AGP Vs. (csonka) PCI Express

A teszt több sebből is vérzik. Erősebb VGA kártyákkal kellett volna kimérnem a különbséget, továbbá nem ártott volna 2 magos CPU. Szóval erre a tesztre ne úgy tekintsetek, mintha valami konkrét dologra mutatná meg a magyarázatot, hanem mint egy érdekesség. Aztán a cikk végén majd kiderül, hogy érdemes-e tovább foglalkozni a témával, kicsit komolyabban ráhasalni…

Vettem egy Asrock 4Coredual Sata2 alaplapot, ami egy igen érdekes jószág, hiszen találunk rajta DDR1 és DDR2 memória foglalatokat, továbbá a VGA kártyák számára van biztosítva egy AGP és/vagy egy PCI Express csatlakozó. CPU-kból pedig MINDENT fogad, aminek a tokozása LGA775-ös és a külső FSB-je nem több 1066MHz-nél, azaz legyen az egy első szériás LGA-s Celeron D processzor, vagy egy 4magos Core2 Quad, de a 45nanométeres 1066-os FSB-s Wolfdale-kkel is elbánik, szóval jöhet bele tényleg bármi. (A Q9000-et és az E8000-et leszámítva)

Asrock 4CoreDual-Sata2

Asrock 4CoreDual-Sata2

Ezt a lapot éppen azért vettem, hogy ha bármilyen memória vagy VGA kártya vagy processzor beesik hozzám, akkor azt, ebben a lapban ki tudjam próbálni, na meg, ha úgy adódik, akkor kicsit tuningolhassam.

Az Asrock manapság igen jó tuning potenciállal rendelkező lapokat gyárt, de ez csak most van, 1-2 éve… Korábban erre a célra ők nem biztosítottak alaplapot. Sajnos mikor megjött az alaplap, erre nekem is rá kellett döbbennem, hogy ezzel a lappal csak nagyon lightosan fogok tudni csak túlhajtani, mert FSB emelésre ad lehetőséget, de a CPU-nak a feszültségét nem tudja módosítani.

Na, puff, akkor a CPU tuning felejtős, mármint ebben az alaplapban.

Aztán kicsit utána olvasgattam az alaplapnak, és kiderült, hogy a PCI Express csatlakozója, igaz hogy 16X hosszúságú, de fizikailag csak 4X sávszélességet tud biztosítani, abból is az 1.0-s verzióból, tehát az kereken 1GB/secundumos adatátviteli sebességet jelent.

Hogy ez miért van?

Azért mert az alaplapon található VIA PT880PRO csipszet EGYÁLTALÁN NEM támogat PCI Express csatolót, viszont az északi híd mellé párosított VIA VT8237S déli híd igen! Ez a déli híd tud biztosítani 4X PCIe sávot. Magyarul, ha PCI Expresses kártyát teszünk az alaplapba, akkor azt a déli híd fogja vezérelni.

Hát az Asrock így oldotta meg, hogy az alaplapon legyen AGP és PCI Express csatoló is. Természetesen egyszerre nem használhatjuk őket, azaz felejtsük el, hogy AGP-s HD3850-et meg PCI Expresses HD3850-es ATI kártyát Crossfirebe kötünk! De legalább választhatunk, hogy melyiket szeretnénk!

De vajon, megéri-e belerakni egy olyan PCI Express csatolóba tenni egy VGA kártyát, ami csak negyede sávszélességet kínál, mint amit kéne? Tehát a 16X PCI Express vezeték helyett, csak 4X jut a VGA kártyának?

Vagy inkább tegyünk AGP-s VGA kártyát ebbe az alaplapba? Hiszen 8X AGP port van rajta, ami 8X266MB/sec-es adatátvitelre képes, ami valamivel több, mint 2GB/sec. Tehát a 4X PCI Expresshez képest picit több mint dupla teljesítményre képes az AGP port.

De az is lehet, hogy az a 4X PCIe csatlakozó sem limitál még! Derítsük ki! Ehhez nem kell más, mint két egyforma tulajdonságú VGA kártya, csak az egyik AGP-s a másik meg PCI Expresses!

Nekem van 2db Ati Radeon X850XT kártyám! Gondoltam ezekkel ki mérem, van-e különbség!

Összeraktam a gépet:

Asrock 4Core Dual Sata2 alaplap

Proci: Intel Pentium 4 631 Cedar mill3GHz@4050MHz

Memória: 2X512MB A-DATA DDR2 667MHz

VGA: Ati Radeon X850XT AGP és PCIe csatolással

HDD: „Valami 40gigás”

Oprendszer: Windows XP SP3

Na igen..  Sajna egy ilyen VGA kártyá(k)hoz már nem ártott volna valami 2 magos CPU, de sajna ilyen nem volt itthon. A legerősebb prockóm egy 631-es Pentium 4, ami léggel, alapfeszen is viszi a 4GHz-et. Ezt a CPU-t használtam a VGA kártyák kihajtásához, Így igyekeztem minél magasabb felbontást használni a játékok alatt, még akkor is, ha az FPS számok elég alacsonyak voltak. Mert most nem a játszhatóság volt a lényeg, hanem hogy tudjak kimérni FPS különbséget. Így igyekeztem elkerülni azt, hogy a processzor visszafogja a VGA kártyákat

AGP-s ATI Radeon X850XT

AGP-s ATI Radeon X850XT

AGP-s X850XT tulajdonságai

AGP-s X850XT tulajdonságai

Expresses ATI Radeon X850XT

Expresses ATI Radeon X850XT

PCIe-s X850XT tulajdonságai

PCIe-s X850XT tulajdonságai

Egy kicsit eltérnek az órajelek, amiket persze a tesztek lefuttatása után vettem észre. A teszteket azért nem futtattam le ismét, mert.. nem árulom el, majd a végén…

Elsőként természetesen a szintetikus teszteket néztem, azon belül is a 3Dmark2003-at:

3Dmark03, pontszám, a nagyobb érték a jobb

3Dmark03, pontszám, a nagyobb érték a jobb

Minimális a különbség a PCI Expresses X850 javára.. ez a minimális különbség egyértelműen annak a pár MHz-el magasabban járó GPU-nak illetve a hozzá tartozó GDDR3-as memóriák javára írható. Szóval itt nem limitál a 4X PCI Express csatoló. CPU limit is kizárva, hiszen a minimálisan gyorsabb VGA kártya plusz pontokat tudott felmutatni.

Nézzük, a 3Dmark06 mit mutat:

3Dmark06, pontszám, a nagyobb érték a jobb

3Dmark06, pontszám, a nagyobb érték a jobb

Ismét alig  pár % különbség a PCI Express javára

És akkor lássunk pár játékot!

Elsőnek a jó öreg Far Cry-t próbáltam ki, 1680X1050-es felbontásban, Maximális részletesség mellett és 6X élsimítás is be volt kapcsolva:

Far Cry, FPS, a nagyobb érték a jobb

Far Cry, FPS, a nagyobb érték a jobb

Itt viszont fordult a kocka, 10%-al jobban futott a játék AGP-s kártyán!

Ezután kipróbáltam a Call Of Juarezt, szintén 1680X1050-es felbontásban, High részletesség mellett, de az élsimítás itt nem volt használva, ez nélkül is igen alacsony FPS-ek születtek:

Call Of Juarez, FPS, a nagyobb érték a jobb

Call Of Juarez, FPS, a nagyobb érték a jobb

Ezúttal is az AGP-s X850XT győzött, kb. ugyanannyival, mint az előbb!

Majd autókáztam is egyet, a Need For Speed Carbonnal, ahol csak 1280X1024-es felbontást tudtam használni, de maximális részletesség mellett:

NFS Carbon, FPS, a nagyobb érték a jobb

NFS Carbon, FPS, a nagyobb érték a jobb

 

A végeredmény nem változott, ugyanaz, mint fentebb…

Majd legvégül ráengedtem az egykori erő bajnokokra a Crysist, 1360X1024-es felbontásba. Tudom furcsa egy felbontás, de ezt engedte maximálisnak beállítani a játékot, illetve közepes részletességet használtam, ezt pedig azért, mert magas részletesség mellett az AGP-s X850XT-n lefagyott a teszt.

Lássuk az eredményt:

Crysis, FPS, a nagyobb érték a jobb

Crysis, FPS, a nagyobb érték a jobb

Ennél a játéknál a maximáls és az átlag FPS körülbelűl ugyanúgy alakult, de többször is érezhetően jobban belaggolt a játék. Én szerintem azért nem volt különösebb különbség, mert a közepes textúrákhoz elég volt a 4X PCI Expresses sávszélesség is, de a minimum FPS-nél azért látszik, hogy szegény PCI Expresses X850XT nem tudja kiereszteni a karmait…

Na… hát ezért nem teszteltem le újra a játékokat úgy, hogy a GPU-k teljesen azonos órajelen fussanak! Hiszen így, hogy az AGP-s X850XT egy picit lassabban futott, így is gyorsabb volt minden játékban, mint a PCI Expresses társa. Szóval úgy tűnik, hogy már egy ilyen kaliberű kártyát is limitál a 4X PCI Express sávot felmutató Express csatlakozó. Jelen tesztben 10% Különbséget tudtam kimutatni a jó öreg AGP javára, a kérdés felmerül, hogy egy relatíve modern és lényegesen gyorsabb HD 3850-es kártyáknál mekkora lett volna már a különbség, főleg hogy ha egy combosabb 2 magos CPU lett volna az alaplapban.

Arra viszont jó volt a teszt, hogy lássuk, érdemes a témával foglalkozni, mert bizony van különbség, és bizony limitál a 4X PCI Express csatlakozó

About bacsis

19 hozzászólás

 1. Ez nagyon jó lett mester! Remélem beszerzel egy 2magos cpu-t, és megismételed a tesztet a HD3850-essel, nagyon érdekelne mit mutat fel a modernebb kártya.
  ps.: tényleg ismerős az agp-s versenyző :D

 2. Tanulságos.Legalább megtudtam hogy a PCIe csak 4x-es rajta.
  Nagyon jó teszt lett! +++++++++++++++

 3. Kiváló minőség mint mindig. :)
  Annak ellenére, hogy “csonka” teszt lett, nagyon jó volt. Kifejezetten szeretem az ilyen összehasonlító teszteket.

  Csak halkan jegyzem meg, de a teszt szempontjából talán jobb választás lett volna egy Asrock ALiveDual-eSATA2.
  http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=ALiveDual-eSATA2
  Igaz itt a chipset limitál ugyanis csak HT 1.0-át támogat, de mehet bele 4 magos Phenom II-is 1066-os ddr2 memóriák társaságában.

  Nem kioktatás képpen írok csupán szólok hogy AMD-s oldalon is vannak ilyen “mutáns” alaplapok. :)

 4. Papesz!
  Igen, ismerem ezt az AMD-s lapját is az asrocknak! dúrva hogy Nforce3-s lapka társaságában még a fenom II-t is megtudták oldani, hogy menjen…
  Amúgy az 1.0-s HT a maga 1GT/s-es sebességével nem sokat limitál…

 5. Én is elképesztőnek tartom. Pedig az Nforce3 ha emlékeim nem csalnak akkor az első chipsetek között volt ami már támogatta az AMD K8-as architektúráját ami viszont 8 évvel ezelőtt jelent meg.
  Így leírva még elképesztőbb. :D

 6. Szomszédomnak van detto ilyen alaplapja. eleinte pci-e vga-t tett bele (x300) majd kölcsönadtam a szintén express HD2600-at. ott vettem észre hogy “ennek jobban kellene futnia”.
  egy HD3850AGP-t beleraktunk, meg egy E4400-at ha jóltudom (intelbe nem vagyok otthon :D ) és utána már valóban úgy ment a gép ahogy kellett :)

  végén tartós biznisz is lett a dologból mert akkor szereltem le az agp rendszeremet.

 7. Köszi a tesztet épp kapóra jött! Ugyanilyen lapba vetetett velem az egyik ismerős gépfejlesztés gyanánt egy 9800gtx+ 1gb videokártyát és most jön hozzá egy q6600 is. Már az elején sejtettem, hogy ezzel az öszvér megoldású asrock alaplappal csak a baj lesz és ezt most be is igazolódott. Gondolom ezekután illene neki javasolnom egy lapcserét. :)

  Üdv: hebi

 8. áhh, 9800GTX+-t beletolni halálos vétek… szegény kártya jó esetben is egy HD3850es szintjén fog cammogni… vagy méglassabban.. jahh meg nem árt megnézni az asrock honlapján, hogy támogatja-e az alaplap azt a VGA kártyát… mert ebnnél a lapnál azt is nézni kell…

 9. Bacsis: a 9800gtx+ már benne van és gond nélkül megy viszont érzésre furcsa volt, mert többet vártam tőle. Asszem a q6600al is lesznek gondok, ezt írja a honlapon: *When you adopt Quad Core CPU, FSB may be reduced 5%. :) Minimum milyen lapot ajánlanál helyette? Előre is köszi!

 10. Hajjaj… akk CF-t ne tervezzek..? ezek szerint ne :S 2db 16Xes port van a gépen, egyik 4x-es és ha raokok bele VGA-t akkor a 2 es meg a 3mas 1x-es pont nem megy… :S sz@rügy :/

 11. hebi82!
  Hát ezaz! Mehetne az a kártya rendesen, mint egy 4850, de nem megy, mert a PCIe vissza fogja…
  A proci miatt ne aggódj, játékok alatt úgyse veszel észre semmit…
  Igaziból ez helyett érdemes venni valami P35-ös lapot.. jó tuning lehetőségek modern CPU kezelés és már olcsó áron megvehetőek :-)

  iscoperrR v. BlocK! CF-et csak akkor ha a portok minimum 8-8 felállásba mennek,, ha az egyik 4X, ráadásul csak 1.0-s akkor eléggé vissza fogja majd a teljesítményt s nem hogy gyorsulnának a játékok de még lassukás is elképzelhető

 12. Bacsis: én egy GIGABYTE GA-P35-DS3-re gondoltam…

 13. Lord bacsis! 2.0 és csak 4x maga a kivezetés, szal 8-8at namadja :S nembaj max psyhxnek lessz oda valami :)

 14. A P35-DS3 giga lap legendás volt… bátran ajánlom….

  2.0-s PCIe 4X az 8X 1.0-nak felel meg…. ilyen HD48XX vagy Nvidia 9800, GTX260-as kaliberű kártya mehet még CF-be/SLI-be, az még nem limitál

 15. Jó teszt!

  Nekem is volt olyan ASRock lapom (775i945GZ) ami csak x4-es pci-e sávszélességet tudott, egy 3650-et hajtottam benne, de később lapcserénél (x4->x16) nem vettem észre gyk. semmit, mondjuk akkor még elég gyengécske processzorom volt, lehet azért.. :)

 16. Trebron09! Vagy csak azért mert nálad is ilyen 10-15%-ot fogta vissza a kártyádat, amit nem feltétlenül veszel észre…
  egy 3650 amúgy sem gyorsabb az X850XT-nél, szóval nembiztos hogy azt a kártyát is nagyon vissza fogta a 4X PCIe

 17. Király teszt!!
  Pont ilyen lapot hajtok én is a következő paraméterekkel:
  E5200 (3,3Ghz)
  2×2 Gb DDR2 800 ram
  Gigabyte Geforce 450 (oc)
  Érezhetően nem azt hozza a kari amit vártam tőle!!
  Ha minden jól megy a héten szerzek egy ati3850 AGP-t , amit remélem az a konfig maximálisan ki fog hajtani.

 18. Az AGP-s kártyák álltalában gyorsabbak mint ugyanazopn kártya PCI-Es verziója.

 19. A bit surreispd it seems to simple and yet useful.

Leave a Reply