Amper tüzelésü kazánok házi bajnoksága

Amper tüzelésü kazánok házi bajnoksága

Emlékeztek még a Prescottra? Úúú ne ne ne ennyi elég, már a lerágott csontot is elrágta ez a téma… fűt, forró, melegszik, zabál, pörög mint a Trabant, de hát nem megy… mi kell még? 64bit az kéne… NA HÁT az nincs. Kihagytuk, nem kapsz, old meg a bajod így ahogy vagy. Nagyjából ez jellemzi a s478-as Pentium 4 csörgő zörgő pöfögő egyhengeres traktorát.

Netburst… a sírba kívánták mikor megérkezett, manapság már ott van, szerencsére jó mélyen, többet elő ne kerülhessen, de hát mindig akad valaki aki felemlegeti, jelen esetben jómagam. Miért kínzom a népet vele? Nincs jobb dolgom igazából, meg aztán itt van ez a két 3400Mhz-es Prescott, különböző steppingel, meg kéne próbálni őket összevetni. Mi lehet az érdekessége ennek, azt még nem tudom, próbáljuk hát kideríteni.

Igazán a korában nem lehetett panasz egyikre sem, manapság kevesen használják, az ideje javarészt teljesen leáldozott. Lassan bekerül a retro kategóriába a mag, hisz idén februárban ünnepelte 10. születésnapját. Ki gondolta volna, hogy ennyire rég volt? Alig pár éve, mintha 2004-ben próbálnánk Pentium MMX-en NFS Undergroundozni vagy UT2003-al lőni egymás hátát. Ilyen manapság egy vérbeli Pentium 4-es. Az idő senkinek nem kegyelmez, igaz ez a mai 4-6-8 magos gépezetekre egyaránt, hasonlóan fogunk róluk visszaemlékezni 2024-ben, ez szinte biztosra vehető.

Helyben van a P4, szép az otthona

Helyben van a P4, szép az otthona

Mi az a Prescott? Aki nem ismeri annak valószínű életében nem volt számítógépe, ő a méltán híres Pentium 4 90 nanométeres órajelhuszára. Sok érdekességet nem lehet róla leírni, az Intel egyik lépcsőfoka a 20Ghz felé, emellett a mai napig kikoptathatatlan,. Hiszen köztudomás tárgyát képezi, hogy az i7-es pénégy igen combos szilíciumkocka.

balról D0, jobbról E0

balról D0, jobbról E0

L2 gyorsítótára 1MB ellenben a Northwood 512kb-al gazdálkodik. Willamette már nem oszt nem szoroz, jól elvan ő a Socket 423-ban, nevezzük most P4 Alfa verziónak. Ez a triumvirátus teszi ki a korai és középkori P4 vonal teljes hányadát, a Gallatint leszámítva, jobbára az is csak egy Northwood megspékelve L3 Cache-el.  A főszerepet egy D0 és egy E0 steppinges 3400Mhz alapórajelen durrogó páros teszi ki. Emlékeztek még a 90 nanométer szivárgóáramára? Mennyi galibát okozott, szerencsére idővel orvosolták, a kései példányok jóval étvágytalanabbak már már bulimiás típusok voltak. Generátor üzemmódtól messze állnak, a TDP 103 Watt, egy magtól ez derék teljesítmény. Itt kezd körvonalazódni az a tény, hogy még is mivel lehet ezt hűteni? Jelentem bármivel, egészen addig amíg az ember fia nem kezd az órajelekkel dobálózni, és nem lépi át a sötét határt azaz a 4Ghz-et, addig nincs probléma. Jut eszembe 4 Ghz, ide illik:

"Itt úgysem jössz át!"

“Itt úgysem jössz át!” Gandalf mint VRM hűtés?

Nagyon kevés olyan alaplap volt amiben hosszú távon életképes maradt a VRM  4+ Ghz-en járatott Prescottól. Ide igazán csak az Asus P4C800 és az Abit IC7 sorozat az ami ajánlott. Erősen hűtve nem lesz gond velük, a méretes FET-ek viszont kifejezetten elkélnek, komolyabb órajelen a CPU táp 12V-os ága érezhetően forró tud lenni, pedig az csak tápkábel! 4300Mhz környékén van az a pont ahol a VRM-et tényleg a lélek tartja össze, itt már léghűtés legyen a talpán ami elbír vele.

Tesztekből esetünkben csak a LinX fog szerepelni, Aida64-el monitoroztam a hőmérsékleteket, egészen addig a pontig ahol stabilan állandóra beálltak. A feszültséget a hálózatból felvett adatok alapján mértem, alap órajeltől egészen 4Ghz-ig.

A következő alkatrészek voltak a segítségemre:

Alaplap: Abit IC7-MAX3 + Abit IC7-MAX3 Buhera Edition®

Processzor:

Pentium 4 3400Mhz Prescott D0

Pentium 4 3400Mhz Prescott E0

Memória: 2x1GB G.Skill F1 4000 500Mhz DDR

Videokártya: Asus R9800 XT + Leadtek WinFast A350

Tápegység: 700W HiPro szervertáp

ABC sorrendben haladva a D0-val kezdtem a tesztelést, 3400-3600-4000 majd egy kicsivel a fekete határon túl állítottam be az órajeleket. Később ugyan ezt megtettem az E0-val.

D0 alapon

D0 alapon

3600 Mhz előtt megbütyköltem a lapot. A FET-re fekvő bordák kaptak MX2-t mivel semmi nem volt alattuk. Valamit persze értek, de közel sem annyit mint ahogy viselkedni kéne az OTES-nek rajta. A malterozás után érezhetően melegebb levegőt fújt ki a ventilátor.

FET hűtés felpasztázva

Semmi akadéknak való nincs azon a bordán

D0 3600Mhz

D0 3600Mhz

Úgy éreztem 4000Mhz-nél már szükség van további módosításokra, először a gyári lap nem igazán bírta vele, gyakorlatilag a VRM forrt fel. Hála az Abit mérnökeinek, még véletlenül sem közvetlen oda tettek diódát, hogy a polgár megmérhesse 90 vagy 120 fok által készült a hólyag az ujja végére. Itt csak egy Aida stabilitás tesztre futotta, érdekes ez nem okozott neki gondot, ellenben mindkét program 1-2 Watt eltéréssel ugyan azt hozta. A legnagyobb érték 4Ghz-en 294 Watt volt… saccra ez bőven 200 Watt feletti fogyasztás, ez már igazi hídrobbantó éhség, főleg egyetlen magtól.

D0 4Ghz

D0 4Ghz

Térjünk ki kicsit a hőmérsékleti adatokra. A processzort egy Alpenföhn Brockennel hűtöttem, ez igaz lesz az E0 steppingre szintúgy. Az alap órajel és a 4 Ghz közt mindössze 5 fok különbség van egy 21 fokos szobában. Prescottról lévén szó, nem tűnik olyan vészesnek ugye? Persze, hogy nem, hisz ez még csak a vihar előtti csend avagy a Digi VRM csúcsa. Elővettem hát a buherált változatot a gyári állapotú kímélése végett a jobb hűtés reményében.

Egyazon lélek két testben

Egyazon lélek két testben

Buhera Edition bevetése jó pontnak tűnt, tovább jutottam egy csöppet, de ehhez már bika nagy feszültségek kellettek.

Léggel sajnos itt a vége 4066Mhz

189W??? Ugyan, dehogy… ez csak idle fogyasztás.

Eddig jutottam 4066Mhz

Eddig jutottam 4066Mhz

Sikernek könyvelem el, hogy most a CPU ment át plazma állapotba, 70 fokon tilt le a lap, ezt hamar elérte. A táp áramkörök itt már kegyetlen droppot produkálnak, majd 0,8V ez sajnos már nem vállalható. A fogyasztás magáért beszél, pont egy alapfeszen 4500Mhz-re húzott 8 magos FX szintjét hozza. D0 bizonyított, 4000Mhz felett meg kellett szabadulnom a második száltól.

Az E0 színre lépését ugyan ezek a tesztek követték sorjában, képekkel prezentálom.

E0 alapon

E0 alapon

1 fokkal felette vagyunk a régebbi variánsnak.

E0 3600Mhz

E0 3600Mhz

Melegedett 1 fokot, belefér bőven, ezen kívül semmi különös anomália.

E0 4000Mhz

E0 4000Mhz

Feszültségemelés meghozta a hatását, 64 fokon járunk, de van itt egy érdekesség. Nincs throttling, ennek az oka egyszerű, az E0 töredékét fogyasztja az elődnek. Ettől eltekintve mitől melegszik jobban? Erre nem találtam magyarázatot, többször igazítottam a hűtésen, semmi javulást nem hozott.

Utolsó próbálkozásképp meg néztem mit bír léggel. Ez lett a vége:

E0 4150Mhz

E0 4150Mhz

A hőmérséklet vége fogalmam sincs hol lett volna, elforrt a VRM. Egy 14 centiméteres ventilátor már kevés ehhez. Hibátlanul talán vízzel menne a dolog,  ezt már nem győzi a Brocken hőcsővel. Pontos adatokért csináltam egy táblázatot, áttekinthető legyen a fogyasztás. Nem kis meglepetést okozott számomra.

fogyasztás

Ki lehet sakkozni szépen, hogy 10-20% fogyasztásbeli különbség van egy azon típusú mag két steppingje közt. Ez hatalmas javulás, teljesítményben persze különbség aligha mérhető köztük.

Egy időre erősen félreteszem a Pentium 4-et, lassan megcsömörlök tőle. Megjáratni érdemes a Prescottot E0 4Ghz-en majdnem hoz egy 3800+ Athlon64-et. Emellett jobb hűtéssel gond nélkül tartható. D0-ról ugyan ez nem mondható el, ha létezik olyan, hogy a kazánok királya, na akkor ez az. Fogyasztásra mindenképp viszi a pálmát, tényleg csókolomot köszönhet neki a 8 magos FX. Teljesítménye egy az egyben megegyezik a fiatalabbik darabbal, találni viszont jóval nehezebb. A G1 volt a 3400-as Prescott utolsó steppingje, valószínű az kicsivel még az E0 alá is beférkőzne fogyasztásban. C0 stepping szintén megérne egy misét, előbb utóbb megpróbálok a kezem közé kaparintani egyet, de ez nem lesz egyszerű feladat.

4 Ghz-ig vállalható az OTES

4 Ghz-ig vállalható az OTES

A lapra nincs panaszom, tudván, hogy léggel eddig mennek ezek a vasak, bőven teljesítette az elvártakat, nem jött a szaga, nem kormolt rá az OTES-re, utólag belegondolva, hogy ilyen “pici” 4 fázisú tápkörrel fűt el 200+ wattot, az szinte borzalmas. Szerencsére itt minőségi alkatrészekről szép izmos FET-ekről és japán kondenzátorokról van szó, amik talán elbánnak ezzel a problémával.

About czunder

Vendég cikkíróként néha napján előkeveredek. Kedvelem a dupla processzoros rendszereket, ezen felül mindent ami Abit. A birtokomban van jónéhány igen szép és ritka alkatrész amik idővel biztos bemutatásra kerülnek. Foglalkozok tuninggal, de nálam nem ez, hanem az adott eszközök bemutatása élvez prioritást.

17 hozzászólás

 1. Én nemrég váltottam le a 3.00 GHz-es C0-s P4-esemet egy G1-esre. Hát már üresjárati hőmérsékletben megmutatkozott a különbség, terhelve meg pláne. A lapom sajna 0 tuning lehetőséget ad, cserébe viszont DDR2-es RAM-ot eszik, illetve PCIe VGA-t tud fogadni, meg SATA II-es portjai is vannak (MSI 945GCM478) :D

 2. Lehet én is kipróbálom a kazánokat, lett most néhány belőle :-)

  Amúgy jó cikk lett !

 3. remek cikk lett.

  hogy fejlődik a vlág… a tabletem 4 magos 1,8GHz-es procija alig érezhetően melegszik és sokkal nagyobb a telljesítménye mint ennek :-P
  mi lessz itt 10 év múlva… :-P

  • Azért mert a telefonok CPU-ja 4 magos, még nem jelenti azt hogy gyorsabbak.. teljesen más architektúrára épülnek azok a központi egységek, teljesen más igényekre felkészítve….
   Sokat fejlődött a világ, hogy minél kisebb fogyasztás mellett minnél nagyobb legyen a teljesítménye egy processzornak, de azért, hogy a telefonok/mobileszközök figyija tényleg alacsony legyen, biza keméynen meg kellett nyírbálni a processzorokat…
   Nyers számítási telejsítményben bizony egy ilyen combosabb P4 még midníg nem lassabb mitn egy mobil ARM alapú központi egység :-)

   • bacsis: Ha már mobilba való processzorok előjöttek… Intel Atom SOC egyes változatait is ajánlgatták telefonra, ha jól tudom a Motorola jelenleg használ is ilyet, de a MeeGo projekt idején is mutogattak pár procit. Az érdekes volt, mert gyakorlatilag PC volt, és a Wine, stb. miatt windowsos programok is mentek a MeeGo-s, Intel Atomos referencia készülékeken.

    Érdekes lenne egy Atom Z3480 teszt, akár különböző korszakok desktop procijaihoz mérve. Persze a többi Atom SoC megoldás is érdekes lenne.

    Megjegyzem: A phabletekben van már hely elég jó aksinak, igen érdekes lenne munkára termett okostelefonként egy “teljesértékű PC”… Ugyanis abban biztos vagyok, hogy ha a jóval korábbi Atom SoC-okat WoW-ot, CS-t futtatva demózták, akkor egy Phablet méretű kütyübe belemenne olyan Atom proci amin már mindenféle üzleti alkalmazás elmegy.

    Drága lenne persze, de sok helyzetben megérné.

    Szerinted?

    • Igen engem is érdekelne, hogy mely ATOM procik mely régebbi felső/csúcs kategóriás CPU-k szintjét tudja hozni…
     csak hát sajna az idő nálam igen szűk keresztmetszet.. ezért is jó, hogy vannak “vendég” íróim, akik azért el szórakoztatnak az efféle cikkekkel ;-)

     • Sajnos ez nem valószínű, hogy vendég írók számára ideális probléma. Ugye erről is kicsit az jut eszembe, hogy RLL kártyát, annak tesztelését, stb sem mindenkinek lehet ajánlani, mert nem csak a hardware ritkasága az akadály.

 4. Megnéztem a gyűjteményem, de sajna nálam is csak D0 és E0 van… pedig érdekes lenne az a C0 tényleg…

Leave a Reply