Gyúrjunk max-ra egy 386-os PC-t

Az emúlt 2 hétben napi 6-8-10 órát öltem az egyik retro gépemre, hát most ennek a gépnek a történetét fogom bemutatni 2 részben!

Valamikor, bő 1 évvel ezelőtt már nem is tudom milyen indítatásból, kitaláltam, hogy beszerzek pár régi monitort, így feladtam egy hirdetést, hogy keresek CGA és EGA monitort.

A CGA-ról (Color Graphics Adapter) annyit kel tudni, hogy a szabványt az IBM találta ki 1981-ben ez volt az első színes monitor, ami grafikus módban 4 szín megjelenítésére volt alkalmas. Fekete, fehér cián kék, és lila. Persze keverni nem tudta őket. A Monitor 640X200-as felbontásra volt képes. Egy ilyent sikerült is szereznem elég hamar, de miután meglett, egyre jobban vágytam egy EGA -ra is. Ez sajnos nem is volt olyan egyszerű mutatvány, hiszen mára már nagyon kevés maradt, mert egyrészt vagy tönkre mentek, vagy kidobálták őket.

A hirdetésem feladása után, bő 1 évre rá, sikerült szereznem egy igen jó állapotú példányt!

1988-as gyártmányú EGA monitor

1988-as gyártmányú EGA monitor

A hozzá tartozó monitor vezérlőt sem sokkal, előtte sikerült beszereznem, ( Direkt nem VGA kártyát írtam, mert ez még marhára nem az)szintén nem kis munka árán, mert mára az sem egy tömeg cikk!

Prisma EGAMAX monitorvezérlő

Prisma EGAMAX monitorvezérlő

Mint a képen látható, a mai grafikus kártyákhoz csöppet sem hasonlít, és a csatlakozója is eltér, ennek még csak 2 soros volt a monitor kimenete, tehát mai modern megjelenítőt még fizikailag sem tudunk rákötni.

2 soros monitor csati

2 soros monitor csati

Szóval meg volt „álmaim” monitora, a hozzá tartozó monitor vezérlőjével!

Pár gondolatot azért írnék az EGA-ról is! Szintén az IBM vezette be a szabványt, 1984-ben, immár 64 színű palettából válogatta a színeket, s egyszerre 16 szín megjelenítésével tudott szolgálni a monitor,  640X350-as felbontás mellett. Az Eredeti EGA monitorvezérlő kártyákon 64KB memória, de az utángyártottakon 256KB volt található. Igen, egy mai átlagos kártyának az ezrede, vagy inkább a két ezred része. De ne felejtsük el, egy bő 25 éves hardverről van szó!

Elhatároztam, hogy a monitor alá egy jó kis 386-os konfigurációt fogok építeni!

Volt is hozzá egy integrált CPU-s 386SX-em, ami 33MHz-en ketyegett. Különösen megfelelőnek találtam első körben, mert az alaplap cirka 20 éves kora ellenre igen jó állapotban van, ezt annak tudhatja be, hogy mikor hozzám került az alaplap, kábé 5 éve, még bontatlan állapotban volt, s én is csak 2-3 éve bontottam ki, hogy kipróbáljam, működik-e. Mikor megbizonyosodtam hibátlan állapotáról, szépen visszacsomagoltam.

Úgy gondoltam, hogy eljött az ideje, hogy használjam ezt a gyöngyszemet. Vicces, hogy 20 éves kora ellenére kevesebbet futott, mint egy átlagos I7-es platform.

386SX alaplap

386SX alaplap

Az én korombeli, illetve a nálam fiatalabbak nagy része biztos nem sokat, vagy csak alig tud ezekről a gépekről valamit, így hát pár sort írnék a 386-os CPU-król is. az Intel a 4. generációs x86-os CPU családja lett a 80386-os CPU család, amit 1985-ben mutatott be. azaz kerek 25 éve. Ez a CPU család volt az első, amely megbirkózott a 32bites utasításokkal is. Továbbá az Intel ezeknél a CPU-knál  gyártott olcsóbb modelleket is, a „csóró szférának” is. A teljes értékű 386-os CPU-k a 386DX nevet kapták, míg az olcsóbb, de butított példányok lettek a 386SX-ek. Úgy is fel lehet fogni őket, mint a Celeronok ősét. a 386SX-ek csak magában a processzorban belül voltak 32bitesek, míg a „külvilággal” csak 16biten tudtak kommunikálni. Így ezek a CPU-k is elboldogultak (nak) a 32bites kódokkal, de dupla annyi órajel ciklus kell nekik hozzá. Ilyen esetben elég csúnyán elvéreztek a nagy testvér DX-ek ellen. Órajelűk 20Mhz-től 40MHz-ig skálázódott. Itt még nem volt a CPU-ban szorzó, ami felszorozta az FSB órajelét, azaz volt. 1X-es. Tehát amekkora órajelen ketyegett az FSB, akkora órajelen járt a CPU is. Továbbá nagyon sok esetben a CPU-k az alaplapra közvetlen rá voltak forrasztva. Mint az én alaplapomnál is.

Az alaplapról még annyit, hogy látható, milyen pici a mérete! Hiába a régi technológia, könnyen össze lehetett hozni ilyen pici méretet, hisz az alaplapra semmi nem volt integrálva. NA, jó ez így ebben a formában nem igaz, De például a HDD és a Floppy vezérléséhez is külön egy úgy nevezett „IO” (Input Output) kártyát kellett beraknunk az alaplapba, és az akkoriban alapvetőnek számító nyomtató és soros port is ezen a kártyán volt megtalálható. Szóval, ha valamit rá akartunk dugni a gépre, akkor ahhoz az eszközhöz tuti tartozott egy külön vezérlő kártya, mert az alaplapon nem volt az tuti.

Egy mezei IO kártya

Egy mezei IO kártya

Ez a bekezdés egy hozzáértőnek elég csúnyán hangozhat, majd maximum segítetek szebben megfogalmazni.

Szóval úgy gondoltam, hogy ez bőven jó lesz az EGA monitorom alá, mert azok a játékok, amik megelégednek egy EGA monitorral is, azoknak bőven elég ez a teljesítmény. Így hát összeállt a gép:

386SX 33MHz

4MB memória

270MB HDD

DOS6.22 operációs rendszer + Norton Commander

Amint összeállt, a kedvenc játékaimat gyorsan rá is másoltam a gépre, de szomorúan tapasztaltam, hogy a Stunts és a Test Drive 3 bizony szaggat. konkrét FPS-el nem szolgálhatok, mert itt még ilyeneket nem nagyon lehetett mérni, de olyan 5-10FPS-re tippelném a minimum FPS-eket, de átlagban is olyan 12-15FPS körül mehetett a két játék.

Stunts főképernyője

Stunts főképernyője

Stunts, verseny közben

Stunts, verseny közben

Test Drive 3 főképernyője

Test Drive 3 főképernyője

Test Drive 3 játék közben

Test Drive 3 játék közben

Hogy azért tudjak valami támpontot adni, hogy hogyan fog gyorsulni a kis 386-os fenevad, futtattam két Benchmark programot, az egyik a 3Dbench, amihez mindig beraktam egy VGA kártyát, mert már az kell neki, és futtattam. a Program pár 3dimenziós alakzatot mozgat, forgat, és a végén kiírja, hogy átlagba hány FPS-el futott. Itt természetesen minden egyes grafikai effektet a CPU számol, közel sem volt még a hardveres gyorsítás, azaz a video vezérlő csak a képet adta, más feladata nem volt. Magyarul a játékok is „prociból mentek”… A Másik program pedig a Checkit, ami CPU Dhrystones, és Whetstones teljesítményét méri!

Lássuk akkor, először a 3Dbench eredményét:

3Dbench 33Mhz-es SX-en

3Dbench 33Mhz-es SX-en

Igen, ott alul, amit ír 5,5 az a végeredmény.

Nézzük meg akkor, hogy a Checkit mennyit mutat:

Checkit 33MHz-es SX-en

Checkit 33MHz-es SX-en

A bal alsó sarokban írja a két eredményt! a Whetstones eredmény elég gyenge, mivel nincs a CPU mellett coprocesszor, vagy matematikai társprocesszor, vagy FPU, kinek hogy szimpatikus. Hogy az micsoda? hangozhat a kérdés…

 Ebben az időben az FPU-t még nem volt „szokás” a CPU-ba integrálni, igaz ehhez az is hozzá tartozik, hogy nagyon kevés program használta, leginkább csak a tervező programok profitáltak belőle, meg némely tesztprogram.

Én is csak a feeling kedvéért raktam bele az alaplapba, de erről majd később…

Gondolom, sokan kíváncsiak vagytok, hogy egy mai CPU milyen teljesítményre képes! a Mostani Windows-ok alatt is hajlandó elindulni a Test CPU nevű program, ami annak ellenére, hogy cirka 9 éve nincs fejlesztve, a mostani CPU-k teljesítményét is természetesen csak egy magon! Elég jól le tudja mérni, hát, íme, az eredmény:

Phenom II-n a Dhrystones és a Whetstones

Phenom II-n a Dhrystones és a Whetstones

Segítek! 11 millió fölötti a Dhrystones eredménye a kis Phenom II-nek. Hát igen ehhez képest mai szemmel elég vicces a kis 33MHz-es SX 3 ezres eredménye. Jahh, ennyit fejlődött a technika 25 év alatt

Szóval. Nem volt más választásom, mint alaplap csere! Irány a padlás, ahol a sok nem, vagy csak ritkán használatos kacatjaimat tárolom, és következő lépésbe ezt találtam:

386-os alaplap 25MHz-es DX CPU-val

386-os alaplap 25MHz-es DX CPU-val

Wov micsoda fenevad! 8 memória foglalat, és cserélhető CPU! Továbbá az alaplapon bővíthető Chache memóriáknak is van fent tartva hely, ott a memória foglalatok alatt. Igaz egy szem modul nincs benne, de nem baj, mégis csak egy 386DX-el van dolgunk. Összeraktam az alaplapot, és indítottam a két játékomat. Egy fokkal jobb lett. Tényleg! Érezhető a különbség. De még mindig lassú a játék. Lássuk a benchmarkokat!

3Dbench:

3Dbench 25Mhz-es DX-en

3Dbench 25Mhz-es DX-en

5,5-ről felment 8,2-re ez 50%-os gyorsulás.

Lássuk a Checkit-et:

Checkit 25MHz-es DX-en

Checkit 25MHz-es DX-en

Szépen gyorsult a gép, annak ellenére, hogy az órajele pedig csak 25MHz. Gondoltam CPU-t cserélek, de hiába raktam be 40MHz-es példányokat, mindig ugyanezt az eredményt kaptam, továbbá a Chache memóriát sem tudtam bővíteni, mint utólag, e sorok írásakor jöttem rá, azért, mert nem elég a Chache IC-ket berakni, TAG chipeket nem raktam melléjük!

Szóval gyorsabb, gyorsabb a gép, de még mindig nem az igazi, és éreztem, tudtam, hogy ennél még sokkal gyorsabb is lehet a gép!

Ismét alaplap keresés jött! át túrtam az egész padlást, és vagy 60 alaplapot, de egyet sem találtam, ami megfelelt volna igényeimnek… Elkeseredetten nézelődtem magam körül. Mikor egy barna cipős dobozt ide oda pakolva azon járt az agyam, hogy már itt van mióta, de soha nem néztem meg mi van benne. Hát kinyitottam, és mit látok:

386-os alapalp integrált 40MHz-es DX-el

386-os alapalp integrált 40MHz-es DX-el

Egy gyönyörű állapotban lévő 386-os alaplapot, amin ott az integrált 40MHz-es DX CPU, továbbá ott sorakoznak az alaplapi Chache memóriák is,egész pontosan 64KB, ráadásul ott a hely, hogy CPU-t bővítsek! Jahh mert közben felhívták a figyelmem, hogy létezik egy úgy nevezett 486DLC processzor, ami lényegében egy 386-os csak hozzá csaptak még 1KB L1 gyorstárat, és simán megy a foglalatos 386-os alaplapokban! Szinte repülve jöttem a padlásról, hogy kipróbáljam, működik-e a lapocska!

386-os alaplapok BIOS képe

386-os alaplapok BIOS képe

Pöccre indult! És már próbáltam is ki a játékokat!

A stunts száguldott, de a Test Drive 3 még mindig nem volt tökéletes. Olyan 18FPS körül mehetett.

Lássuk a tesztprogramokat:

3Dbench 40MHz-es DX-en

3Dbench 40MHz-es DX-en

Checkit a 40MHz-es DX-en

Checkit a 40MHz-es DX-en

Uhh, szinte megduplázódtak az eredmények! Ehhez ugye az is közre játszott, hogy itt rendesen, 40MHz-en járt a CPU, na meg uyge a 64Kb Chache memória

Hát mi lesz, itt kérem, ha még bele pakolom az alaplapba a 486DLC processzort!

De sajnos ismét váratlan hiba lépett fel! Nem volt hajlandó elindulni a 486DLC-vel. Így ismét tovább kellett keresnem alaplapok téren, ha még nagyobb teljesítményre akarom sarkallni a rendszert!

Bő egy hetes keresgélés után a Prohardveren találtam ezt a gyöngyszemet:

386-os alaplap, immár 486DLC-vel és 487-es társprocesszorral

386-os alaplap, immár 486DLC-vel és 487-es társprocesszorral

Az alaplap felépítése hasonló az előzőhöz, csak itt nincs integrált CPU. A kép mikor készült, akkor már bent lapult a 486DLC CPU

Így néz ki a 486DLC CPU

Így néz ki a 486DLC CPU

Illetve mellé beraktam egy 487-es társprocesszort, ami ugye a matematikai számításokat levéve a CPU válláról ő végzi.

487-es coprocesszor

487-es coprocesszor

Az alaplap eredetileg egy szintén 40MHz-es 386DX CPU-val érkezett, amivel hajszálpontosan ugyanazt az eredményt értem el, mint fentebb az integrált CPU-s 386DX-el. De most lássuk, mennyi pluszt tudtam kihozni a gépből úgy, hogy immár a DLC dolgozik:

3Dbench a 40Mhz-es 486DLC-n

3Dbench a 40Mhz-es 486DLC-n

Checkit a 40MHz-es 486DLC-n

Checkit a 40MHz-es 486DLC-n

Wááááóó! Még cirka 20%. Nem sok, de ez is valami! a Checkit programban mért Whetstones eredmény a sokszorosára nőtt, nem csoda, hisz az alaplapban már ott van a 487-es társprocesszor

A program amúgy egy „kicsit” rosszul detektálja a CPU órajelét. Ugyanúgy 40MHz-es ez is

Minden olyan játék száguld, amit elterveztem, hogy fogok játszani ezen a gépen, bámulatos, hogy az eredeti felálláshoz képest a teljesítmény több mint 3X-osára emelkedett! És ne felejtsük el, ugyanaz az architektúra, ugyanúgy a 3. generációs X86-os Intel CPU család köré épült gépek, mégis ekkora eltérés van köztük!

Bacsisnak ez után kezdett el járni az agya… Mi lenne ha…

Innen folytatjuk

 Ha valami tárgyilagos vagy akármilyen hibát találtok, rosszul írtam, nem jól tudom vagy ilyesmi, nyugodtan jelezzétek, ezzel a témakörrel én is csak most ismerkedek :-DDD

About bacsis

47 hozzászólás

 1. Nah ilyet is jó végre olvasni.:D Egy kis retro.Esetleg a wwww.vetusware.com on vannak még régi játékok,programok,os-ek.Csak regisztrálsz és alul vannak a kategóriák.Os,Játék,Program.Vagy 80 oldal van mindegyik kategóriánál.

 2. Retro feeling rules! Remélem más klasszikusokat is tesztelsz ezzel a konfiggal, pl.:Prince of Persia, Prehistorik, supaplex, 4X4 és hasonlók.

 3. Ó régi szép emlékek.
  Az első gépem nekem is hasonló volt, de kicsit megkésve 95-ben kaptam. ha jól emlékszem 386DX 25Mhz, 4Mb ram, 80Mb vinyóval és 512Kb-os Trident VGA kártyával, Panasonic VGA monitorral. Volt rajta DOS+NC meg Win 3.11 is, természetesen a korra jellemzően németül :D

  Prehistorik, Stunts, Lotus Challenge 3, F22-Raptor, Duke Nukem (a platformjáték), Cool Spot…stb. Egyszerűen imádtam a gépet, a P2 korszakig kihúztam vele.
  Hangkártya és hangszóró sosem volt hozzá, csak a PC-Speaker, de a Lotusnak azon is isteni zenéje volt..

  jajj most morzsoltam el a szemem sarkában egy könnycseppet.

 4. Jut eszembe volt még az Accolade cég fejlesztette Forma 1 es és Motoros játék is, na azoknak külön CGA, EGA és VGA indító .exe-jük is volt. :D

 5. Az F1GP-t mondod? Hát az óriási játék! Amibe szét lehetett hajtani az autó motorját :-D

 6. Fúú basszus én ilyenkor més gondolat se voltam!!! :DD
  Remek teszt lett bacsis ahogy mindig is várható volt & lessz :D
  Na most megyek TDU-zni :DDD

 7. TDU-zni? Azt hittem a cikkem valamit megindít benned is és most 2hétig csak a Stuntsal fogsz, fogtok játszani :-DDD
  NA majd hátha a a következő rész :-DD

 8. Win 7 en elindul , akkor semmi akadálya Stuntozni
  UT is tó mondjuk nem az a kategória… :D

 9. Helyesbítek. UT is *jó* Elnézést :DDD

 10. Hihetetlen, de tegnap éppen egy 386os tesztet kívántam olvasni, erre este látom pont egy 386os írást tettél fel :D.

  Tetszett visszamenni kicsit az időben, az első gépem a 286os jutott eszembe. Olyan lassú volt hogy egy nagyobb word dokumentum nyomtatásakor fél napot kellett várni hogy elindítsa a nyomtatót. Majd a 2. példányt már anyukám irodai 386os gépén nyomtattuk és ámultam, bámultam hogy 20 perc alatt megbirkózott ugyanazzal a feladattal:D.

  Legyen folytatás!

 11. Ez szép munka volt! 1 ilyen retro konfig manapság már hatalmas eszmei értéket képvisel. :)

 12. Gratu :D remek írás, köszönjük :D

  nekem sajnos 386-hoz nem volt szerencsém 286 után Pentium1 volt a “lépcső”. Sajnos akkor még túl zöldfülű voltam a “tuninghoz” :D

 13. Nemsokára lesz folytatás, vasárnapra megírom, igaz még nem tudom, hogy tálalom, hogy érdekes legyen, de majd valahogy megoldom :-DD

 14. Látod milyen jó kis gépet vettünk először! :D

 15. És máj csak egy sikoly hal el az éjszakában…

  Mért nem jumpoltad fel 50Mhz-re? A DLC-k röhögve mentek 50Mhzen.

  Amúgy ezek az OPTI chipsetes alaplapok tényleg jó cuccok voltak akkoriban, rengeteget eladtam belőle. Itt az alaplap még tényleg “alaplap” volt. Bár nekem még van olyan IBM gépem, ahol a billentyűzetvezérlő is külön kártyán van, úgyhogy ez már integrált alaplap.

 16. Rumcájsz! Nagyon jó volt az a gép, a Doom elketyegett rajta s akkor az volt a léyneg ;-)

 17. Nem tudok mást mondani, csak annyit, hogy érdekes és tartalmas egy írás volt ez is, sok élményt kívánok a gép használatához! ;)
  osztraksajt: Nem tudom, hogy a lapon lehet-e jumperolgatni ilyen célokkal, de az én tudomásom szerint nagyon ritka az olyan alaplap, aminél kvarccsere nélkül lehetne tuningolni. De nagyon szegényes a Pentium előtti korból a tudásom, szóval ha rosszul mondanám, nyugodtan adjátok meg, amit érdemlek. :)

 18. Akkoriban volkov commander-rel toltuk és ettől baromira nagy volt az arcunk…

 19. mrgg

  Akkoriban is a cserélhető procis lapokon soknál lehetett állítani az órajelet 25->33->40->50 mhzre attól függően mekkora procit tettél bele, a DLC-t támogató lapokon pedig pedig kimondottan gyakori volt. Sőt, már a komolyabb 286-os lapkon is lehetett változtatni a frekit. A turbó gomb például sok 286 lapon a 12/16Mhz órajelet váltotta röptében. Ne kérdezd az értelmét, de biztos volt.

 20. Sajna nem találtam a lapon olyan jumpert ami az órajelet változtatná, pedig az ilyent jól megnéz(t)em :-DDDD
  A Turbónak meg annyi az értelme, hogy vissza vegye a CPU frekijét, lassab legyen a CPU a régebbi alkalmazások optimális futásának érdekében, s mivel azt még sem mondhatták hogy lassító mert miylen hülyén hangzik, akkor inkább legyen turbó és akkor azt úgy kell venni hogy bekapcsoltad a turbót és ment a CPU valami ksiebb órajelen és ha kikapcsoltad a turbót akkor turbóztad fel a CPU órajelét az alap órajelére, szóval érted :-DDD

 21. Remek nosztalgia írás.Ezen 386 lapokból szinte midegyik megfordult a kezemben, ma is használok egyet :)

 22. Üdv,
  Nagyon jó teszt én még nem, éltem mikor ezek a cuccok már rég futottak. Ilyennel sajnos már nem volt szerencsém találkozni, mert az első gépem egy 166mmx volt. Pedig marha jók ezek a gépek
  TSC

 23. Kedves telescreener, még nem késő pótolni ezt a hiányosságot ;-)

 24. Azt hiszem én ezt a Turbo gombot sosem értettem. Szóval akkor gyorsítja a procit ha ki van nyomva? Mert én mindig benyomtam reményteljesen, hátha gyorsul valamit a jó öreg 286:).

  Egy retró 486os gépet majd én is szeretnék építeni, de egyenlőre csak egy Intel 486 DX4 100MHz procim van hozzá:)). Na jó meg egy 4MB-os S4 PCI videókártya…

 25. Nézőpont kérdése hogy gyorsítja.. a benyomott állapothoz képest (vissza) gyorsítja alap állapotra :-DDD
  Szóval vagy baromi lassan megy a CPU, ha be van nyomva, vagy pedig (ki)aktiválod a turbót és az eredeti órajelén megy a CPU :-DDD

 26. osztraksajt: Gondolhattam volna azért erre. Köszönöm a felvilágosítást! :)

 27. a 386os cikk kommentszám alapján beállította 5850 cikket (ill most meglépte)

  letöltésszám alapján is igy van? :)

 28. Én úgy tudom, hogy lekérés szám alapján rangsorolja be, de majd minnyá megkérdezem a Boss-t :-)

 29. Szép munka! :D
  Ha esetleg kellenének op.rendszerek: http://www.os.sysbin.com
  Amúgy a SIMM ramokat honnan szerezted? Engem is érdekelne pár!
  üdv.

 30. Hát már 1 éve keresgetek, de nem találok.
  Szerintem vegyél fel msn-re: szucs.norbert@hotmail.com
  És ott mindent megbeszélhetünk a küldéssel kapcsolatban! :D
  Üdv.

 31. Óh bassz, pont most beszélgettem egy haverommal és próbáltam képet találni egy EGAMax 860-ról, erre itt ez a kis írás :D

  Nekem egy olyan 386-osom volt, amiben SX 16-os processzor volt… a Norton Utilities szerint 9.6 MHz-en futott is. Volt benne eleinte 2, majd 8 MB memória, meg egy MFM kontrolleren lógó 78MB-os vincsi (jó kis két emelet magas Seagate dög).

  Az EGAMaxot imádtam. Megvolt hozzá az eredeti rendszerkönyv az összes támogatott felbontással és DIP switch beállítással, és az EGA monitoron vígan tudott 1056×350-et vagyis 132 oszlopos üzemmódokat (96-tól 99-ig kódok, nem emlékszem már mivel lehetett váltani, de a 3-as ugyebár a sztenderd 80×25 colour text).

  Jó volt :) Arachne-val netezni is jó volt :)

 32. Úristen!Micsoda játék volt a Stunts,napokig nyomtuk,pályákat szerkesztettünk,a kezünk jéghidegre hűlt:)

 33. Attól függ, hogy milyen szempontokat nézünk :-)

 34. “A padláson van belőle vagy 5 marékkal. de amúgy a Vaterán is szokott feltűnni.. ha nem találsz akkor írjá’ oszt küldök szívesen :-)”

  Szevasz!
  Mennyiért tudnál küldeni nekem 4Mb Simm memóriát, (1 megás modulokból 4-et), ami 386-osba jó?

  Kössz.

 35. ingyé adok a SIMM ramokból, csak adj egy címet mailba ;-)

 36. ide küldj egy mailt, amire tudok válaszba címet írni!
  mac128k@windowslive.com

 37. ja, meg MSN-re is felvehetsz, u.a. a cím:D.

 38. Üdvözletem.
  Nekem is nagyon ismerősek ezek az idők.
  Turbo XT-Töl kezdve 486 ig mindegyik féle alaplapom volt nekem is azokban az időkben és még meg is vannak mert bár ugyan a gépeket szétbontottam végül mindig de ezeket a cumokat megtartottam belöllük. a 286 os gépben nekem Seagate ST-225 20MB HDD volt késöbb került mellé a 40 MB os változata amik akkora méretüek voltak mint manapság ma a DVD író vagyis az 5″25 méretü vagy mint a nagy floppy meghajtó is amiböl még mindig van nekem kb 8 db.
  A 386 os gépen az is nagy szám volt és menőnek számitott ha a Win95 elfutott róla a DOS os játékok mellett.
  A Sulinak is voltak ilyen régebbi gépei amit leselejteztek és a technika terembe vagy a kollégiumba számüztek végül és azokon játszottunk Észkereket Máriót Doom Titusfox meg még sorolhatnám. Ott az egyik gépnek volt 1 ilyen merevlemeze:

  http://www.youtube.com/watch?v=_P-pYMsTSKw&feature=player_embedded

  Amit végül tönkretettek és bár megkaptam annó mert elkunyeráltam a rendszergazdától de elbontottam és ki is dobtam mert ügye rossz volt és amugy sem tudtam mit kezdeni vele. Ezt persze már bánom mert azon kivül hogy MFM es merevlemez volt és zajos mint annak a rendje azt a hangját imádtam ahogy töltött be róla a rendszer vagy bármi. Ha valakinek van 1 ilyenje ami már felesleges akkor engem érdekelne. A konkrét tipusa Miniscribe 3425 20 MB Fehér vagy Fekete előlapja szokott lenni.

 39. …azt tudnám, ezeket a rusnya matricákat minek rakták a DLC-kre állandóan… Nekem is van, meg olyan is, amiről verejtékes munkával vakartam le, nem volt egyszerű :-/

  Nálam most 33MHz-en fut. Lassúnak találtam rajta a Doom-ot, de a 3DBench szerint szépen pontosan hozza a tiedének a 33/40 részét. És az az ISA S3 szerintem nem is lassú benne, valami 5400-at nyom Landmarkban.

  • Igen, a Doom azért nem a legröccenésmentesebb eg yilyennel…
   De egy jobbféle VGA kártya (pl Tseng ET4000) Cache memóriák és a RAM késleltetését ha elgé szűkre veszed, és még azt is be tudod lőni, hogy a Cache WB módban legyen kezelve, elég sok pluszt ki lehet még csikarni a rendszerből

 40. Üdv!
  Nekem is van egy 286 os számítógép teljes konfig és egy működőképes ega monitor is! :) a egy monitor vezérlő kártyát akarnám egy kb p1 p2? (nemtom) állóprocesszoros gépbe amire win98-at raktam a gép érzékli a boot menüt látom is de amikor már ténylegesen a windows töltené be becsíkol a kép és utána teljes feketeség a egy vez. kártyáról fogalmam sincs hogy mi a márkája és semmijen adatot nem találtam róla a neten van rajta sw1 (4×2 es tüskesor) cn6(4×2 es tüskesor) cn1 és cn2 (kimenet csatlakozó) és winbond csip (jó lenne ha képet tudnák felrakni róla de nem megy) valami ötlet??

 41. Nagyon jó kis iromány.
  Sajnálom hogy az igazi nagyágyúk kimaradtak a tesztből.
  (Cyrix 486DRx2 33/66, Intel RapidCAD, Texas Instruments 486SXL2)
  Ezek voltak ennek a platformnak a csúcsai….

Leave a Reply