Corsair XMS (Mégsem annyira) PRO

Mostanában nagyon rá vagyok izgulva a tuningos kis DDR1-es memória modulokra.

Ez annak (is) tudható be, hogy van egy nagyon frankó kis S939-es AMD-s platformom, és ugye az még az első szériás DDR memóriákat „eszi”. Szívesen szórakozok azzal, hogy „finomabbnál finomabb” DDR ramokat teszek be az alaplapba és próbálom minél nagyobb teljesítményre sarkallni őket, hogy jól eső érzéssel nézegethessem, az Everest memória tesztjében DDR2-es memóriák sebességét megszégyenítő eredményeket érek el.

Éppen ezért különösen nagyon örültem a tesztben szereplő Corsair XMS3200 memóriáimnak, mikor végre megkaparinthattam.

Hogy miért? Mert első ránézésre is látszik rajta, hogy ez bizony nem közönséges memória, hisz mérete és súlya is arra következtet, hogy nem irodai gépbe tervezték.

Ha mellé teszünk egy közönséges DDR memóriát, jól látszik a méretbeli különbség, és a vaskos hűtőborda.

Corsair XMS PRO modulok

Corsair XMS PRO modulok tényleg nem kicsik

Ahogy a képen látható, 2 pár jutott hozzám, mindegyik teljesen egyforma. A hűtőbordán lévő címkén fel is van tűntetve, hogy a memória milyen tulajdonságokkal bír

Paraméterek

Corsair XMS PRO paraméterek

512MB 400MHZ és CL2

Jól hangzik ugye?

NA nézzük, mibe is fogom rakni ezeket, a gyöngyszemeket:

DFI NF4 Lanparty alaplap

AMD Opteron 170 CPU

4X512MB Corsair XMS PRO memóriák

Geforce 7950 GX2 VGA kártya

Windows XP SP3 operációs rendszer

Még beszerelés előtt az is egyből feltűnik, hogy a memória tetején LED sor látható.

Corsair LED sor

Pofásak.. főleg működés közben

Ezek nem csak arra szolgálnak, hogy csak úgy belevillogjanak a vak világban, hanem terheltség kijelzőként is funkcionálnak. Azaz minél jobban le van terhelve a memória, annál több LED világít rajta

Behelyezés után kicsit megijedtem, hogy nem fog elférni a nem éppen picinek nevezhető CPU hűtésem, de nekem szerencsém volt. A ventilátor igencsak rálóg a memóriák fölé, de nem ér hozzájuk, de tényleg csak 1-2mm-en múlott a dolog.

Bazi hűtés a ramok fölött

Bazi hűtés a ramok fölött

 

Határeset

Vonalzóval lett kimérve

 

Kis megnyugvás, csináltam egy cmos clear-t hogy alapbeállításokon induljon a gép, majd bekapcs után megvártam, hogy betöltsön a Windows, mikro felállt a rendszer, de nem indítottam el még semmilyen alkalmazást a memóriákon a LED-ek így mutattak:

félgőzzel

félgőzzel

Miután jól megtanulmányoztam, hogy milyen mutatós modulok ezek, utána indítottam is az Everestet, hogy mit ír a memóriákról. Ekkor jött az első pofon:

everest info

baljós árnyak

Mit is kell nézni? Hát, azt hogy a CL2-2-2-6 időzítést csak 266MHZ-en tudja, 400MHZ-en a gyári időzítése CL3-3-3-8

Ekkora átverést!!! Gyorsan megnéztem a CPU-Z memória infójánál, hogy ő mit gondol a memóriámról:

corsair info2

baljós árnyak 2

Ugyanaz… Viszont ezt 2, 5V-on tudja. Akkor vajon mi a francnak ekkora hűtőborda, mert hogy 2,5V-on nem fog izzani az biztos. Vagy pedig szimplán gondoltak rám, és tudták, hogy 3V-ig meg sem állok, akkora feszültségen pedig már nem árt a vaskos hűtőborda.

Próbáltam leoperálni a bordát a NYÁK-ról, hogy, megnézzem, milyen memória chipeket használt fel a gyártó, de úgy rá volt ragasztva a borda, hogy nem sikerült leszednem, szóval kénytelen vagyok elhinni az Everest és a CPU-Z infóját

Na szóval indítottam is újra a gépet, beállítottam a gyári időzítéseket, órajelet, és feszültséget, azaz hadd menjen 400MHz-en CL3-ban. Ráengedtem a Prime95 Blend tesztjét, mert azért szerettem volna látni, hogy a gyári paramétereket tényleg tudja-e alap feszültségen

400MHz stabil

itt még stabil

Úgy tűnik, tudja.

Ráadásul Milyen szépen világít a memóriákon az összes LED.

ami a csövön kifér

ami a csövön kifér

Természetesen arra is kíváncsi voltam, hogy így milyen memóriaolvasási sebességet tud fel mutatni

400MHz-en az everest

400MHz-en az everest

Nahh és akkor kezdődhet is a tuning, először hagytam szépen a 2, 5V-on. De nem jutottam túl sokáig:

420Mhz stabil

420Mhz stabil

 

420Mhz-en everest

420Mhz-en everest

Kemény 5%-os túlhajtást sikerült így kihozni belőlük, 420MHz-en még stabil volt a rendszer, de 425MHz-en már kékhalál fogadott. Itt pedig a második pofon. Alapfeszen nem nagyon kell szóval erőltetni a tuningot.

Végül is nem csüggedtem, hisz a 2, 5V tényleg nem sok. Így hát feljebb is raktam 2,7V-ra, de a BIOS 2,74-et írt ki, hogy annyit kapnak a modulok…

Szóval folytatódhat a tuning!

 Megpróbáltam a 440MHz-et:

440Mhz stabil

440Mhz stabil

 

440Mhz-en everest

440Mhz-en everest

 

Úgy tűnik ezt még simán, bírja.

 Akkor jöhet a 450MHz

450Mhz stabil

450Mhz stabil

 

 Még ezzel sincs gond, és ha nem is drasztikusan, de a gyorsulás is kimutatható

450Mhz-en everest

450Mhz-en everest

460MHz-nél viszont ismét kékhalál fogadott, így megpróbáltam még egy tized feszültséget emelni, de sajnos úgy tűnik a 2, 8-2, 85V-os feszültséget nem szereik a modulok, mert igaz kékhalál nem volt, helyette szimplán Windows betöltéskor újraindult a rendszer.

 Így hát megpróbáltam az időzítéseken egy kicsit lazítani, s beállítottam a CL3-4-4-8-at, a feszültséget pedig visszaraktam az előző 2, 7V-ra

460Mhz-en everest

460Mhz-en everest

Ekkor ismét betöltött az operációs rendszer, de csak annyira bírták a memóriák, hogy megnézhessem az Everest memóriaolvasás sebességét, Prime95 teszt hatására hibáztak a modulok.

Megpróbáltam ismét 2, 8V-ot beállítani de nem lett jobb a helyzet, szintén csak betöltésig jutott a gép, utána instabil működést produkált. 2, 9V-on a helyzet pedig tovább romlott, már be sem töltött a jó öreg XP

Természetesen megpróbáltam, hogy csak 2 modult raktam az alaplapba, de a helyzet semmit sem változott.

Így ez a bemutatóm itt véget is ér, mert ezek a memóriák ennyit tudnak.

Számomra ez igazán nagy csalódás, mert a noname 400-as DDR modulok is simán tudnak ennyit, sőt valamikor még többet is. Ezektől, a moduloktól némi feszültség emelés mellett 500MHZ+ órajelet vártam, de ezt még meg sem tudták közelíteni.

De nem írnám le teljesen ezeket, a RAM-okat, mert lehet hogy tuningba nem valami bajnokok, de a megjelenésük dicséretes. Igaz ezzel nem megy sokra az ember, de akinek nem fontos annyira a tuning, viszont szeretne mutatós memóriákat a gépébe, annak nagyon ajánlom, mert igen csak fel tudja dobni a gépet a sok villogó LED a modulok tetején, amiknek még értelmük is van, főleg ha az ember gépházába be lehet látni.

Szóval, aki egyedi memóriákat keres, azoknak kötelező darab, de tuningra totálisan alkalmatlanok

About bacsis

10 hozzászólás

 1. A forma és tartalom egységet alkot.Úgy látszik itt nem.Ha lesz átlátszó házam lehet megpróbálom, de talán egy másik típussal.

 2. Látom, “Kitt” csodákra képes…:-)
  Amúgy valóban. Jó lenne visszaemelni a DDR1-eket méltó és őket megillető helyükre.
  Habár… azért szakmán belül még mindig van respektjük.
  “Ne csak a DDR3-at!”.-)

 3. Igen. Ez konkrétan, kétségtelenül \”Kitt\”.
  Szövegel, villog, de azért annyira nem… :X

 4. -Az SPD infóban amit kiolvastál everest-el és cpu-z-vel minden Corsair memóriánál CL 3-3-3-8 van kitöltve, függetlenül attól hogy mit vállalnak gyárilag a modulra. Ez nem átverés hanem betartják a JEDEC ajánlásait. Ettől a memória lehet még gyárilag garantált CL 2-es, csak egyszerűen ezt kell beállítani a gépen.

  -4db memória modult használtál emiatt a frekvenciatuning korlátozott. Ráadásul AMD-nél amennyire emlékszem még a prociba van építve a memóriavezérlő, ami eleve nem szereti a 4db memóriát.
  http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/athlon64-e3-mem_2.html#sect0

  2*1GB modullal valószínűleg jobb eredményt is tud a cucc.

 5. érdekes módon a 4X256MB A-DATA ramom ha mind a 4 modul bent van a gépben, úgy is mennek 600Mhz-et kényelmesen CR2-ben
  továbbá írtam hogy itt is próbálkoztam csak két corsairral, de semmivel sem bírtak többet…
  CL2-t pedig garantáltan nem tudnak 400MHz-en de még 300-on sem :-(((

 6. Nem baj,majd bacsis megmutatja a világnak,hogy Ő még az edo ramokat is megtuningolja XP vagy Win 7 alatt!!!:)

 7. madmaxxx! Abban semmi kihívás nincsen, némelyik EDO ram simán megy 80-90MHz-et is ;-)

 8. Érdekességképp nekem is voltak ugyanilyenek, ha jól emlékszem, ezek CH5 vagy CH6 chipesek. Mindegy, Google elvtárs biztosan tudja.

  A feszültséggel nem kellene, hogy bajuk legyen, nálam 3V körül mentek éveken át, és 3.2V-tal sem volt semmi bajuk. Ilyen chippel nem is kellene, hogy legyen, viszont ezeket 500 MHz fölé lényegében képtelenség hajtani. Egyszerre négyet végképp.

Leave a Reply