Procik a (h)őskorból, avagy helyzetjelentés az ezredfordulóról! #1

Procik a (h)őskorból, avagy helyzetjelentés az ezredfordulóról! #1

A kétezres évek elején járunk, tombol a P4 láz. 2000, november huszadikával az Intel megkezdte a Pentium 3 –ak nyugdíjazását, és a szám szerint hetedik, NetBurst mikroarchitektúrás Pentium 4 CPU –kal megkezdődött egy új korszak. Itt a  fő hangsúly az órajel emelése kapta, ami valljuk be, hogy a 3,8GHz -s csúcsot nézve sikeresnek tekinthető, és ezen kívül itt vezették meg a külső FSB -t ,más néven a QPB -t, aminek mint a neve is mutatja (Quad Pumped Bus vagy más néven Quad Data Rate) az értéke a belső FSB négyszerese. Az Intel anno valószínűleg nem gondolta , hogy az egyik legismertebb név lesz ez a hozzá nem értők körében is! A tesztben 3 generációt fogunk egymásnak ereszteni,lássuk, hogy fejlődtek az évek során!

DSC04004

Együtt a család

Az első szériás, Willamette magos procik, 1,3 és 2GHz között skálázódtak, de még nem mutattak túlságosan nagy teljesítménynövekedést a P3 –akhoz képest. Először s423 -as tokozást kaptak, de ez nem tette lehetővé a 2GHz -nél nagyobb órajelet, így leváltás lett a sorsa, méghozzá rövid úton. Utasításkészletből az MMX, az SSE, az SSE2 támogatott (Utóbbit a P4 -el vezették be). A tesztben egy 1,5 és egy 1,7 GHz –s példány fog szerepelni, az első Pentium,míg az utóbbi egy Cerka. Itt a csíkszélesség  még 180 nm volt, ami visszalépés a Tualatinokhoz képest. A Celeron és a Pentium 4 közötti különbség, hogy a Celeron 128KB L2, míg a Pentium4-ben 256KB L2 Cache került Később a Willamette magos CPU-k megkapták az újabb, S478-as tokozást, sé a tesztbe is ezek kerültek be.

DSC04005

Első generáció

A második generáció a Northwood nevet kapta. Ezek a CPU –k sem voltak teljesítmény-bajnokok, de az előzőknél mindenképp jobb a helyzet, főleg hogy a Pentiumok egy része már támogatja a Hyper Threading -ot, ami segítségével az egy CPU mag egy időben akár 2 szálon tudott adatokat feldolgozni, amivel feladattól függően akár 10-15%-os plusz teljesítmény is elérhető volt. A Northwood magos Pentium 4 CPU-k 1,6-tól 3,4GHz –ig skálázódtak, utasításkészeltekből pedig ugyan azokat ismerte,mint előd Willamette. Viszont a gyártástechnológia itt már 130nanométer. Illetve az L2 gyorstárat 512KB-ra emelték, továbbá a Front Siide Bus órajel is emelkedett, eleinte 133MHz-re (533MHz-es külső FSB) Majd később 200MHz-re (800Mhz-es külső FSB) A tesztben egy 2 és egy 2,26GHz –s példány fog szerepelni, itt a második a Pentium.

A Northwood magos Pentium 4 éc Celeron CPU-k közötti főbb különbség, hogy a Pentium 4-esekben már a fentebb említett 512KB-nyi L2 Cache került, míg a Celeronok továbbra is csak 128KB-ot kaptak, továbbá a Pentium 4-esek akár 533 vagy 800MHz-es FSB-vel is rendelkezhettek (igaz készültek 400MHz-es példányok is) míg a Celeronok csak 400MHz-es külső FSB-vel rendelkezhettek

DSC04006

Majd a második

A harmadik,egyben utolsó szériás (legalábbis 478 -as fronton) Pentium 4- ek Prescott maggal rendelkeznek. Ezek szintén 3,4GHz –ig skálázódnak, 90 nm csíkszélességgel. (Pontosabban csak 478 -as Socketben, mert 775 -ben is használták még a prescottot, itt egészen 3,8GHz -ig skálázódtak 65 nm-en, x64 -es utasításkészlet támogatásával.Ezek után következtek még Cedar Mill magos Pentium 4 -es CPU-k is, de ez már csak LGA775 -ben) Támogatják a Hyper Threading –et, kivéve a Celeronok, az L2 Cache-t pedig még tovább bővítették, egészen 1MB-ra. A prescott magos Celeronok itt már megkapták a Celeron D  ezzel is segítve a könnyebb megkülönböztetést, az elődöktől. A Celeron D CPU-k-nál végre bővítették az L2 Cache gyorstárat, bár még mindíg elég kevés, 256KB került beépítésre, és az FSB-t is 533MHz-re módosították. Fontos még megemlíteni, hogy a Prescott magos CPU-k már az SSE3 utasításkészletet is megkapták.

DSC04007

És a hírhedt Prescott

A CPU -k tulajdonságai táblázatban:

táblázat_eleje

Most pedig nézzük a köretet:

 

Nvidia GeForce FX5500 256MB

2x512MB Kingmax HardCore DDR500

Soltek SL-865PRO-FGR

Tagan 380W

Revoltec rézmagos hűtő

80GB Maxtor IDE vinyó

XP SP3

 

Először egy AIW Rage 128 Pro -val próbálkoztam, de 3DMark -hoz inkább betettem az FX-et. Egypár kép a rendszerről:

DSC03996

És infra fényben még foszforeszkál is!

DSC04000

Komplett, még AIW -vel

DSC03997

So Hardcore!

Tesztprogramokból a Linx, a Super PI, az Aida64(Everest) CPU Queen, és a 3DMark 2001 SE fogja meghajtani kicsit a CPU -kat! Beizzítottam a rendszert,és had szóljon!

Első felvonás: a Willamette -ek!

Kezdjünk a legkisebbel, jöjjön az 1,5GHz -s Pentium!

Screenshot - 2002

Véletlen 2 CPU-z…

Gyalázat… ez még azt sem érdemli meg,hogy eredménynek hívjuk… Egy 1GHz -s Coppermine Pentium többet megy ugyan ezzel a VGA -val, csak feleennyi rammal! Na mindegy, hiszen említettem is,hogy ezek nem igazán voltak előrelépések a P3 -hoz képest. Lássuk a többi tesztprogramot!

Screenshot - 2002.01.01

hát… öhömm…

Ehhez sem fűznék semmit…

Akkor lássuk a kortársat, ami Celeron,szóval ettől sem várunk csodát.

Screenshot - 2002

Semmi komoly…

 

Javul a helyzet, bár nem sokkal,az 1GFlops így sincs meg…

Screenshot - 2002.01.01

javul,javul!

Második felvonás: a Northwood-ok!

Itt is a kisebbel kezdjük,méghozzá egy 2GHz -s Celeronnal!

Screenshot - 2002

Alakul!

Az előzőkhöz képest már szárnyalunk!!! Na jólvan, a röhögést abba lehet hagyni, ezt nem mondtam komolyan.

Screenshot - 2002.01.01

azt hittem, több lesz…

Éppencsak megvan az 1 GFlops! Lehet ünnepelni!

Most pedig nézzük meg,mit hoz a +pár MHz és a négyszeres cache, jöhet a Pentium!

Screenshot - 2002

5 ezer pont!

Ez már alakul!

Screenshot - 2002.01.01

Az a CPUQueen…

Ez azért már nem kis ugrás az előzőkhöz képest! Csak nem tudom mire vélni azt a 2220 pontot,amit az Aida adott, ugyanis szörnyen-nagyon-aránytalanul sok. Ugyanis mint később ki fog derülni, ezzel már elvileg ki kéne érdemelnie a Prescott-verő címet, csakhogy ezt azért árnyalja a többi teszt eredménye. Lehet,hogy valamit rosszul mért az Aida? Pedig 3x is ez jött ki… Na mindegy, akkor ezt szerintem tekintsük ezt a tesztet nem hitelesnek!

 

Naés akkor most tessék szépen kapaszkodni, letérünk a földútról, sebességet váltunk, és már száguldunk is! Ugyanis következnek a Prescottok!

 

Kezdjük a változatosság kedvéért itt is a kisebbel! A színpadon: Celeron D 2,4 GHz!

Screenshot - 2002

Nem sokkal jobb, mint az utóbbi Pentium…

És most nyert tanúbizonyságot, hogy az előbb túloztam. Nem kicsit, nagyon!

Screenshot - 2002.01.01

Semmi extra…

Hát mégiscsak Cerka, csodát nem lehet tőle várni… És akkor most következik a teszt legmagasabb órajelű versenyzője, mégpedig a Celeron D 2,8GHz!

Screenshot - 2002

Lassan elérjük a használhatóság alsó határát!

Kezd alakulni!

Screenshot - 2002.01.01

A ,,Legerősebb”

Azért nem olyan rossz ez, szerintem már egész vállalható eredmények jöttek ki! Akkor most jöjjön egy kis összefoglaló!

táblázat_vége

Minden egybe’!

És most pedig nézzük meg,hogy hogy is skálázódtak egyes tesztprogramok:

superpi

Super PI

3dmark

3DMark 2001

Tökéletesen látszik a gyorsulás, egész szabályos a grafikon emelkedése!

linx

Linx

Ez is teljesen korrekt, itt látszik igazán a Prescott előnye!

cpuqueen

CPUQueen. WTF?!?

Na és itt a gond…Miazott aza ugrás?!? A 2 GHz -s Northwood majdnem egy szinten lenne a 2,8 -as Prescottal? Érdekes, szerintem valami Aida bug. Akkor mi is a végeredmény? Nem lett volna szabad a nagyobb P3 -akat P4 -re cserélni,amíg nem voltak elég kiforrottak az újoncok. Szóval én így visszamenőleg a Prescott érkezéséig nem váltottam volna le egy 1GHz körüli P3 -at,de ezt senki nem tudhatta előre. Bár ott az SD -ram is elég limitáló tényező volt. Jah és igen, lesz folytatás is, de ez még titok, máris túl sokat mondtam! :D

About adam12221

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*