4CPU-s IBM Szerver bemutató

Igaziból nem vagyok egy nagy szerver Fan, de mikor úgy alakult, hogy tudok szerezni egy 4 CPU-s (egykor) High End szervert, egy IBM PC 704-est, akkor, azért megdobbant a szívem! Ráadásul egy olyan 4 CPU-s Monstrum-ról van szó, aminek a szívei, igen, így többes számban, Pentium PRO-k alkotják, amik amúgy is igen kedvesek számomra!

A gép mérete igen tetemes, és a súlya is annyi, hogy kitesz másik 4-5 számítógépet, de ez nem tántorított el, mindenképp magamnak akartam a monstrumot!

Tényleg hatalmas

Tényleg hatalmas

Tehát elhatároztam, hogy megveszem a gépet! Jahh, és azt majdnem elfelejtettem mondani, hogy a gép összes gyári lemeze, dokumentuma megvan, ami még inkább egyedivé tette.

A kiegészítők, amihez egy élet is kevés, hogy teljesen át tanulmányozzuk

A kiegészítők, amihez egy élet is kevés, hogy teljesen át tanulmányozzuk

A Képen jól látszik, hogy mennyi minden járt a géphez, 18db CD lemez, 7 Flopy lemez, egy bazi vastag kézikönyv, és megszámlálhatatlanul sok egy éb dokumentum, ami a képen nem is látszik rendesen, természetesen az eredeti Microsoft certikicáció sem hiányozhat

A Doksikból kiderül, hogy a gépet valamikor 1995 végén gyártották, tehát már a kamaszkorban van, 16 éves simán van a cucc

A szerver felépítése nem mindennapos, és most nem csak a méreteire gondolok, hanem a különböző perifériák illesztésére!

Mint fentebb említettem, 4 CPU van a gépbe, ezek 1-1 kártyán helyezkednek el, s úgy csatlakoznak az alaplapra

CPU Board-on a 2-2 CPU

CPU Board-on a 2-2 CPU

Látható a képen, hogy mindegyik kártyán 2-2 CPU található!

A processzorok mindegyike 200MHz-es és az igen ritka 512KB L2 Cache-el rendelkező példányok

Azért a Chipset az alaplapon kapott helyet, ami nem más, mint az Intel 450GX, ez a csipszet teszi lehetővé, hogy egyszerre 4 CPU-t is használhassunk egy gépbe

A memória is hasonló képen, egy külön „memóriakártyára” illeszkedik, összesen 16 modul rakható bele, és FPM memóriákat támogat a gép. Aki nem tudná, az FPM remodul olyasmi mint az EDO memória, láb kompatibilis, és leginkább a 486-osok használták, Szóval az tévhit, hogy a 486-osba EDO RAM kell…

Szóval ez a gép is azokat az FPM-eket támogatja, a 60nanosecundumos modulokat, és összesen, akár 2GB-ot kezel a gép, persze ehhez 128MB-os modulok kellenének, ami ritka, mint a zöld holló. Az én gépembe összesen 16db 32MB-os modul lett illesztve, amik 512MB memóriát tesznek ki

Memóriák betárazva

Memóriák betárazva

HDD-ből összesen 12db 80pin-es Hot swap-os SCSI HDD pakolható bele, jelen esetben 1db 10k RPM-es 76GB-os a rendszernek, és 11db 18GB-os 7200RPM-es SCSI HDD van a gépben, ezek a 80pines HDD-k Hot swap-osak, tehát menet közben cserélhetőek, éppen ezért magához a gépházhoz nincsenek is becsavarva, hanem egy speciális HDD keretbe vannak rakva, s úgy illeszteni a géphez, hogy könnyedén el tudjuk távolítani, illetve illeszteni a gépbe

HDD-k is készenlétbe

HDD-k is készenlétbe

Továbbá lehet még a gépbe helyezni 50 pines SCSI eszközt is, leginkább optikának van kialakítva a gép, de házi parkáccsal ős régi 50pines SCSI HDD-ket is fogadhat a gép!

Természetesen a 4 CPU-hoz a sok-sok memória modulhoz, és a 12db HDD-hez kell áramforrás is, és ezt a tervezők is tudták! Éppen ezért a gép úgy lett kialakítva, hogy egyszerre akár 3 tápegység is helyezhető a gépbe, amik redundanciás felépítésűek, tehát ezeket, a tápokat szintén cserélhetjük menetközben, anélkül, hogy leállítsuk a gépet. Ez szervereknél különösen fontos, hiszen így nincs „kiesés” egy esetleges táp meghibásodás esetén!

A 2db tápegység

A 2db tápegység

Ahhoz, hogy a redundancia megmaradjon, javasolt mind a 3 tápot használni, mert, ha 6 HDD-nél több van a gépbe, akkor ahhoz alapból, minimum 2 tápegység kell, amelyek amúgy 420W-osak egyenként

Az alaplapon találunk még PCI és EISA foglalatokat további bővítőkártyák elhelyezéséhez, amik közül a PCI már ismerős lehet minden kicsit is informatikában jártas felhasználónak, de az EISA nem annyira ismert dolog… Elég spéci, azaz inkább ritka csatlakozó, leginkább felső kategóriás szervereken volt megtalálható a 386-os szériától kezdve a Pentium1-es Illetve Pentium PRO szériáig, ezekbe úgy szintén rakhattunk VGA, háló, vagy SCSI kártyát. Ezek a csatlakozók is 32bitesek, mint a PCI társuk, de kompatibilisek az ISA-s eszközökkel is, tehát ISA-s kártyákat is elhelyezhetünk bennük.

Az alaplap látszik, hogy nem kicsi

Az alaplap látszik, hogy nem kicsi

A Két legfelső csatlakozó a CPU kártyának van, alatta jól látható a sok PCI foglalat, elgalúl pedig azok a barna csatik az EISA foglalatok

Természetesen, mikor a gép hozzám került, én már el is kezdtem személyre szabni a gépet, és az ízlésemnek megfelelően pakolni bele a bővítőkártyákat! Mivel az Integrált 512KB-os (fél MB)-os Monitorvezérlővel túl sokra nem megyek, raktam bele egy 16MB-os PCI-os 3DFX Banshee kártyát, ami 3D gyorsítással is rendelkezik, ami később még jól jöhet/jön.

Kapott továbbá egy USB kártyát is, hogy ha Pendrive-ot vagy egyéb USB-s eszközt is tudjak rajta használni. Sajnos alapból a gép LAN kártyával sem rendelkezett, így egy 100MBites PCI-os kártya is került bele, s hogy legyen hangja is a vasnak, egy ISA buszos-s Creative AWE64 is repült az EISA foglalatba

Tehát szépen összeállt a gép, ahogy én szerettem volna:

4X Pentium PRO 200MHZ 512KB L2 Cache

16X32MB azaz 512MB FPM memória

16MB 3DFX Voodoo Banshee VGA kártya+3D gyorsító egyben

1X76GB 10K RPM SCSI HDD+11X18GB 7,2k RPM SCSI HDD

2X420W Redundáns tápegység

50PIN SCSI CDRW

Na tehát összeállt a gép, de vajon mire is használjam, és mire lehet használni!

Első körben egy operációs rendszert kellett megválasztanom! Gondolkodtam mi is legyen, úgy, hogy a gépet minél jobban kihasználjam! A Windows2000-re esett a választásom, mert ez az operációs rendszer támogatja a több CPU-s platformokat, azaz kiélvezhetem a 4 CPU adta erejét, továbbá támogatja a Directx-es alkalmazásokat, azaz játékra is lehet használni,, s nem utolsó sorban szinte bármilyen alkalmazást találunk rá, máig, azaz lényegében ami a Windows XP-n fut, az nagy valószínűséggel a Windows2000-en is fog

Tehát, első körben, a 76gigás 10000 fordulatos HDD-re feltelepítettem a Windowst, ami nem volt egyszerű mutatvány, mert nem akarta bebootolni a telepítő lemezt, így tehát úgy oldottam meg, hogy a HDD-re felmásoltam magát a telepítő lemez tartalmát, elindítottam a gépen egy Windows98-as indító lemezes DOS-t, majd beléptem az I386 mappába majd a winnt paranccsal indítottam a telepítést! Ez azért fontos megjegyeznem, mert elvileg a Windows2000 DOS alól már elvileg nem telepíthető, de ha ebből a mappából a winnt paranccsal indítjuk a telepítőt, akkor mehet a dolog.

Tehát, fent van a Windows 2000-es operációs rendszer, akkor élvezzük ki az előnyét!

A 4 CPU hadra fogva

A 4 CPU hadra fogva

A feladatkezelőbe látszik is, hogy ott van mind a 4 CPU, azaz ha olyan alkalmazást futtatunk, ami támogatja a többszálú feldolgozást, akkor az szépen fog skálázódni!

Természetesen ezt próbáltam ki elsőnek!

Gyorsan futtattam egy Winrar benchmarkot egy, illetve több szálon, hogy lássuk, hogyan skálázódik a tesztprogram ezen a gépen:

winrar, bal oldalon egy szálon, míg jobb oldalon 4 szálon fut a teszt

winrar, bal oldalon egy szálon, míg jobb oldalon 4 szálon fut a teszt

Aztán futtattam a Cinebenc R10-es képrenderelő tesztprogramot is! Ez bő 2 órás művelet volt!

cinebenc R10 benchmark

cinebenc R10 benchmark

A bal odlalon ír egy pontszámot az egy CPU-s feldolgozásra és egyet, közvetlenül alatta a több CPU-s (4CPU) feldolgozásra! Még egy sorral lejjebb pedig kiszámolja a gyorsulást, közel 3,5X futott a 4CPU-nak hála gyorsabban a teszt.

Sokat számított, mert egy szálon 1óra46perc alatt futott le a teszt, ezt ott írja is az ablak alsó sorában :-D

De Mivel ez a teszt most első sorban nem a CPU-k skálázódását és konkrét erejét mutatja be, ezért, most több tesztre nem térnék ki, inkább nézzük meg, akkor mire is lehet használni, illetve én mire fogom?!

Első körben a 18GB-os HDD-ket, RAID0 tömbbe fűztem, egyrészt, hogy így gyorsabbak legyenek, másrészt meg 11 HDD, 11 betűjel kicsit átláthatatlan. Tehát összefűzem őket és így 1 nagy, majd 200GB-os meghajtóként üzemelnek

RAID0 tömb

RAID0 tömb

Durván 300GB-nyi tárhely még manapság is elégnek bizonyul, nem, hogy egy bő 15 éves gépbe!

A HDD-k szépen dolgoznak együtt

A HDD-k szépen dolgoznak együtt

Kezdés képen, Internetet csiholtam a gépre, ez nem volt komolyabb akadály, hiszen LAN kártya van a gépbe, tehát simán mennie kell a megosztott internetnek, böngészőből, pedig a Firefox 3.6-os verziót telepítettem rá!

A Firefox úgy nyitja az oldalakat, mint egy álom

A Firefox úgy nyitja az oldalakat, mint egy álom

Látható, hogy milyen szépen elbánik a jelenlegi weboldalakkal, Bár Youtube-t, illetve flash játékot ne akarjunk rajta nézni, de böngészgetni, olvasgatni, simán jó, nem lassú egyáltalán, ráadásul a háttérbe még a Winamp is játszhatja kedvenc mp3-ainkat, Simán elboldogul a gép a feladattal.

Ha már a szórakozásra fektettem a hangsúlyt, akkor folytatnám egy kis videó lejátszással!

Tetem a gépre 2mpg kiterjesztésű videót, a 2000-es évek legelejéről választottam két Gigi D’agostino klippet, majd megpróbáltam azt elindítani:

Egy kicsit hómályos a képen, de amúgy tökéletesen fut

Egy kicsit hómályos a képen, de amúgy tökéletesen fut

Látható hogy a Winamp szépen viszi a videót, az ablak bal felső sarkába a FRAPS mutatja az FPS számot, a 25FPS arról árulkodik, hogy a videó lejátszás folyamatos!

Természetesen full képernyőben is tökéletesen viszi a videót!

Nincs túl sok effekt, de megmutatja, milyen folyamatosan fut

Nincs túl sok effekt, de megmutatja, milyen folyamatosan fut

Végére hagytam a játékokat!

A 3DFX Voodoo kártyák direkt játékra vannak, így a jó öreg klasszisokat vettem elő!

Természetesen a játékok használták a 3DFX Glide effektjeit, ennek hála a játék nem, csak hogy gyönyörűen futott 640X480-as felbontásban, de a grafikai effektek ráadásul sokkal szebbek voltak!

Quake:

A Jóöreg Quake

A Jóöreg Quake

Unreal Tournament:

Unreal Tournament 640X480 Medium

Unreal Tournament 640X480 Medium

NFS3:

A Legendás NFS3 szintén folyik 640X480-ban

A Legendás NFS3 szintén folyik 640X480-ban

Egyenlőre ennyi játék került a gépre, egyenlőre ezekkel is elvagyok!

Szóval sikerült egy egykori High End szervert úgy alakítanom, hogy az lehető legjobban megfeleljen multimédiás feladatokra, ha ezt az IBM megtudná, mit csináltam , az egykori majd 1milliós gépéből, azt hiszem helyszínen főbelövést kapnék, de nem érdekel, nekem ez a gép így adja a feelinget!

Ahhoz képest, hogy a gép 15 éves, és „csak” 200MHz-es CPU-k vannak benne, elég kellemesen futtatott mindent, amit elterveztem rajta!

Szóval, egy nagyon kis pöpec gép lett, és nagyon szép darabja lesz a gyűjteményemnek

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*