Opteron CPU tuningja

Ebben a bemutatómban egy nem mindennapi CPU-t veszek kezelésbe.

Az alany ezúttal egy első sorban egy utas szerverekbe szánt AMD Opteron processzor lesz, egy Opteron 170 típusú személyében.

Mivel nem mindenki tudja hogy mi is ez valójában, ezért mivel mással is kezdhetném a bemutatót, mint a processzor kicsit részletezésével!

Ez a CPU Socket939-es foglalatba passzol és úgy mint az Athlon társai a K8-as architektúrára alapszik.

Ahogy a neve is sugallja, első sorban szerverekbe szánták ezt a CPU-t, de miért is írom hogy első sorban? Azért mert bármilyen Socket939 tokozású CPU-t fogadó alaplapba belehelyezhető, és nagy valószínűséggel működésre is bírható, hisz az ég egy adta világon nem különbözik Athlon X2 társaitól, mert hogy ez is egy 2 magos példány.

Így néz ki egy 2 magos 939-es Opteron CPU

Egy 2magos Opteron CPU

De akkor miért szánták szerverekbe, és miért kapta az Opteron nevet? Azért mert ezek válogatott példányok, azaz a jobban sikerült Athlon X2-k kapták meg az Opteron nevet, így tehát annyi előnyük van ezeknek az Opteronoknak az Athlon X2 társaikkal szemben, hogy ugyanazt az órajelet kevesebb feszültséggel illetve kisebb hőtermeléssel tudják garantálni, illetve a mi esetünkben a legfontosabb tényező: nagy valószínűséggel jobban bírják a tuningot

A 939-es tokozású Opteronok számozása 165-től 185-ig terjed a legkisebb példány 1,8 GHz-es, a legnagyobb pedig 2, 6GHz.

Annyi eltérés van a 939-es 2 magos Athlonok és ezek közt az Opteronok közt, hogy a 2 magos Athlonok közt a kisebb órajelű példányokba „csak” 2X0, 5MB (3800+ 4200+ 4600+) található, míg ezekbe az Opteronokban mindegyiknél, magonként 1MB L2 cache, azaz összesen 2MB gyorsítótár található.

Ahogy Athlon X2 társaik, ezek a CPU-k is 90nanométeres SOI gyártási technológiára alapulnak, és a Denmark kódnevet kapták. Utasításkészletekből pedig felvértezték MMX, 3DNow! SSE, SSE2 SSE3, és AMD64 technology-val is

Ahogy fentebb írtam, én nekem egy 170-es jutott, aminek kerek 2GHz-es az órajele, ami úgy jön ki, hogy 10X-es a szorzó a referencia órajel (helytelenül fogalmazva FSB) ahogy az összes AMD CPU-nál 200MHz…

Tehát ez a 170-es Opteron leginkább egy 939 tokozású Athlon 4400+-nak felel meg, annyi különbséggel, hogy a 4400+-nak 2, 2GHz, míg az enyémnek 2GHz az órajele.

És akkor lássuk a körítést:

DFI Lanparty Nf4 Ultra-D@ SLI alaplap

Opteron 170 CPU

4X512Mb Corsair XMS PRO 400MHz Memória

2X6800 Ultra (SLI-be köcöllézve) VGA kártya

40GB SATA HDD

Windows XP SP3 Oprendszer

A tesztet úgy csináltam, hogy megnéztem különböző feszültségeken, hogy mekkora a maximális órajel, amit bír a CPU, és az adott órajelen lefuttattam a Super PI-t, illetve, a magasabb feszültségnél már a léghűtést is lecseréltem a szokásos fagyállómra.

Még mielőtt belekezdenénk a tuningba, ismerkedjünk meg a léghűtéssel közelebbről:

nóném léghűtés

noname de jól megnőtt léghűtés

Első látásra jól megtermett példány, és kézbe fogva is van súlya rendesen, viszont a kidolgozása elég igénytelen, nem csoda, tök noném, de van rajta dupla ventilátor, amik egész halkak azért szerencsére, ráadásul 6 hőcsővel is ellátták.

Ha lekapjuk az alumínium burkolatot, amire a ventik vannak felszerelve, megpillanthatjuk a full réz lamellákat. Mellé raktam egy telót, hogy lehessen látni viszonyításként, hogy azért tényleg nem olyan pici a borda

noném hűtő "megpucolva" látható

noném hűtő "megpucolva"

Ha megnézzük közelebbről a réz talpat és a hőcsöveket, láthatjuk, hogy elég hurka módon van megoldva, a réztalp és a hőcsövek érintkezése. Lényegében egymásnak vannak szorítva azt, szevasz.

itt látható a hat hőcső

A hőcsövek közelebbről

Szóval elég gyenge felépítésű a hűtőborda, de ezt valamelyest kompenzálja, hogy teljesen rézből van, és két nagy, 8 centis venti is megtalálható rajta.

Mellékesen megjegyzem, a teljesítménye körülbelül egy Zalman CNPS 9700 illetve egy Scythe Ninja 2-vel van egy szinten

Szóval először ezzel a hűtéssel kezdem el tuningolni a CPU-t, természetesen alap feszültségen.

De még mielőtt megnéznénk, mit megy alap feszen, azaz 1, 35V-on a proci, nézzük meg azt, hogy alap órajelen milyen gyorsan fut rajta le az 1M Super PI:

2GHz-en a Super PI

Itt még alap órajelen

Picit több mint 43 másodperc.

Szóval elkezdtem emelni az FSB-t 5MHz-enként, és futtattam a Super PI-t, akadály, csak 260MHz-es referencia órajel után következett, azaz 260-on még tökéletesen lefutott a Super PI:

alap feszen is jól bírja a tuningot

2,6GHz-ig bírta alapfeszen

10X260, az testvérek közt is 2,6GHz. Azaz 600Mhz-et, 30%-ot tudtam kihozni a CPU-ból alap feszültségen, tehát 1,35V-on. Ez ugye milyen szép eredmény?

Következő lépésben a feszültséget 1 tizeddel emeltem meg, 1, 45V-ra állítottam. Így idáig jutottam:

Nem sokkal vagyok előrébb

2,75Ghz-ig jutottam 1,45V-on

További 150MHz-et sikerült kisajtolni CPU-mból, tehát 2, 75GHz jött össze.

Ezután a maximális feszültséget adtam a procinak, ami még biztonságos léghűtéssel, azaz 1, 55V-ot:

Egyre nehezebben megy a tuning

Csak 70Mhz az előrelépés

Sajnos nem sokat segített ez már, hisz csak 70MHz többlet tellett tőle. Ekkor azért én már elgondolkoztam, hogy nem-e, a relatív magas hőmérséklet szól közbe. Így ezen az órajelen megnéztem, hány fokig is hevül a CPU nyugalmi állapotban, illetve Super PI futtatása alatt:

léghűtéssel ennyire melegszik a proci

nem meleg, de a tuningot vissza veti

Ahogy az Everest grafikonja mutatja, nyugalmi állapotban 35-37fok körül ingázik, terhelve pedig 45 fok környékén tetőzik. Ez egyáltalán nem magas hőmérséklet, de egy bizonyos órajel után akár már az is elképzelhető, hogy korlátozza a processzort.

Ekkor vetettem be a fagyállót. A feszültséget nem piszkáltam tovább, csak az órajelet nyomtam még tovább.

fagyálló ismét készen

A hadra fogott fagyálló

Gyanúm beigazolódott, hiába volt még bőven jó hőmérséklete a CPU-mnak, a magas órajelet mégsem díjazta, hisz a fagyállóval lehűtve ugyanazon a feszültségen, már 2, 9GHZ-ig jutottam

fagyállóval már 2,9GHz-nél járok

Fagyállóval a 2,9GHz sem akadály

Ha megnézzük most az Everestben jegyzett hőmérsékletet, látható, hogy terhelve is csak kb. 8 fokig melegedett a processzor, nyugalmi állapotban pedig 1fok volt az. Vagy csak szimplán nem tud mínuszba mérni

na így már mindjárt hűsebb a proci

Lefagyott a proci

Ilyen alacsony hőfok mellett nem féltem még magasabb feszültséget adni a processzornak, és megkínáltam 1, 6V-al. Itt már azért érezni, hogy kezd a processzornak „vége” lenni, mert ismét csak alig jutottam előrébb, kerek 3GHz jött össze

a bűvös 3GHz sem akadály

a bűvös 3GHz

Utolsó lépésemben, nem sajnáltam a még több feszültséget, és BIOS-ban 1, 68V-ot állítottam be. De ez is már csak arra volt elegendő, hogy 3050MHz-ig jussak.

A Plafon órajel

Itt a vége, fuss el véle

Pedig a CPU hőmérséklete még itt is, ilyen feszültség mellett is igencsak rendben volt:

Még mindíg nem meleg

Pedig a fagyálló bírná továbbra is hűteni a procit

Összességében elmondható, hogy szépen helyt állt a jó öreg Opteron, hisz ha nehezen is, de 50%-os tuningot sikerült kihozni belőle, De olyan 35-40%-ot gond nélkül ki lehet belőle csikarni, akár léghűtéssel is. Beigazolódott tehát, hogy az Opteronok tényleg igen jól bírják a tuningot

About bacsis

2 hozzászólás

  1. Ott az egyik képen, a fagyállóba, ha jól látom a visszajövő ág vastag csöve meg van toldva 1 vékonyabbal….
    Az nem befolyásolja a cpu hőmérsékletét? :$

    a fagyállót szabadalmaztathatnád :D
    Elég szép, 3 GHz-n is 11-12 fok körül tartja a procit….
    A fagyállót mérted már? hány fokos szokott lenni, amikor 1 tuningnak neki látsz?

  2. jahh meg van toldva, még a múltkorról, de semmiylen befolyással nincs, ugyanolyan áramlással kering a fagyálló a rendszerben.
    Körülbelűl -15 fokig tudom lehűtteni a fagyállót

Leave a Reply