Asrock alaplap bemutató, és BIOS mentés

Aminap megkeresett Ebegab92 fórumtársunk, és megkért, hogy eme cikket, amit ő írt, postoljam ki a bacsis-tuningra, ha van rá lehetőség! Én örömmel vettem, hogy szívesen írna az oldalra, így tehát jelen cikket fogadjátok szeretettel Ebegab92-től:

Ez a cikk abból a szempontból különleges, hogy egyben mutat be egy alaplapot az alsó árszegmensből és azt, hogyan kell megmenteni, ha rosszul lett a BIOS-a flashelve. Illetve azért is különleges eme cikk, mert ez az első.

A tesztalanyunk: ASRock 960GM-GS3 FX lap valamikor 2011 októberében kerülhetett a boltok polcaira. Magyarországon kb. 11500-12000 Ft az átlagos fogyasztói ára. Teljesítménye és képességei ennek az árnak kb. megfelel (de tényleg csak nagyjából, erről később…).

A főszereplő alaplap

A főszereplő alaplap

A lap AM3 és AM3+-os procikat fogad, RAM-ból a DDR3-asokat egészen 1800 MHz-ig. Hátlapján 5.1-es hangkártya kimenetei, LAN, soros port, D-Sub csati és 4 USB. Elég fapados (és szerintem az is, de ennyiért ez bőven elég).

Hátlapi portok

Hátlapi portok

AMD 760G északi hídja van egy HD3000-es integrált videó karival (max. 512 MB-ig), amivel Crysist ugyan nem fogunk tolni, de netezésre, multimédiára, egyszerűbb játékokra bőven elég. A lapon találunk két mezei PCI, egy PCIe 1x foglalatot és egy PCIe 16x 2.0 (szerencsére)-ás foglalatot. Valamint van mezei IDE és FDD csati is, a 4 SATA2-es csatlakozó mellett. A lap „ékessége” az SB710. Azaz a lap képes feloldani a letiltott AMD CPU magokat (többé-kevésbé). Ahhoz hogy ezt megtudjuk tenni, ahhoz olyan lapra van szükségünk, aminek vagy 710-es vagy 750-es déli hídja van. Még bizonyos nForce chipsettel szerelt lapok is képesek magfeloldásra, ilyen például az nForce 630a-s Asrock N68-(V)S3 UCC. Valamint vannak az újabb 800-as és 900-as AMD-s chipsettel ellátott lapok is, itt már nem a déli híd végzi ezt a feladatot, hanem a lapon egy másik áramköri elem.

Asrock lapoknál csak annyi a dolgunk, hogy belépünk a BIOS-ba, az OC Tweaker fülre lépünk, a listából kikeressük az Advanced Core Calibration funkciót, és azt Auto-ra állítjuk. Mentés, majd a lap újraindítja magát, és ha szerencséje van az embernek, akkor nyert mért 1-2 magot.

Az Asrock OC Tweaker

Az Asrock OC Tweaker

Mit

Mivé

Sempron Athlon II X2
Athlon II X2
Athlon II X3 Phenom II X4
Athlon II X4
Phenom II X2 Phenom II X3/X4 (X3, ha egy mag rossz)
Phenom II X3 Phenom II X4
Phenom II X4 (csak a Thuban magosak) Phenom II X6

Szóval, ahogy Ti is látjátok, elég színes a paletta. Athlon II X2 azért nem oldható fel, mert az egy „rendes” kétmagos, Regor magra épül. A Sempron is Regor alapokon nyugszik, ezért van egy letiltott magja. Ha úgy nézzük, akkor ez a világ legolcsóbb kétmagos CPU-ja. Az Athlon II X3 és a Phenom II X2-X3-X4 a Deneb magra épülnek, míg az újabb Phenom II X4-esek az X6-os Thuban alapokra. Vannak még továbbá a 800-as szériájú Phenom II X4-esek, melyek azért olcsóbbak a 900-as Phenom II X4-eseknél, mert csonkolt L3 cache van (6 MB helyett 2MB). Ezt fel lehet oldani, de ezek a CPU-k , ritkák, mint a fehér holló. A magfeloldás sikeressége továbbra is a szerencsén múlik.

Nem feltétlen a lapon múlik a magfeloldás sikeressége

Nem feltétlen a lapon múlik a magfeloldás sikeressége

Eddig két processzort próbáltam feloldani benne: egy Sempron 145-öt (ami nem volt sikeres, mert úgy nézett ki, hogy még az egy magja is rossz…) és egy Phenom II X2 545-öt. Ez megy szépen Phenom II X4 B45-ként, de a gyári 3.00 GHz helyett „csak” 2300 MHz-en ment magonként. A 15x-szörös szorzót egyszerűen visszaveszi 11.5x-ösre. Ez lehetséges, hogy valami BIOS bug (hiba). Ez történhet, ha egy olyan lapot próbálnak megbarátkoztatni a Bulldozerrel, amit már egyszer 760GM-GS3 néven kiadtak. Ugyanis ez a lap fizikailag egy és ugyanaz azzal a lappal, és ebben minden gond nélkül megy a négymagos processzor (Bacsis korábbi cikkében). Igaz azért vannak apróbb különbségek, mint a szilárdfázisú kondenzátorok, illetve módosították kissé a tápellátását, hogy elbírja a Bulldozereket. Ennyi pénzért elmegy maga a lap, de azért így is kissé keserű marad az ember szája íze.

De mit tegyünk, ha egy ilyen csodálatos lap BIOS-a rosszul flashelődik meg? Nem direkt, de velem ez történt meg. Ami meg ezután jött, az még rosszabb volt. Mivel AMI BIOS-ról van szó, ezért próbáltam azt a technikát, amikor floppyra másolom AMIBOOT.ROM néven a BIOS-omat, majd indításkor CTRL+HOME gombot nyomtam,hogy hátha újraírja magát. Ha sikerül, akkor az írás során négyszer felvillannak a billentyűzet LED-jei. De nem tette, mert még a bootblockja is sérült. A bootblock a BIOS-nak egy erősen konzerválódott része, azaz az elmúlt 20-30 év alatt gyakorlatilag semmit sem változott. Ez AMI BIOS-ok esetében annyi lehetőséget ad, ha ép és sértetlen, hogy támogat egy floppy meghajtót, egy PS/2 billentyűzetet és egy ISA vagy PCI-os VGA kártyát. Mivel ez a trükk nem működött, másnap elmentem a PC boltos ismerősömhöz, aki rendelkezik BIOS íróval.

Az meg természetesen nem ismerte fel a chipemet. Ekkor már elég ideges lettem, mert nem volt véletlenül sem egy 8 lábas 8 Mbites BIOS chipje. Már kezdtem feladni, de azért nézegettem a lapok között, amikor találtam egy S939-es lapban egy 8 Mbites chipet! Na, azt már felismerte, gyorsan kiírtam rá az én BIOS-omat, be a lapomba, ami ezután elindult.

A rakoncátlankodó BIOS IC

A rakoncátlankodó BIOS IC

Ez már jó jel, mondom magamban. Pendrive-ra kimentettem a BIOS-omat, majd indítot-tam az ASRock Instant Flasht. Ez egy nagyon felhasználóbarát BIOS flashelő alkalma-zás, a csatlakoztatott adathordozókat leellenőrzi, hogy van e rajtuk valamilyen BIOS file, utána mehet is a flashelés. Szóval az megtalálta a pendrive-on a BIOS fájlt.

Az Asrock Instant Flash

Az Asrock Instant Flash

Még mielőtt elkzedtem volna az újraflashelést, kivettem MŰKÖDÉS KÖZBEN a másik alaplapból való BIOS chipet! Ez elsőre elég extrémnek tűnik, hogy működés közben veszünk ki alkatrészeket a számítógépünkből, de ez azért nem számít annak, mert a POST-olás után, miután a BIOS átadta a vezérlést az operációs rendszernek, onanntól kezdve a BIOS-t nem használja az alapap! Szóval kivettem menet közben a másik alaplapból származó BIOS chipet, majd óvatosan vissza illesztettem az alaplapnak az eredeti BIOS chipjét, s utána egyből indítottam a BIOS Flashelést! S az „új” BIOS firmware újra beleíródott, s mostmár helyesen az eredeti BIOS chipbebe! Az igazam beigazolódott egy újraindítás után, hiszen már az eredeti BIOS chippel is tökéletesen elindult az alaplap! Ez első sorban csak kivehető BIOS IC-knél valósítható meg, azoknál a lapoknál, ahol a BIOS chip forrasztva van, értelem szerűen eme módon nem tudjuk megvalósítani a menet közbeni cserét!

Szóval, ha nektek is előfordul ilyesmi, megpróbálhatjátok ezeket a lépéseket. Ezek után felmerül a kérdés, hogy nem is kell minden esetben Dual BIOS

by: ebegab92

About bacsis

4 hozzászólás

  1. Jó kis lap ez, az Asrock egyre jobb lapokat gyárt.Stabil munkagépnek, netezösnek olcsó, egy erősebb procival, videokártyával játékokra is jó sztem :-)

  2. Ötletem nincs hogyan lehet egy alaplapot “elflashelni”. Oké teszem azt egy Giga lapot még megértenék, ahol egy típusnak van vagy 4 revíziója, de pont egy Asrock, ahol csak egy típus van adott lapból?
    Érdekes a kontraszt; laameee amatőr hiba és pro megoldás :)

  3. Voltak bajaim ezzel a lappal (ld. a Phenom unlockolása).Ez a lap szinte teljesen egyezik a 760GM-GS3-mal (minimális kül.van!).Gondoltam,hogy mi lesz,ha átflashelem arra.Hát ez lett…
    Olvastam,hogy bizonyos lapoknál lehet,pl. Bacsis korábban bemutatott 2 procis szerverlapjának van gagyibb változata (azt pl. lehet),illetve vannak pl. videokártyák is,amikkel BIOS átflasheléssel jobbat csinálni :DD mint anno a Radeon 9500–>9700 átalakítás.Egy próbát megért,csak majdnem a lapomba került.Azóta már megváltam tőle,mert nem egy komoly lap azért mégse.Tanulság: ne vedd meg az egyik legolcsóbb lapot!

Leave a Reply