Radeon HD 5850 Tuningja lightosan

A mostani cikkem, illetve bemutatóm már nagyon régóta meg akartam valósítani, és körülbelül a teszt megírása előtt egy héttel már hozzá is kezdtem. De a publikálás napján a tesztkonfig illetve a cikk megírása körülbelül ugyanott tartott, mint amikor elkezdtem. És végül is nem is azt publikálom nektek, amit még pár napja szerettem volna, hanem ahogy a cím is sejteti, egy HD 5850-es VGA kártya tuningja lesz a porondon! Hogy miért? Mert a jó Isten úgy döntött, hogy segít összehozni nekem egy HD5850-es VGA kártyát. Ennek örömére úgy gondoltam, hogy akkor most frissen melegibe be is mutatom nektek, hogy mit tud a kártya, illetve, hogy milyen tuning potenciál van a kártyában.

Mikor ezeket a sorokat írom, akkor még javában ülök a kedvesem mellett az autóban, s míg ő röpít drága jó Suzukinkkal a régóta áhított, és a tesztben is szereplő kártyáért, addig én mellette írom a sorokat. Jelenleg 11:47 perc van, szóval már előre látom, késő estére lesz meg a teszt, hisz még a kártyát is mire a kezembe foghatom, kora délután lesz.

De most arra gondolok, hogy viszont, mire ti olvassátok gondolataimat, addigra már a gépemben lesz a drágaság!

Ennek örömére akkor ismerkedjünk meg a HD5850-el.

Az ATI 2009 őszén mutatta be az Evergreen családot, amibe többek között tartozik a HD 5850-es is. Ez a videokártya család támogatta először a piacon a Microsoft Directx11-es API-ját, illetve ezeknél a kártyáknál vezette be a gyártó, hogy a GPU-kat nem számokkal, hanem fantázia nevekkel illeti

a HD 5850 a Cypress kódnevű GPU-ra épül. A Cypress nevű GPU 40 nanométeres csíkszélességgel készült és1600darab egyesített Shader processzorral gazdálkodhat, de ez a mennyiség csak a nagy testvér, HD 5870-es kártyán érhető el. Az 5850-es esetében 160 darabot letiltottak, nehogy már mi felhasználók is jól járjunk, de természetesen a kártya még most 1 évvel megjelenése után még mindig óriási teljesítményt szolgál! Ehhez hozzá segíti tehát az 1440 darab Shader processzoron kívül az 1GB DDR5-ös video memória, amely 256bites Crosshbar típusú memória vezérlőn kommunikál a GPU-val.

Ha már a GPU-nál járunk, akkor megemlítem, hogy az órajele 725MHz, és természetesen ez is visszább lett véve a nagy testvér, HD 5870-es VGA kártyának az órajeléhez képest, de a cikk pont erről fog ugyebár szólni, hogy majd én jól felhúzom a GPU órajelét! A GDDR5-ös memória órajele effektív 4000MHz-en repeszt, majd megpróbálok a memóriák órajelén is majd emelni, de nekem így előre van már egy olyan sanda gyanúm, hogy nem a memória sávszélesség fogja vissza a kártya teljesítményét, így tehát hiába fogom emelni a memóriák órajelét, a kártya nem fog gyorsulni. Természetesen majd azért jól megnézzük azt is

A címre még kicsit visszatérnék, hogy miért is „csak” lightos” tuning lesz?!

Elmondom a frankót! NEM fogom meg fagyállózni, csak szimplán vizezni fogom! Magyarul rá tolom a gépem vízhűtését a kártya GPU-jára, illetve a memóriákra, és meg lesem mit bír! Viszont lesz itt izgalom azért, ne aggódjatok, hiszen ezek a kártyák, mindenféle trükk nélkül engednek feszültséget módosítani, és a feszültség pedig az, amit és soha nem használok, szóval, keményen oda fogok lépni a kártyának!

A kártya a fő gépembe fog landolni, ami a következőkből ál:

Alaplap: DFI 790FXB-M3H5 AM3

CPU: AMD Phenom II X3 710@X4 3,6GHz

VGA: ATI Radeon HD 5850

Memória: 2X2GB G-skill 1600MHz CL7@1200MHz CL6

HDD: jó sok

Oprendszer: Windows Vista SP2 64

Tesztprogramok: 3Dmark06, Unigine Heaven

És akkor lássuk a kártyát:

(Amúgy ezt még mindig úgy írom, hogy bőven úton vagyunk, csak mivel tudom, illetve ismerem a kártya felépítését, simán megírom emlékezetből :-DD )

Először is a doboz:

A kártya és tartozékai

A kártya és tartozékai

Igaziból semmi extra, átlagos méretű doboz, amibe pont belefér a kártya, illetve még annyi hely, hogy mellé be tudják zsúfolni a telepítő lemezt,egy Crossfire hidat, DVI átalakítót és egy vékony kis használati útmutatót.

Mucca’ a kártyát!

A fenevad

A fenevad

Szóval! A kártyát a Powercolor gyártotta, ami szerintem nem egy rossz gyártó, nekem szimpatikus legalábbis. A kártya hűtése teljesen referencia megoldás, 2 slotot elfoglaló tégla feeling!

A két 6 pines táp csatlakozót a kártya hátulján találjuk, ez a 2 csatlakozó az utóbbi években teljesen átlagossá vált a felső kategóriás kártyáknál.

A kártya feneke

A kártya feneke

A hátsó részen nem találunk semmi érdekeset, ide nem került memória IC.

Hátulról

Hátulról

Most először így ala’ natúr bevágom a gépbe, hogy megnézhessük ezzel a hűtéssel hány fokig melegszik a GPU 3Dmark06 alatt!

Minden a gyári állapotában

Minden a gyári állapotában

Míg a kártya a 19ezer pontot dobta, addig én meg tőle a hátast. Nagyon bivaly, kár hogy még így is CPU limit van! Így még lefuttatom még egyszer a 3Dmarkot azután is, miután felraktam a vízes blokkokat a kártyára, de utána át térek az Unigine Heaven nevű tesztprogramra, amivel a kártya Directx11-es képeségeit is lehet tesztelni

Amint látható, a tuninghoz, és a hőmérsékletmonitorozáshoz is az MSI Afterburner nevű programját használtam, abból is a 2.0-s verzió számot viselőt. Azért ezt használtam, mert ezzel a programmal lehet könnyedén feszültséget is emelni a GPU-nak!

És akkor most „pucoljuk” meg! A hűtést lecsavarozva elénk tárul a több mint 2 milliárd tranzisztor felemésztő Cypress nevű GPU, illetve a GDDR5-ös memóriák

Sztriptízel a VGA

Sztriptízel a VGA

Majd szépen rá mókoltam a blokkokat. Mivel sajna a RAM hűtő blokk nem teljesen úgy feküdt fel ahoyg szerettem volna, ezért a GPU-tól jobbra lévő memória IC-re a blokk mellé még oda kellett nyomiznom egy pici RAM sünit, illetve a hátsó feszültség szabályozó áramkörök is kaptak egy ugyailyen kis hátőbordát!

A kártya bevízezve

A kártya bevízezve

Na ezzel megvagyunk,  mehet be a gépbe, s lessük meg ismét a hőfokokat!

Itt már vízzel hűtöm a jószágot

Itt már vízzel hűtöm a jószágot

Ismét feküdtem egyet a kártyától! Barátaim! Nem hiszem el, hogy terhelve alig 40 fokot ért el a GPU! Hihetetlen hogy ennyi transzisztort ilyen óriásti teljesítmény mellett ilyen hatékonyan lehet hűteni

NA akkor indítsuk el az Unigine tesztprogramot! a tesztet 1680X1050-es felbontásban futtattam, 8X-os szűrés és 16X-os élsimítás mellett, DX11-es mdban úgy, hogy a tesszeláció is be volt kapcsolva, azaz “ki volt maolva” a tesztprogram, na mondom ez térdre kényszeríte a VGA kártyát:

alap órajelen az Unigine Heaven

alap órajelen az Unigine Heaven

Úgy tűnik mégse’ Hisz a tesztprogram szerint, az átlag FPS valamivel 21FPS-el alakult, ami igaz már rezgős egy játékban, főleg hogy volt olyan jelenet, ahol 15 FPS-re csökkent a program sebessége, de ez szerintem akkro is igen jó eredménynek számít. Emlékszem, míg nem is olyan régen a szénné hajtott HD 4850-es ATI kártyám volt, na annál a kártyánál DX10-es módban is 8-10FPS-el futott a program. Szóval ahhoz képest ez a kártya lényegesen erősebb!

De mivel a tesztben nem a kártya erejét akarom demonstrálni, arra ott vannak a nálamnál sokkal profibb szakemberek, én inkább maradok a tuningnál!

Szóval egy csapásra a 725MHz-es GPU órajelet felpöcköltem 850MHz-re, azaz a HD5870-es kártya GPU órajelét állítottam be:

Unigine Heaven 850Mhz-es GPU órajelen

Unigine Heaven 850Mhz-es GPU órajelen

Hoppá! Csont nélkül visz a kártya! Ez már most cirka 15%-os tuning, és még a feszültséget nem is bántottam! A gyorsulás is kényelmesen kimérhető, hiszen a tesztprogram már alulról súrolja a 25FPS-t!

Lássuk, van-e még a GPU-ban tartalék?! Feltoltam 900MHz-re:

Unigine Heaven 900MHz-es GPU órajelen

Unigine Heaven 900MHz-es GPU órajelen

Bámulatos! Még ezt is tudja a kártya!

950MHz lett  volna a következő lépés, ahol már kék képerőnyővel jutalmazott a kártya. Így adta tudatomra, hogy jó, oké mehet a 950MHz, de akkor ahhoz adjak neki egy kis kakaót! Így a 950MHz-es GPU órajelhez a feszültséget 1,15V-ra emeltem, ami kb 7 század pluszt jelent az alap 1,087V-hoz képest. Íme:

950MHz-es GPU órajelen fut az Unigine

950MHz-es GPU órajelen fut az Unigine

Na át is léptük a 25FPS-t, tehát ismét gyorsulást lehet elkönyvelni! Bámulatos mit megy a kártya!

Gondolom, már mindenki kíváncsi a bűvös 1GHz-es GPU órajelre?!

Az sem volt akadály, csak egy kicsit még kellett emelni a feszültségen! épp, hogy csak át kellett lépnem az 1,2V-ot és meg is lett minden probléma nélkül:

A bűvös 1GHz-es GPU órajel

A bűvös 1GHz-es GPU órajel

A következő lépes az 1050MHz lett volna, ahova már 1,25V-ot kellett beáállítanom.

1050MHz-es GPU órajel

1050MHz-es GPU órajel

Na mondom kiakasztom a csúszkát, 1090MHz-ig eneg állítani, akkor azt meg is kapja a kártya, de sajnos 1,3V is kveés volt neki, így a GPU-nak ez lett a vége. Jól érezte a kártya, hogy a bűvös 1GHz-et bírnia kell!

És akkornézzük meg,hogy van-e értelme szórakozni a memória órajelével!

Első körben 10%-ot adtam a memóriának, hadd szaladjon 4,4GHz-en:

1050MHz-es GPU 4400MHz-es memória órajel

1050MHz-es GPU 4400MHz-es memória órajel

Úgy tűnik, a gyorsabb memória sebességet is meghálálja a GPU, nem gondoltam volna, de ahogy látható, fél FPS gyorsulást hozozz átlagba!

További kis emelés történt, 4600MHz-et állítottam be, de pár másodperc után fekete képernyő fogadott! Szóval itt a vége fuss el véle! Lehet mennének a memóriák 4500MHz-et, de az olyan kis mértékű gyorsulást hozott volna hogy szinte ki sem lehetett volna mérni az eredményt, így nem szenvedtetem a kártyát inkább!

Azt hiszem így sem lehet okunk, panaszra! Bámulatos mit megy a kis 5850! Ennyi tuningpotenciál, hihetetlen! Persze ehhez az is hozá segített, hogy könnyedén lehet itt már állítani a feszültséget, de ha ezt nem vesszük számításba, a gyári feszültségen elért 900MHz-es GU órajel is nagyon dúrván jó eredménynek számít. Azt hiszem, nagyon nem bántam meg, hogy ezt a kártyát megvettem!

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*