Frissítsünk Win3.11-ről Win7-re

Frissítsünk Win3.11-ről Win7-re

Igaziból a Windows operációs rendszerek mélylélektana sohasem érdekelt, éppen csak annyira mélyültem el benne, mint amekkora igényem volt a felhasználására. Ám az mindig is tetszett benne, hogy lehet upgradelni egy korábbi verziót egy újabbra, ám ezt különösebben szintén nem használtam ki, egészen idáig. Úgy gondoltam, ha már lúd, akkor legyen kövér, és kezdjük el Windows 3.11-től az egészet.

A konfig megépítésén elég sokat gondolkoztam, igyekeztem egy minél modernebb gépet megépíteni, amihez még a 16bites Windows 3.11-hez is vannak drivereke, azaz egy teljes értékű „operációs rendszerré” nőheti ki magát a 3.11-es, de az újabb Windows verziók is tökéletesen elfussanak.

Lássuk hát, hogy mi is lett a teszt konfig:

CAM01438

Abit VH6-T alaplap

Intel Pentium 3 800MHz-es CPU (majd később 1400MHz-es)

256MB PC133 SD RAM (ami később 2GB-ra duzzadt)

S3Trio 3D/2X VGA kártya

40GB Quantum Fireball HDD

ALS4000-es hangkártya

3Com Etherlink III ISA LAN kártya

 

Alaplapból azért ezt választottam, mert volt még rajta ISA kártyáknak fenntartott foglalat, így a jó öreg 3Com LAN kártyát bele tudtam rakni, ami garantáltan működik Windows 3.11 alatt…

Hangkártya szintén azért az ALS4000-es landolt az egyik PCI Sínben, mert Windows 3.11-től egészen Windows XP-ig van hozzá driver, és ugyanez elmondható az S3 Trio3D/2X VGA kártyáról, ami AGP csatolós.

Az alaplapba eleinte azért csak 256MB RAM-ot raktam, mert tudtam, hogy a régebbi Windows-ok nem nagyon csípték, ha ennél több memória volt.

 

Tehát összeállt a konfig! Kezdjünk is neki a telepítésnek!

A Windows 3.11 még a DOS 6.22-es operációs rendszerre települt fel, ami maximum 2,1GB-os partíciókat kezelt, így hát a 40GB-os HDD-re egy 2,1GB-os FAT16 partíció került. Felmásoltam a Windows 3.11 telepítőt, a hozzá való drivereket, és szoftvereket.

Szépen fel is ügyeskedtem mindent, és igyekeztem nagyjából kényelmesre „belakni”

Volt itt kérem 1280X1024-es felbontás 16bites színmélységgel, a Winplay nevű lejátszó lejátszotta az MP3-at, az ACDsee 2.2-es 16bites verziójával volt képnézegetőm, volt Total Commanderem, ami segítségével, és a 3Com hálókártya segítségével tallózhattam a hálózaton, és akár a 64bites Windows Vistán megosztott meghajtókat is kezelhettem, továbbá volt Magyar Office 6.0-m ééééés Opera 3.62-es internet böngészőm

WIN311

Persze mai szemmel nézve ezek a dolog már teljesen alapnak számítanak, sőt már 10 évvel ezelőtt is azok voltak, de úgy gondolom, hogy elég jól fel lett turbózva multimédiás képességekkel a kis 3.11-es.

 

És akkor úgy gondoltam, hogy elkezdem a frissítés, de akkor jött a fekete leves! HA Windows 95 vagy 98-ra szerettük volna frissíteni a 3.x-es verziónkat, akkor ahhoz kifejezetten „frissítő” csomag kell, azaz az OEM telepítő erre nem volt alkalmas. Hát ezt bizony nem tudtam, és ilyen telepítő csomagom nem is nagyon volt. De szerencsére segítségemre sietett Snake1977 akinek volt egy eredeti Windows 98SE frissítő csomagja, ami szépen tudta már frissíteni a Windows 3.11-emet!

W98SE

Így végül is a Windows 95 az kimaradt, de legalább a tesztem/kísérletem nem fulladt kudarcba!

Így tehát elkezdtem frissíteni a Windows 3.11-emet Windows98SE-re

WIN98STP

Telepítés után, az első induláskor nem túl jó látvány fogadott:

Win98SE1

Sem a VGA kártya, sem pedig a hangkártya nem működött, azaz a Windows 3.11-es driverek nem működtek. A LAN kártyával azért nem volt gond, mert azt már a Windows 3.11 is automatikusan felismerte, kezelte.

Továbbá látható, hogy a feltelepített programjaim szépen átkerültek a startmenübe.

Természetesen nem estem kétségbe, gyorsan feltelepítettem a Windows 98-as drivereket, és lám, minden hibátlanul működött, természetesen a korábban feltelepített programjaim is!

Win98SE2

Gondoltam, ha már Windows98SE-nél járunk, akkor feltelepítek egy 32bites Total Commandert, és egy jó kis Winamp-ot is! Akár már újabb böngésző és szövegszerkesztő is felkerülhetne, de végül is minek! Most nem ez a cél!

 

Folytassuk a frissítést! Jöjjön a Windows 2000! Szerencsére, a Windows 2000 telepítő már könnyedén tudja frissíteni a korábbi operációs rendszert, nem kellett hozzá külön frissítő pakk.

win2kset

A Windows 2000 nagyon fontos volt, mert a telepítője adatvesztés nélkül tudta átkonvertálni a FAT16-os partíciót NTFS file rendszerűvé. Ez azért volt fontos, mert, igaz a Windows 2000 még felfért a 2GB-os partícióra, de későbbiek során kevésnek bizonyulhat a kis méret, viszont tudtam, hogy az NTFS partíció méretét ki lehet bővíteni, szintén adatvesztés nélkül!

 

Tehát feltelepült a Windows 2000, ahol szintén csak 16 szín és 640X480-as felbontással indult az operációs rendszer, é ezúttal sem működött a hangkártya.

win2kstart

Ezúttal sem estem kétségbe, gyors driver telepítés után ismét megnéztem, megvannak-e a programjaim! Természetesen megvoltak, és elvégeztem a partíció kibővítését, hogy a konfig a Windows XP-vel is elbírjon.

win2kdesktop

Telepítő indít, és ezúttal is a frissítést választottam,

xptel

ám hamarosan jelezte a telepítő, hogy itt bizony lesznek inkompatibilis eszközök. Ezzel most még nem foglalkoztam, gondoltam majd a „végén” meglátjuk mi lesz.

xptel2

Telepítés után az első induláskor úgy tűnt, hogy minden problémamentes, ám akárhogy is néztem, az XP még nem is érzékelte hogy van a gépben akármilyen hálózati vezérlő, nem hogy kezelte is volna.

xpstart

Így tehát a 3COM LAN kártya idáig kísért minket, és cseréltem egy standard Realtek PCI-os csodára. A hangkártyát ismét telepíteni kellett, viszont a VGA kártyát ezúttal már nem, volt a Windows XP-ben beépített illesztő. Némi korrigálás után ismét megnéztem a korábban feltelepített programjaimat, amik továbbra is hiba nélkül működtek.

winxp1

Kicsit jobban beletúrva a start menüben felfedeztem, hogy jó néhány Windows 3.11-be beépített program is kíséri utunkat, s látható például a makrórögzítő a kartoték, vagy a csomagoló, amik természetesen ugyanúgy működtek, mint a Windows 3.11 alatt.

 

Ezután jöhetett a Windows Vistára való frissítés, ám ahhoz felbővítettem a memóriát 2GB-ra (2X1GB PC133-as ECC SD modullal) és a CPU-t is kicseréltem a lehető legnagyobbra, ami belerakható az alaplapba, ez nem más, mint az 1400MHz-es Tualatin magos Pentium 3.

vistastart

A telepítés nagyon lassú volt, vagy 2,5 órát vett igénybe (míg a Windows 3.11 2 percet sem kért, hogy feltelepüljön) de aztán csak felszenvedte magát. Első ránézésre itt is minden rendben volt, a hálózat és a hang is egyből működött, viszont a VGA kártyát sehogy sem tudtam életre lehelni, ha ráerőltettem a Windows 2000-es drivert, utána már csak 16 színben „pompázott” minden. Cserélhettem volna VGA kártyát, de úgy gondoltam teljesen fölösleges. A korábban feltelepített programok így is hibátlanul működtek, csak úgy, mint a majd 15 évvel korábbi Windows-on.

vista

Bemutatóm utolsó része következik, és behelyeztem az optikai meghajtóba a Windows 7-es telepítő lemezemet, majd ezúttal is a frissítést választottam

win7install

Gondoltam, hogy ezúttal sem lesz már probléma, és tényleg nem is volt. Egy szintén, cirka 2 órás telepítgetés után a már jól ismert 7-es Desktopja fogadott, a start menüben pedig ott sorakoztak a kezdetekkor feltelepített programjaim, amik ezúttal is gond nélkül működtek

win7

 

Sajnos Windows 8-ra már nem tudom frissíteni a rendszert, mert ahhoz már mindenképpen platform csere kellene.

 

Így tehát tesztemnek itt lesz a vége.

Hogy ez miért volt jó? Igaziból én tipikusan az az ember vagyok, aki mindenre tud mondani valamit, hogy az miért is jó, legyen akármekkora butaság. De most kicsit nekem is gondolkoznom kellene. Az viszont biztos, hogy a Microsoft ezen a ponton nagyon jó munkát végzett, hiszen több rendszeren keresztül megmaradnak ilyen esetben is a programok, amik működő képesek maradnak végig, szóval, ez… nagyon jó

Továbbá megtudtuk, hogy az ALS4000-es hangkártya abban a szerencsés helyzetben van, ami durván az elmúlt 20 év összes Microsoft Windows operációs rendszerén működik, ami igen kevés hardverről mondható el

About bacsis

19 hozzászólás

 1. Na az a hangkártya tényleg nem semmi.

 2. Jó ötlet lett ez a frissítgetős játék. A Windowsok ilyen szempontból is elég rugalmasak.A 98- at viszont soha nem tudtam XP- re frissíteni.

 3. Nem semmi, hogy így végig lehet frissíteni a Windowsokat.
  Nekem is van egy ALS4000, de hamar kiiktattam, mert nem bírtam hozzá EQ-val ellátott drivert bányászni és ugye az EQ a zenéhez nélkülözhetetlen. :)

 4. Mi az a komponens, ami win8-al már nem működne?

  • Például a processzor. Idézet a rendszerkövetelményekből:
   A fizikai címkiterjesztés (PAE), az NX processzorbit (NX) és a Streaming SIMD Extensions 2 (SSE2) a processzor különböző funkciói, amelyek a Windows 8.1 futtatásához szükségesek.

   A PAE lehetővé teszi, hogy a 32 bites processzorok 4 GB-nál több fizikai memóriát használjanak az ezt a funkciót támogató Windows-verziókban. A PAE előfeltétele az NX funkció használatának.

   Az NX lehetővé teszi, hogy a processzor megvédje a számítógépet a rosszindulatú szoftverek támadásaival szemben.

   Az SSE2 egy szabványos utasításkészlet a processzorokon, amelyet egyre szélesebb körben használnak a külső gyártók alkalmazásai és illesztőprogramjai.

   Ha a számítógép nem támogatja a PAE, az NX és az SSE2 funkciót, nem tudja telepíteni a Windows 8.1 rendszert. Amikor letölti a Windows 8.1 rendszert az Áruházból, vagy futtatja a frissítési segédet, tájékoztatjuk, ha a processzor nem támogatja a PAE és az SSE2 funkciót, ha esetleg nem támogatja az NX funkciót, vagy ha az NX funkció le van tiltva a számítógép BIOS rendszerében. Ha a telepítő azt észleli, hogy az NX funkció ki van kapcsolva, akkor telepítés közben megpróbálja bekapcsolni. Amennyiben ez nem sikerül, visszaállítja a a jelenlegi operációs rendszert a számítógépen.

   Szerintem ezt a tesztkonfigurációban szereplő processzor nem tudja. A processzor foglalata miatt alaplapot is kellene cserélni, abba már újabb memória modulok is kellenének.

 5. Windows ME (Milleniumot) kihagytad:) Az 2000ben jött ki az XP elött,

 6. A régi szép időkből van egy alig használt, 2.1 GB-os winchesterem, térítésmentesen felajánlom, ha érdekel.

 7. Szia Bacsis!
  Nagyon tetszett ez a leírásod – épp ezért magam is szeretném kipróbálni hogy megy ez. A problémám ott van, hogy a Windows 3.1 és a Windows 95/98 közötti frissítést nem tudom megejteni, mivel ez utóbbi rendszerekből csak eredeti OEM lemezeim vannak – és ahogy te is írtad ehhez speciális frissítő csomagra van szükség. Véletlenül nem tudod honnan tudnék ilyet szerezni én is (használt cikk oldalakon sem nagyon van), vagy adott esetben nem tudnád kölcsönadni egy kis ideig azt amiről képet is vágtál be az oldalon?

Leave a Reply