Tualatin a kínpadon

Gyerekek! Itt a hétvége, jó idő van, süt a nap!

Mars ki a szobából! Irány a hűtő, elő a fagyállót, hisz ez a legjobb idő tuningoláshoz!

Én is így tettem, s ezúttal egy Tualatin magos Pentium 3 CPU-t veszek kezelésbe, mer’ az jó.

A Tualatin a 3. generációs Pentium 3, s igazi siker processzor volt, sőt még máig nagy népszerűségnek örvend, ezt a máig, kategóriáján belül kimagasló teljesítményének köszönheti. Hogy miért lett ilyen jó? Mert a Pentium 3-S processzorokat az Intel szerverekbe szánta eredetileg, erre utal a nevében szereplő S (mint Server) betűcske is., de ennek ellenére a hétköznapi életben (is) terjedt a CPU mint a tűz, mert nagyon sok desktop alaplap támogatta ezt a processzort, így lehetett venni otthonra is, hisz bárki használhatta, akinek fel volt készítve az alaplapja FCPGA2 CPU-khoz.

A Tualatin CPU-k 2001-ben debütáltak, amikor már javában tombolt a Pentium 4 őrület a csúcs kategóriában, de a Tualatinok bizony akkor is versenyképesek voltak s fel tudták venni a versenyt a korai Pentium 4-ekkel. Ezt köszönhették a nagyon modern gyártástechnológiának, hiszen akkoriban az első szériás Willamette magos Pentium 4-ek még 0, 18 mikron csíkszélességgel készültek, míg a Tualatinok már 0, 13mikrós gyártósorról gördültek le, ráadásul az L2 cache memóriájuk is 512KB-ra rúgott.

FSB-jük ahogy a korábbi Pentium 3-aké, úgy ezeknek is 133MHz-es.

(Számunkra) sajnos az Intel is rájött, hogy „túl jóra” sikeredtek ezek a CPU-k így már 2002-ben le is állították a gyártásukat, s így rövidke élettartamuk alatt a kezdeti 1000MHz-es órajelük 1400MHz-ig emelkedett.

A teszthez én is egy 1400MHz-es példányt választottam, méghozzá egy SL6BY spec számút. Na most ezt azért tartottam fontosnak kiemelni, mert ezzel a Spec számmal rendelkező CPU-k mind tB1 steppingesek voltak. Aki nem tudná, annak röviden elmondanám, hogy minél nagyobb számozású stepping-re épül egy adott CPU, az annál kiforrottabb példány, mert a kezdeti gyártáshoz képest tudták javítani a felhasznált szilícium ostya minőségét, vagy tudtak egyéb hibákat javítani a CPU-n belül. Természetesen a stepping a tuningra is hatással van, hisz minél jobb minőségű szilíciumból épül fel egy processzor, annál nagyobb rá az esély, hogy még magasabb órajelet is képes elviselni.

Tualatin CPU

Az 1,4-es Tualatin CPU

Extrém magas órajelhez extrém magas feszültség sem árt, de mivel az alaplapok nagy része 1, 5 tizednél többet nem nagyon engednek állítani, így lábösszezárós voltmod után néztem, s egy kis fizikai módosításnak köszönhetően a gyári 1, 475V máris 1, 8V-ra módosul.

Figyelem! Csak saját felelősségére csináljon ilyen mókákat mindenki!

Mert ha rossz lábat kötsz össze, az akár a CPU “életébe” is kerülhet.

Én is így jártam, egy 1100-as Tualatin celeronnal közvetlen a teszt előtt, rossz leírást töltöttem le, ami rosszul jelezte a lábak funkcióját, s pár próbálgatás után szegény CPU-m végleg az örök bitmezőkre távozott.

vmod-olva a CPU

Lábtalanítva szegény proci

De ne rohanjunk előre ennyire, hisz először úgyis alapfeszültségen fogom megnézni, mit megy a CPU. De még tuning előtt vessünk pár pillantást a többi fontos tényezőre, elsőnek az alaplapra!

Abit ST6

Legendás Abit ST6 bevetésre készen

Választásom egy Abit ST6-ra esett, mert ez volt az egyik legjobb lap Tualatin CPU alá, ezt a bőséges tuningopciók is alá támasztják. Az alaplap I815 chipkészletre épül, ami hátránya, hogy hiába van az alaplapon 3 memória foglalat, csak 512MB-ot tud lekezelni, jöjjön az ki 2db 256-os modullal vagy 1db 512-essel, 512MB memória fölött nem kezel memóriát.

De nekünk ez most nem túl nagy gond, hisz én most csak egy 128MB-os kapacitású PC133-as SR RAM-ot rakok bele. Viszont nem akármilyent, egy Cruical gyártmányú Micron chipes SD ram ez, ami 133MHz-en CL2-es időzítést tud. Ebből már sejthető, hogy CL3-as késleltetés mellett akkor bizony valószínűleg igen magas órajelre is képes. Erre most nekünk nagy szükségünk is lesz, hisz nem szeretném, hogy a CPU tuningolásakor a memória fulladjon ki előbb

Cruical SD RAM

Cruical Tuning SD RAM

VGA kártyából egy Nvidia Vanta LT-re esett a választásom, mert a VGA kártyás fiókomban ez volt legfelül, s most tök mindegy milyen VGA kártya van a gépben. HDD pedig egy 4, 3GB-os került elő, mert ezen a HDD-n van az Abit ST6 laphoz tartozó Windows XP SP3, meg a HDD mérete is tök mindegy.

Nahh gyorsan fussuk át akkor is, hogy néz ki a rendszer:

Abit ST6 alaplap

Intel Pentium 3-S 1400MHz CPU

128MB PC133@CL2 SD RAM

Nvidia Vanta LT VGA kártya

4, 3GB Segate HDD

Windows XP SP3 operációs rendszer.

Kapásból cuppant is rá a fagyállóval teli vízhűtésem CPU blokkja. De mivel nem volt a blokkhoz gyárilag S370-es lefogató, így nekem kellett hozzá „hajtogatnom”

CPU BLOKK házi lefogatő

Az igényes lefogató

Hőmérséklet adatokat most nem fogok közzé tenni, mert valószínűleg nem működik a CPU hőfokmérő szenzor, mert elég érdekes hőmérsékletet írt ki, ezért elnézést mindenkitől

Amint megtörtént a lefogatás, már röffentettem is a cuccost, és alapfeszültségen, alap órajelen futtattam a Super PI-t, hogy később tudjunk viszonyítani, mennyit gyorsult a vas, íme:

Super PI 1,4GHZ-en

Super PI 1,4GHZ-en

És akkor kezdődhet az alapfeszültségen lévő tuning:

Super PI 1,5,8GHz-en

Super PI 1,58GHz-en

Reméltem, hogy 1600MHz-ig eljutok, ám ez nem jött össze, mindenesetre szégyenkezni való nincs, hátha egy kis feszültség hatására megtáltosodik a proci, így meg is kínáltam 1,6V-al

Super PI 1,8GHz-en

Super PI 1,8GHz-en

Nahh úgy látszik a plusz fesz jó hatással volt a CPU-ra, hisz kerek 1, 8GHz-es órajelen is lefutott a Super PI, igaz lényegesen lassabban, mint az előbb, 1, 6Ghz-en. Ennek az az oka, hogy a memória sebesség visszaosztotta az alaplap, s hiába szoroztam fel, sajnos úgy nem indult a gép, pedig a memória bírta volna, valószínűleg az északi híd nem bírta a tempót.

 További sikeres órajel emelés érdekében a feszültséget még tovább emeltem, s 1, 825V-ot állítottam be, mely meghozta jótékony hatását, egészen elképesztő eredmény született:

Super PI 1,91GHz-en

Super PI 1,91GHz-en

Bizony 1910MHz-en is lefutott még a Super PI, elképesztő ugye?

Gondoltam, hogy igen magas órajelet sikerül elérni ezzel a Pentium 3-as CPU-val, de 1800Mhz feletti órajelre nem nagyon számítottam, nem hiába, a 0, 13mikronos gyártástechnológia megmutatta, hogy mire képes! Személy szerint nagyon sajnálom, hogy befejeződött nagyon hamar a Tualatinok gyártása, mert szerintem, még ha fél évig gyártották volna őket, a későbbi modellekkel könnyen meg lehetett volna akár a 2GHz.

Apropó. 2GHz… Ez az álomhatár sincs már túl messze, valószínűleg ennyivel nem elégszek meg, s meg fogom próbálni később a tuningot még magasabb feszültséggel, szóval… folytatás várható

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*