Alaplap felújítás és tippek teljesen kezdőknek

Alaplap felújítás és tippek teljesen kezdőknek

Sziasztok!

Amint látjátok,elkészült a felhasználóm azaz mostmár eme cikket hivatalosan is adam12221-től kapjátok!

(ebben még új vagyok,hibák lehetek benne),és így már tudok saját nevemben cikket kirakni az oldalra(köszönet érte),és ennek megkoronázásaként írtam egy cikket,amivel a kezdőknek próbálok segíteni!

Ez a cikk valószínűleg a hozzáértőknek nem lesz olyan érdekes de remélem,sokaknak segíteni fog!Tegnap turkáltam egy picit a fiókjaimban,és találtam egy halomnyi pga370 es procit!Elfogott a kalandvágy,most muszáj megpróbálnom,mit bírnak ezek… Le is futottam a pincébe, keresek hozzá alaplapot!Találtam is egyet,egy Asus CUPLE-VM formájában,össze is raktam,de sajnos nem tudtam benne az FSB-t állítani.

Hát szétszedtem a gépet,mondom keresek másik lapot,úgyis annyi van belőle itthon…Hát nem volt.Így akkor irány a garázs!Nekiálltam keresgélni,találtam is pár noname ,micro ATX alaplapot de tartózkodtam tőlük,ugyanis féltem,hogy úgy járok velük,mint a kis Asus –al. De ekkor a polc tetején megláttam ezt:

Abit VL6

Abit VL6

Ez a szerencsétlen Abit már legalább 5 éve ott porosodott,eddig senki nem is vett róla tudomást… A selejtezés oka szemmel látható: Az összes kondit+a CMOS elem tartóját cserélni kell,és ezen kívül ritka retkes. Volt rajt jó pár kifolyt kondi, és kicsit féltem is ,hogy az elektrolit szétmarta a nyákot,de szerencsére csak ráfolyt,nem marta ki. Egy kicsit még kutakodtam,és találtam még pár érdekes dolgot hozzá:

-3Dfx Voodoo 3000

-Rage Pro Turbo , bővíthető!!! memóriával, és hozzá az eredeti ram! 8MB SD a kártyán + ugyanennyi a RAM –ján!

-Éééés a legjobb: 2 DB 128MB –os SD RAM,aminek az a különlegessége, hogy BGA tokozású memória IC-t kaptak!

A Rage Pro Turbo

A Rage Pro Turbo

A 3Dfx meg a két ram!

A 3Dfx meg a két ram!

Na akkor hazavittem a szerzeményeket,és nekiláttam megjavítani az alaplapot. Erről is fog szólni ez a cikk!Akkor a beszerzendő eszközök:

– forrasztópáka

– szippancs (csak ahhoz kell, hogy a régi kondik után a furatokból ki lehessen pucolni a forrasztóónt,de jó helyette egy szimpla fogpiszkáló)

– és új kondik (azt kell tudni róla,hogy az alaplapon lévő gyári kondiknál nagyobb teljesítményű lehet,de kisebb nem!)

– csípőfogó

– forrasztóón

Akkor essünk is neki!Először is ki kell szednünk a régi kondikat!Ehhez nézzük meg az alaplapon a kondi helyzetét,majd az alatta lé vő két lábat a forrasztópákával el kell kezdeni  melegíteni!Majd a kondikat jobbra-balra finoman,de határozottan mozgatva ki kell emelnünk,mindezt úgy,hogy mindig azt az oldalát emeljük a kondinak,amelyik lábát melegítjük.

Ezután az eltávolított kondi helyét pákával melegítjük,és a szippanccsal kiszippantjuk!Ha nincs szippancsunk,akkor melegítés közben egy fogpiszkálót beleszúrunk óvatosan a meleg forrasztóónba, majd kihúzzuk! Éééés máris megvan egy!Már csak a többi 25 van hátra!

Következő lépés: az új kondik beforrasztása! Figyelnünk kell a polaritásra!A kondik oldalán van egy csík,ez mutatja,melyik a negatív oldal!Az alaplapon is jelölve van a polaritás,erre figyelni kell,különben a kondi felrobbanhat!Ezután az új kondik lábait átdugjuk az alaplapon lévő lyukakon,majd a kondi lábait kicsit behajtjuk,hogy rögzítse azokat,majd beforrasztjuk őket úgy,hogy melegítjük a kondi lábát tőben,majd hozzányomjuk a páka hegyéhez a forrasztóónt,és egy picit még melegítjük!Elvileg így fog kinézni:

Lóg a lába!Mármint a kondié!

Lóg a lába!Mármint a kondié!

Ezeket a felesleges lábakat ezután le kell csípni csípőfogóval!Ha ezzel készen vagyunk,akkor a kondik máris rendben vannak!Namost jöhet az elemtartó ennek csak ugyan úgy csak két lábát kell kiforrasztani,majd egy donor-alaplapról kivenni egy jót,és belerakni ebbe!

Akkor az uccsó lépés:

Fogunk egy nagyobb ecsetet,és leporoljuk vele az alaplapot!Sok tévhittel ellentétben,nem,az ecset nem tesz kárt az alaplapban! És kész is van az alaplap!

Egész tetszetős lett!

Egész tetszetős lett!

Na már csak az a kérdés,hogy 5 évnyi porosodás és a javítás után vajon elindul -e?

Komplett gépként

Komplett gépként

Összeraktam,bekapcsoltam,és egyből indult!Ez már szinte csodaszámba megy!Így hát sikeres volt a javítás,és jó lett az alaplap!Később tervezek majd egy tuning cikket is írni róla,de az majd máskor!Ja még egy dolog:Ha van egy rossz alaplapunk nem csak kondi hiba lehet rajta,hanem akármi más is!Így tehát nem mind javítható ilyen egyszerűen!Ebben az esetben szerencsénk volt,de ez nem mindig van így!Remélem ezzel a rövidke cikkel tudtam segíteni annak,aki ilyennek akar valaha is nekivágni!

About adam12221

11 hozzászólás

 1. Hát úgy néz ki,nem jött össze a képek középre zárása…

 2. Nagggyon jó! Köszönjük ezt a remek bemutatót!

 3. Lesz a lappal majd tuning bemutató is,am. köszi! :D

 4. Az ilyen melót én nem biztos hogy megtudnám csinálni, pedig jó a kézügyességem.De jó instrukciókat kaptam a cikkedből ha mégis valamikor rászánom magam.

 5. Egyes esetekben arra érdemes figyelni, hogy a többrétegű nyák miatt az egyes forrsávok/szemek rengeteg hőt vihetnek el a pákától, nagyobb teljesítményű páka használata javasolt (30 W-ossal nem sikerült kiszednem egy kondit se régebbi lapból).
  8-10 másodpercnél hosszabb melegítés meg már a nyák alaplemezét károsíthatja, úgyhogy határozottan, gyorsan kell dolgozni!

 6. Igen.nem szabad vele sokat várni! :)

 7. Régi lapok szinte mindent túlélnek :D

 8. Cső Ádám!
  Gratk a cikkhez nagyon jó és nekem is ilyen alaplapom volt
  a mostani Asrock helyett anno 8 éve……

 9. Remélem hogy NEM a képen lévő pákával forrasztasz?
  Az a páka nem ilyen célra való.

 10. Már mér ne? Teljesen jól és szépen forrasztok vele már x éve,sőt,apám is ezt használja,aki műszerész!

Leave a Reply