Kék kenőcs, de nem kenhető

Először a címet magyaráznám meg, aki nem értené a poént!

Van egy olyan memória gyártó, hogy Geil, ami majdnem úgy hat a Magyarnak, hogy gél, a gél meg lényegében (olyan, mint) kenőcs. S mivel a tesztben szereplő modulok kékek, így lett a cím kék kenőcs

Akik gyakran látogatjátok a bacsis-tuningot, bizonyára már láttátok, a nem rég elindult ELADÓ rovatot az oldalon, ahol a mindenféle tuti hardver(eim)eket árusítom ki jó’árasítva!

Még első körben raktam fel, hogy van nekem 2 pár Geil 400MHz-es DDR RAM-om, 2X512MB-os kiszerelésben.

Mikor már feltöltöttem, akkor elgondolkodtam, hogy kéne róla összehozni egy tesztet, már csak azért is, mert a Geil nem kispályás memóriákat szokott gyártani, főleg igaz ez a hűtőbordás moduljaira. Igaz, hogy gyárilag 400MHz-es modulról van szó, de egy „mezei” 400-as memóriára még nem kell hűtőborda, ezen mégis van, így hát egyre erősebben motoszkált a fejemben a kérdés, hogy vajon mennyi tartalékot hagyott benne a gyártó?

Így tehát ez a teszt erre keresi a választ, hogy mit bír 2X512MB DDR400 kék hűtőbordás Geil memória KIT!

A modulok igen tetszetősek, s már első látásra a nem gagyit sugallják!

Kék GEIL RAM modulok

Kék GEIL RAM modulok

Persze ez még semmit nem jelent, de már akkor is, ránézésre látszik rajta, hogy bizony, akik szeretik kiaknázni a rejtett tartalékot hardvereikből, azok szeretni fogják ezeket, a memóriákat!

Tehát már pattant is a memória a tesztgépbe:

DFI NF4 Ultra-D@ SLI alaplap

Opteron 175 CPU

2X512MB Geil DDR400 memória pár

Geforce 7950 GX2 VGA kártya

Windows 7 Operációs rendszer

Első körben, a BIOS-ban mindent alapon, illetve auto-n hagytam, s úgy indítottam a Windowst, hogy ott is meglássam, mi is a memória pár gyári értéke (i):

Gyári értékek

Gyári értékek

Jól látható, hogy szépen felismerte a gép a gyári késleltetését a moduloknak, anélkül, hogy én fikszen beállítottam volna azt a BIOS-ban.

Aztán jól lefuttattam az Everest beépített memória sebesség mérő tesztprogramját, hogy lássuk, milyen sebességet produkálnak a modulok:

400MHz-en Memória olvasás

400MHz-en Memória olvasás

400MHz-en Memória írás

400MHz-en Memória írás

400MHz-en Memória másolás

400MHz-en Memória másolás

400MHz-en Memória késleltetés

400MHz-en Memória késleltetés

 

400MHz összegző

400MHz összegző

Majd jól megnéztem, hogy mi a modulok gyári feszültség értéke, ezt a Geil honlapján tudtam kideríteni, és a gyártó azt írta, hogy 2, 55-2, 65V-ot ajánl a moduloknak. Én fixen beállítottam a 2, 6V-ot és ezen a feszültségen kezdtem a modulok kitesztelését!

Most így első körben lefuttattam minden egyes összehasonlító tesztet, hogy láthassátok, hogy a gép hogy viszonyul más gépekhez/platformokhoz, de innentől a többi tesztnél csak az összegző tesztet fogom mutatni nektek, a könnyebb áttekinthetőség érdekében, illetve majd a maximális órajelnél fogom ismét a részletes tesztet megmutatni nektek, hogy jobban lássátok a teljesítmény különbséget!

 Először próbáltam volna a késleltetést lejjebb szorítani, de sajnos ez nem eredményezett sikert, még feszültség emelés hatására sem töltött be a Windows CL2-n. Végülis gyárilag is elég jó késleltetéssel bír a memória, nem nagy tragédia. Akkor nézzük inkább, hogy milyen órajelre képes ez a kék rettenet!

Úgy gondoltam, hogy 10% órajel többletet el kell, hogy bírjon a memória még alap feszültségen is. Így tehát 220MHz-es ref. Clock-ot lőttem be a procinak, s így a memória 440MHz-en járt. Lássuk:

440MHz

440MHz

 Természetesen minden úgy alakult, ahogy gondoltam! Nem okozott gondot a memóriáknak ez a 10%-os többlet!

Azt hiszem, mehetünk is tovább, s gondoltam ismét dobok rá 10%-ot! azaz 480MHz:

480MHz

480MHz

 

Hoppá! 20%-os órajel többlet, természetesen alap feszültségen, ami már most igen szép eredmény, és ki tudja, hogy hol lesz a vége!

Természetesen, a biztonság kedvéért visszább vettem a lendületből, s ezúttal csak további 5%-al emeltem tovább az órajelet, s figyelmesen kémleltem, a monitort, vajon meglesz-e a bűvös 500MHz-es memória órajel?!

500MHz

500MHz

Igen, simán bírják a Geilek… Na. Tudtam én, hogy bírják a tuningot! És ne felejtsük el, hogy még mindig alap feszültségen vagyunk!

 Ismét 20Mhz-el próbáltam feljebb nyomni a memória frekit, tehát 520MHz:

520MHz

520MHz

Bizony még ezt is tudta a memória…

De a gubanc itt kezdődött!

Az 540MHz-et már nem tudta kipréselni magából, de még akkor sem, ha emeltem a feszültséget, pedig felmentem egészen 2, 9V-ig. Gondoltam csökkentem a késleltetést, de az sem hozott eredményt!

Elég sokat szórakoztam a memória késleltetésével, és egy olyan érdekes jelenséget tapasztaltam, hogy teljesen mindegy, hogy mekkora a memória órajele, de CL3-as késleltetéssel nem hajlandó elindulni! Tehát nem csak a gyári értéknél kisebb késleltetést nem bírja a memória, de a nagyobbat sem. Furcsa… korábban ilyent nem tapasztaltam!

Aztán megpróbáltam még hogy a Command Rate-t 1T-ről visszaraktam 2T-re, ami önmagában persze mindig nem volt elég, hogy 540-en elinduljon a memória, Viszont, ha ismét emeltem a feszültséget, akkor nyögve nyelősen, de elindult a gép:

540MHz CR2 2,8V

540MHz CR2 2,8V

Látható, hogy az előző beállításhoz képest a memóriakezelés gyengébb lett, ez köszönhető az 1T-s Command Rate-nek, de ez már annyira kínlódás volt a memóriának, hogy az 550MHz-et már így sem bírta. Így tehát én azt mondom, hogy a leggyorsabb stabil eredménye a memóriának az 520MHz, aminek itt vannak a részletes sebesség tesztjei:

520MHz-en Memória olvasás

520MHz-en Memória olvasás

520MHz-en Memória írás

520MHz-en Memória írás

 

520MHz-en Memória másolás

520MHz-en Memória másolás

 

520MHz-en Memória késleltetés

520MHz-en Memória késleltetés

Érdekes egy memória ez a kék Geil. Igen jól bírja a tuningot, hiszen eljutott 520MHz-ig a gyári 400-ról, de a feszültség emelés nem segít neki, továbbá a késleltetésével sem lehet babrálni!

Ez persze nem feltétlenül baj, sőőőt! Kifejezetten azoknak az embereknek ajánlom ezt a memória párt, akik szívesen növelnék a gépük teljesítményét egy kis tuningal, de nem mernek belevágni, vagy nem tudják, hogy, hogy kezdjenek hozzá!

Itt nem kell szórakázni z időzítésekkel meg a feszültségemeléssel, csak nyomni kell az FSB-t (vagy AMD-nél az alap órajelt) felfelé, és a memória szépen bírja a tempót, egy igen jó darabig!

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*