Amikor minden MHz számít

Még régebben bemutattam egy Dell gyártmányú Dupla P3-as CPU-val szerelt munkaállomást, s a cikkből kiderült, azért még így dupla CPU-val egy P3-as azért még mindig elég jó teljesítménnyel bír.

Azóta a szerver köszöni, szépen jól van, s a jól megérdemelt nyugdíjas életét tölti, s a teszt óta talán jó, ha egyszer be volt kapcsolva! Hiszen egy ilyen gép, ha még mindig működőképes, főleg megérdemli a pihenést.

Aztán úgy adódott, hogy a benne lévő 2db 933MHz-es Pentium 3-as CPU-kat le tudom cserélni 1000MHz-es példányokra, a 600MHZ-es RAMBUS memóriákat pedig 800MHz-es példányok válthatják, s még pénzembe sem kerül…

A főszereplő procik és memóriák

A főszereplő procik és memóriák

Igaz ezek nagyon minimális teljesítménybeli különbséget tudnak felmutatni, de mégis mennyit? Ráadásul egy ilyen gépnél minden egyes MHz számít… Legalábbis nekem!

Így tehát gondoltam, hogy elkészítek egy tesztet, amibe lemérem a rendszer teljesítményét különböző alkalmazások mellett, hogy teljesít még fejlesztés előtt, illetve utána!

3 különböző állapotot mértem. Az első, mikor még a gép 933MHz-es CPU-val és 600MHz-es memóriával volt építve, a második, mikor a CPU-k már 1000MHz-en ketyegtek a gépben, de a memóriák még mindig a 600MHz-es példányok voltak, illetve harmadjára mértem úgy is a gép teljesítményét, hogy a CPU-k 1000MHz-en, a RAM-ok pedig 800MHz-en ketyegtek.

Így ki lehet mutatni, hogy mennyivel lett gyorsabb a gép, hogy a CPU-k 933MHz-ről 1000MHz-re cserélődtek, és hogy mennyit gyorsult a gép, ha a Memóriák is 200MHz-el magasabb órajelen ketyeghettek!

Még mielőtt nekilátnánk a teszteknek, lássuk, hogy mi is pontosan a konfig

Dell szerver gépháza belülről

Dell szerver gépháza belülről

Dell Precision 420 Workstation:

2X933MHz SLOT1 illetve 2X1000MHZ SLOT1 CPU (256KB L2 133MHZ FSB)

1GB 600MHz illetve 800MHz Rambus RD RAM

Radeon 9800PRO VGA kártya

1X18GB 10k RPM SCSI HDD+2X18GB 10k RPM SCSI HDD RAID0+2X36GB 10k RPM SCSI HDD RAID0

Windows XP SP3 Oprendszer

Igaziból szeretem a szintetikus tesztekkel való mérést, de mivel egy szerverről van szó, ezért valós alkalmazásokat futtattam a gépen! Kivéve a Super PI-t, mert nem bírtam ki, hogy legalább azt ne vegyem be a tesztembe!

Kezdődjék hát a teszt akkor a Super PI-vel, ami a PI 3,14 utáni tizedes jegyeket számolja ki egészen 1 millióig, s a program azt méri időben, hogy mennyi időnek kell eltelni ahhoz, hogy a CPU végezzen a feladattal! Természetesen minél kisebb ez az idő, annál gyorsabb a gép!

A Program csak egy szálon tud dolgozni, azaz hiába van két CPU a gépben, nem fog a második proci gyorsulást hozni. Viszont a nagyobb CPU és RAM órajel természetesen ha minden igaz, kimutatható lesz!

Super PI

Super PI

Gyorsulás minden esetben történt, de ez nem is csoda, mert a Super PI eléggé érzékeny a memória órajelre, illetve a memória nyújtotta sávszélességre.

Na jó, akkor teszteljünk valami valós alkalmazással! Egy 50MB-os 1080P-s fullHD videót konvertáltattam át az AVS Video Converter 6 nevű programmal mpeg4 kódolású 1500kb/s-s bitrátájú xvid formátumra a géppel, ez a program már természetesen kihasználta mind a két CPU erejét! Azt az időt mértem le, hogy a gép milyen gyorsan végzett a feladattal. Íme:

Videó konvertálás

Videó konvertálás

Minden esetben több mint 15 perc volt az állomány átalakítása, de a gyorsulás jól látható. A CPU és a memória cserélése után gyorsult a gép, összesen közel 10%-ot.

A fentebb átkonvertált, s kapott 40MB-os videós állományt Winrar-al becsomagoltam, hogy megnézzem a gép, milyen gyorsan tud csomagolni. Természetesen itt is azt mértem le, hogy a gép hány másodperc alatt végzett a becsomagolással:

Winrar

Winrar

Igaziból erre még én sem számítottam. Amikor a 933-as CPU-kat 1000MHZ-re cseréltem, nem gyorsult semmit sem a tömörítés. Viszont amikor a 600-as memóriákat 800MHz-re cseréltem, 20%-os gyorsulást ért el a gép. Tudtam hogy a Winrar is szintén érzékeny a memória sebességére, de ekkora gyorsulást nem vártam volna.

Kipróbáltam, hogy tud audiót konvertálni a gép! Így fogtam egy 80MB-os MP3 File-t amit OGG-ba konvertáltam át az Advanced mp3 Converter nevű program segítségével! Itt is az időt mértem, milyen gyorsan végez a gép!

mp3 konvertálás

mp3 konvertálás

Itt újra ki sikerült mutatni a gyorsabb CPU-k, illetve memóriák közötti különbséget, de az összesen alig 5%-os különbség nem túl sok.

Ha már Workstation, akkor kapjon a gép egy kis grafikai munkát is, kezdésnek egy jó kis 3Dmark2001-et, aminél túl sok dolgom nem volt, csak lefuttattam, majd a végén feljegyeztem a kapott pontszámot:

3Dmark2001

3Dmark2001

Itt is gyorsult a program, a nagyobb CPU, illetve memória cserélése után, de itt is összességében 10%-ot is alig gyorsult a gép

Játékkal is leteszteltem, mert ne hogy már ne! Méghozzá a Far Cry nevű egyik kedvencemet futtattam, 1024X768-as felbontásban közepes részletesség mellett! FRAPS-al pedig mértem a képkockák/másodperc számát. Lássátok:

Far Cry

Far Cry

A korábbi felállás volt nyomon követhető, 1-2FPS gyorsulást hozott a CPU is és a gyorsabb memória is. Ami nem nevezhető túl soknak, ám ebben az esetben ez a 10-15%-os gyorsulás nagyon jól jött, mert ennyi pont kellett, hogy a játék jóval élvezhetőbben fusson.

Utoljára pedig a gép internetes multimédiás képességét mértem! Az Opera böngésző segítségével lekértem a Youtube, videós megosztó oldalt, majd elindítottam egy videót 480P-s felbontásba, majd azt figyeltem, hogy a CPU hány %-os terhelés mellett tudja futtatni a videót:

Youtube lejátszás

Youtube lejátszás

Srácok! Ez komoly? Csak a memória gyorsulása 25%-os gyorsulást hozott. A gyorsabb processzorokra való váltás ezúttal is hozott gyorsulást, de közel sem annyit, mint amennyit a memóriák.

Szóval a jó öreg DELL-ből sikerült még egy kis pluszt kicsikarni, s hozott egy keveset a CPU csere és a gyorsabb memória modulok is, utóbbi akár 20% fölötti gyorsulást is tud felhozni bizonyos, memória sebességre érzékeny programok. Bár ilyen elég kevés van. Szegénnyel persze nem fogok 20gigás filmeket,és DVD-nyi mp3 file-okat átkonvertálni, de most örülök neki, hogy a jó öreg munkaállomásom még egy kicsit gyorsabb lett

About bacsis

4 hozzászólás

  1. Sokat küzdöttem vele, de egyenlőre kifogott rajtam…
    Az órajel generátorát nem ismeri egy szoftveres túlhajtó program amiket én ismerek. Természetesen a BIOS nem kínál túlhajtási lehetőséget. Próbáltam átalakítóval Tualatin magos procival indítani, elindul vele a gép de bootolás előtt közvetlen kiírja hogy ez a proci nem támogatott és a rendszer leáll, szal azér’ is bekaphatja pedig a BIOS felismeri a procit, órajelét is mindent… Szóval egyenlőre ez a plafon amit kibírtam belőle szedni, de hát ezek elvégre gyári órajelek… persze nem lehet tudni mit hoz a jövő :-)

  2. Nagyon jó teszt lett! Ezek a Copperek a maguk korában nagyon jól pörögtek, verhetetlenek voltak, igaz az áruk is megvolt.Nálam 2 Abit-ben mennek Win98 alatt, de a hozzájuk illő progikkal nagyon hasítanak.

  3. Legközelebb ezzel gyere lanpartyra :D

Leave a Reply