Retro kedvenceim 3. Két dudás egy csárdában

Retro kedvenceim 3. Két dudás egy csárdában

Ismét írt egy remek tesztet DarthSun, fogadjátok hát tőle!

 

 

 

Elhatároztam hogy szépen, lassan ( ahogy kevés időm engedi ) minden retro gépemről készítek egy leírást. A sorrend véletlenszerű, mikor melyiket nézem át újra vagy veszem elő használni egy kicsit. A konfigokat saját ízlés szerinti összeállításban készítem, viszonylag haladó gépgyűjtőnek számítok a 26 retro gépemmel.

 logod

 

Következzen egy átlagosnak mondható de bizonyos szempontból különleges PIII- as. Különlegessége a két egykori nagyágyú hangkártyának köszönhető, az Awe32 és a Gravis Ultrasound PnP is helyet kapott, együtt ebben az egy gépben. Ezt a felállást konkrétan még nem láttam együtt, GUSClassic+Awe- t használó gép ill. GUSMax+Awe ( ilyen nekem is van) kombináció még feltűnt itt-ott.

A lényeg tehát itt a két hangkeltőn van de részletezve a gépet és egy kis tuninggal megtámogatva.

A konfig:

AOpen AX6BC Pro-II alaplap

Copper PIII 650@760 Mhz Slot1 SECC2 tokozású proci

3x128Mb SDRAM 133MHz CL3@117MHz CL2

NVidia Gef4MX440-SE video 250/330MHz@290/380MHz

Aristo Voodoo2 12Mb ( sok gépemben tanyázik Voodoo, akár szimpla, akár SLI felállásban )

SB Awe32 CT3900, 8Mb hullámtábla RAM- al

Gravis Ultrasound PnP, 8 Mb patch RAM- al

SMC 10Mbit háló

1.7Gb és 20Gb HDD- k

Samu és LG CD égetők

1.44 Mb FDD Noname, masszív, jól szellőző ház

FSP 300W táp

Néhány fotó az alkatrészekről:
LapProci

mx440se

aristoV2

SMCNet

vinyok

AweCT3900

 

GPnP

 

A 20G- ás vinyón Win98SE, az 1.7- esen pedig DOS6.22 foglal helyet.A konfigurálást ezen 2 hangkártyára nem egyszerű megoldani.Természetesen az alaprendszer kipróbálása még a beszerelés előtt 1 rammal, videokártyával az első lépés.Ha ez rendben van, akkor a másik 2 ram behelyezése, vinyók floppy csatlakoztatása, többi kártya betétele, dos felrakása majd pedig a bios átnézése, beállítgatása, utána néhány alapteszt. Majd sokszoros memtest.

A két hangkeltő beállítási technikáját kicsit részletezem, hátha valaki reprodukálni szeretné ( visszajelzések alapján ez csak kevés embernek sikerül ). Az Awe32 – CT3900 egy jumperes változat, melyet beállítottam 220,5,1,5 ( IO,IRQ,LDMA,HDMA ) értékekre, ezen biztosan működnie kell.A kártyán levő IDE csatolót letiltottam, mivel az optikák az alaplapra vannak csatizva, így a 11- es IRQ szabadon maradhat. Biosban letiltottam a soros és párhuzamos portokat. A 9- es irq- t átbillentettem a csak Legacy állásba.Így ide ( tapasztalatom szerint ) a GUS nem fog települni, a hálókártyát viszont ez hidegen hagyja és szépen ráül a csali 9- esre.Bedobom az Awe- t és a hálót a lapba és kialakul az előbbi erőforrás-foglalás.DOS alatt feltelepítem az Awe meghajtót+szoftvereket.Ha az Awe driver indulásakor rendesen kijelzi a bejumperelt értékeket akkor egyelőre minden ok. Utána következik a GUS. Behelyezés, telepítés+konfig.A GUS konfigurátor-programjában a maradék IO,IRQ,DMA értékek kényelmesen kiválaszthatók, nem ütköznek semmivel. Nálam 240, 10,3,4,0, és az SB mód a 7- es IRQ. A fenti rendszer fordítva is működik, tehát az Awe 240,7,3,7- re majd a GUS megint a maradékra, ekkor a GUS lesz elöl :-).

Ha minden ok, összeszerelem a gépet.

Néhány csendélet:

 

cs1

cs3

assy

 

fDPIII_1

 

 

Ha így telepítjük dos alatt akkor a win telepítőt már nyugodtan rá lehet engedni az összeszerelt gépre. És az eredmény – itt a konfigurált rendszer, az Awe egy viszonylag már jó minőségű 8MBGM.sf2 GM készlettel feltöltve, a GUS pedig az Utopia készlettel megpatchelve :

 

mmdualmidig

– itt pedig egy retro Gravis torony:

gravis

A meghallgatás mindíg a szubjektivitást is magán viseli, valamint hozzáteszem engem az utóbbi hónapokban a GUS elgondolkodtatott. Midi fileokat, valamint a ZDoom játék hangját hallgattam, ezen játék amiatt kedvező mivel egy billentyű-leütésre válthatunk a két kártya hullámtábla meghajtója között.Emiatt a kártyákat most nem közvetlen két vonalbemenetre kötöttem, hanem GUS line out > Awe line in > Awe line out > Kenwood KRF-V-5070D line in. Így bármelyik kártya bármilyen hangot ad ki, egyből megszólalnak a Kenwoodon levő extra nagyméretű Siemens dobozaim.Belépő szintű rendszer de szépen szól.

Awe : közvetlen, nyílt, tiszta, a hangokat az arcomba dobja külön-külön, olyan tessék itt egy tökéletes hangminta módon. A mély gyors lefutású, határozott, a cinnek tiszták erősek, a közép tiszta. A tér viszont kicsi és egyes hangokon kihallani hogy nem illenek a sorba ( fúvósok, gitár).

GUS : szétkenődő, fátyolos, kevésbé megy mélyre és magasba, a hangszerek viszont analitikusabbak, kevésbé lóg ki a sorból a fúvós és a gitár, tér nagyobb. Koppanó hangra megfordultam, azt hittem mögöttem leesett valami a polcról. Hangzástól függetlenül : az Awe kompatibilitása sokkal jobb a dosos játékokkal, GUS- al kevesebb hajlandó megszólalni, ha megszólal akkor is előfordulnak hibák vagy hiányosságok.

A meghallgatások végén bekötöttem a rendszerbe egy külső referenciát, egy Audigy2NX USB- s hangkeltőt mely megy Win98 alatt is.

hk

A Live- tól kezdve a központi ramban elhelyezhetők a hangminták, itt most egy 150MB- os GM mintát töltöttem be, ez már tarol, természetesen evvel nem tud versenyezni a GUS sem.Ez durva előny, de etalonnak jó, majd inkább a belső Live- ok és Audigy- k ellen lesz kiegyensúlyozottabb egy ilyen hasonlítás. Elgondolkodni azonban lehet mi lett volna ha a Gravis nem megy csődbe. Az egészhez hozzájön hogy a midi hangkeltés PC- n kiment a divatból, retro szempontból van csak jelentősége.

Audigy2NX mérései laborban – frekvenciamenet:

 

FrekiAU2NX12

 

– válaszjel az 1 azaz EGY Hz- es színuszjelre:

audigy2NX_1Hz

 

Etalonnak tehát elég jó a cucc , valamint a sor végére helyezve optikai kábelen toltam az erőlködőre :) Vizsgálgattam a rendszer túlhajthatóságát is. Így kompletten, kártyákkal együtt. Csak VGA- val nagyon megy, 1000MHz fölé is lehet vinni. Összeépítve azonban óvatos duhaj voltam, nem díjaznám ha valamelyik drágaszág hangkarinak baja lenne.

Tehát, 3DMark99 alap, Gef4MX440- el:

99alapmx440

– 3DMark99, CPU@760MHz, RAM CL2, Gef4Mx440@290/380Mhz :

99-760-290-380

 

Látható hogy azért egy dual-hangkártyás rendszerben is szépen lehet gyorsítgatni, majd 2000 pötty növekedés, elég jó.

Néhány mérés még 760- on:

Voodoo- val, 3DMark99, CPU@760MHz, RAM CL2 :

99760voodoo

– 3DMark2000, CPU@760MHz, RAM CL2, Gef4Mx440@290/380Mhz :

 

2000-760-290-380

Voodoo, 3DMark2000, CPU@760MHz, RAM CL2 :

2000voodoo760

– 3DMark2001, CPU@760MHz, RAM CL2, Gef4Mx440@290/380Mhz :

2001-760-290-380

Végül következzen a másik mániám, a DOS analizálás. A már nem kifejezetten dosos gépeket is megvizslatom így hogy képet kapjunk a nyers 8/16 bites driver-nélküli teljesítményről.

Az elmaradhatatlan Doom mérőszám: 95.02 FPS

DoomFPS

A mérést ez alapján végeztem:  http://thandor.net/benchmark/32 Látható hogy az ottani eredményekhez képest elég gyengus, lehet valamit elrontottam, majd meglátjuk a többi PIII mit nyom.

A Shiny teszt viszont elsöprő :

KDECSShiny

 

Egy kis vinyóteszt driver nélkül :

KDEC303

3DBennch2 : 405

KDEC3DB

 

Konkluzió : a gép tág határok között használható, könnyedén futtatja a dos korszak végén megjelent erősebb játékokat 3D gyorsítás nélkül is, Win98 alatt pedig kb olyan 2002- ig megjelent játékokat viszi elfogadhatóan, mellesleg pedig 2 fajta hangzás/hullámtábla is rendelkezésre áll. Bizonyára akadnak olyan retro-kedvelők rajtam kívül is akik egy ilyen konfigot értékelni tudnak.

Köszönet: bacsis– nak, akitől a lap+proci duót ajándékba kaptam, az FSP tápot pedig occsóért adta. Yutani– nak akitől a GUSPnP- t occsóért vettem.

 

About DarthSun

2 hozzászólás

  1. Remek bemutató köszönjük!
    Én mondjuk inkább a low end kategóriás VGA-t valami jobban a géphez illőt választottam volna, nem feltétlenül erősebbet, csak ha iylen különleges a gép, akkor mégis hogy néz ki egy a kategóriáján belül full gagyi VGA?
    Mondjuk én inkább már egy DX8-as karit választottam volna, mondjuk egy Geforce3-ast, De ha mindenképpen ragaszkodni akarnék a DX7-hez, akkor egy Geforce2 GTShogyha meg nagyobb kakóval rendelkező kártya, akkor MX460, azokból voltak elég komoly minőségűek, szal egyértelműen ez a gép gyengéje…. Cseréld már le ne éktelenkedjen benne :-)

    • Lecserélem majd, másik PIII- asokban vannak a Gef4Ti4200- asaim, az egyik a Voodoo2SLI- s, a másik meg egy Tualatinban, ehhez majd beszerzek egy FX5950Ultrát, az megfelelő lesz ? XD
      Azonban ne feledd, itt a hangkártyákon van a hangsúly, a midi-támogatott retro játékokat pedig lazán viszi ez az MX is :)

Leave a Reply