Olcsó a Celeron, de erős?!

Olcsó a Celeron, de erős?!

Az Intel 2006 nyarán bemutatta a Core architektúrát, illetve az arra az architektúrára épülő CPU-kat, De mint minden aktuális csúcs szériás CPU, eleinte ezek a CPU-k is igen borsos áron voltak kaphatóak, igaz sok esetben a már meglévő LGA775-ös alaplapok egy BIOS frissítéssel támogatták az új CPU-kat, továbbá sem memóriát, sem VGA kártyát nem kellett cserélni, ha ilyen platformra alapuló konfigot akartunk, ennek ellenére akkor is csak a tehetősebb felhasználók választhatták maguknak. Aztán teltek múltak a hónapok, és az Intel kezdte szép lassan az egész „piacot” lefedni az aktuális szériájával. Az első „olcsósított” Core2 Duo CPU-knál az FSB lett kicsit visszább fogva, illetve az L2 gyorsítótár, de aztán a legalsó szegmensbe is szép lassan beszivárogtak a Core alapú CPU-k. 2007 Májusában debütált a Celeron 400-as CPU család, ami már a Core alapokra épült, Természetesen, mint minden korábbi Celeron modell, ezek a példányok is a legalsó árszegmensbe lettek elhelyezve, s ebből adódóan a Core2 Duo CPU-kkal szemben alaposan meg lettek nyirbálva. A Celeron 400-as CPU család már csak egyetlen egy CPU magot tartalmaz, és megfosztották az Intel SpeedStep technológiától is, ami a jobb energiagazdálkodási kezelésért felel, azaz ezeknél a CPU-knál csak felelne, továbbá a Virtualizáció is letiltásra került. De most beszéljünk kicsit arról, hogy mi az, ami még megmaradt ezeknél a CPU-knál. Ezek a CPU-k a Conroe-L magot kapták, amik 65nanométeres csíkszélességgel készültek, a SIMD utasításokból pedig az MMX, SSE, SSE2, SSE3, került beépítésre, illetve a Core CPU családnál került bevezetésre az SSSE3 utasításkészlet is ami  a Supplemental Streaming SIMD Extensions 3 rövidítéséből ered de akár a 64bites utasítások futtatása is lehetséges. L1 gyorstár mérete 32KB Adatcache, az L2 gyorstárból 512KB jutott az FSB pedig 200MHz-re lett hitelesítve (800MHz-es QPB). A legkisebb példány 1,6GHz-re lett állítva, ami a Celeron420-as nevet kapta, míg a Celeron450 volt a legmagasabb órajelen ketyegő példány, ami 2200MHz-re lett hitelesítve. Igaz annak ellenére, hogy a SpeedStep nem támogatott, a 65nanométeres gyártástechnológiának, és az alacsony órajelnek köszönhetően, a CPU a 35W-os TDP osztályba lett besorolva, azaz a fogyasztása nagyon jónak mondható Desktop fronton

A tesztben szereplő példány a Celeron 440-es nevet viseli, aminek a gyári órajele kerek 2000MHz. Könnyű kitalálni, hogy a 200Mhz-es FSB-hez 10X-es szorzó lett társítva hogy kijöjjön a CPU órajele.

 

Lássuk, hogy milyen konfig lett összeállítva:

CAM00290

Abit IX38 Quad GT alaplap

Celeron440 CPU

A-Data Vitesta 1066MHz DDR2 memória

Ati Radeon X1950XT VGA kártya

60GB 2,5Colos HDD

Windows XP SP3 Oprendszer

A teszt a szokásos módon zajlott. Először a CPU teljesítményét alap órajelen és alapfeszültségen, ami jelen esetben 1,3V, mértem le, majd elkezdtem emelni a frekvenciát az FSB emelésével, s a teszteket újra futtattam. Miután a rendszer kezdett instabillá válni, feszültséget emeltem, s mikor már az is kevésnek bizonyult, bevetettem a jó öreg, régen használt fagyállós palackomat.

 

Lássuk tehát, hogy a CPU mire képes 2GHz-en:

2000MHz 1,3V

A Winrar eredménye, ami kicsit gyengének tűnik első látásra, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a memória modulok 400MHz-en futottak. Igaz bírtak volna magasabb órajelet is, de úgy gondoltam, inkább a teszt elején skálázom vissza az órajelüket, hogy később már ne kelljen, s egy esetleges teszt közbeni memória órajel visszaállítás ne befolyásolja a teljesítményt.

Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor a Super PI, és a Linx eredményéből már lehet látni, hogy ahhoz képest, hogy egy egyszerű alsókategóriás Celeron CPU-ról van szó, annyira nem is rossz teljesítmény ez. Egy kb. 3GHz-es Pentium4-es CPU szintjét simán hozza, mindezt úgy, hogy a fogyasztása jóval alacsonyabb. Még a viszonylag magas hőmérsékletről szeretnék pár szót írni! Látható hogy Linx-el terhelve a CPU-t, a mag hőmérséklete 60fok fölé kúszott valamelyest, és a léghűtés, mint fentebb látható volt, cseppet sem nevezhető kicsinek, így első ránézésre soknak tűnhet ez az érték, de szeretném kiemelni, hogy a szobában a hőmérséklet a tesztelés alatt 31 Celsius fokos volt.

Természetesen a szokásos 3Dmark 2001, és 3Dmark2006 is futtatva volt a rendszeren:

2000MHz-en a 3Dmark2001

 

 2000MHz-en a 3Dmark2006

A 3Dmark2006-os eredmény első ránézésre elég karcsú, de majd lesz ez még acélosabb is, garantálom J

 

Kezdődjék a túlhajtás! Úgy gondoltam, első körben az FSB-t 200Mhz-ről 250MHz-re emelem, ami kapásból egy 25%-os túlhajtást jelent:

2500MHz 1,3V-on

Ahogy az órajel emelkedett 25%-ot, úgy a teljesítmény is teljesen jól skálázódott.  Sajnos a CPU magjának a hőmérséklete is feljebb kúszott, pedig a feszültséghez nem is nyúltam, ez miatt már most kezdek kicsit aggódni.

Na de lássuk a 3Dmarkokat:

2500MHz-en a 3Dmark2001

 

2500MHz-en a 3Dmark2006

Természetesen a gyorsulás itt is tetten érhető, nem is fűznék különösebben semmit hozzá

 

Mehet még feljebb az az órajel! Ezúttal a 2800MHz-et céloztam meg:

2800MHz 1,3V-on

A Super Pi már 30 másodpercnél is kevesebb idő alatt futott le, és a Winrar is egyre gyorsabb… 40%-os túlhajtásnál járunk, mindezt alapfeszültségen

 

Jöhetnek a 3Dmarkok:

2800MHz-en a 3Dmark2001

 

2800MHz-en a 3Dmark2006

A gyorsulás továbbra is mérhető, de még szabad szemmel is érzékelhető, lényegesebben több FPS-t présel ki magából a rendszer…

 

Megpróbáltam a 3000MHz-s frekvenciát:

3000MHz 1,3V-on

A Super PI, és a Winrar benchmarkja szépen futott, de a Linx már 20 másodperc után hibát jelzett. Valószínűleg, ha nem 30 fokos szobában tesztelek, ez az órajel még belefért volna stabilan, de így már sok volt neki.
Azért még a 3Dmarkot megpróbáltam futtatni:

3000MHz-en a 3Dmark2001

Sajnos a 3Dmark2006 már nem tudott lefutni, mert mindig kilépett a tesztprogram, de a 2001-es még gond nélkül lefutott, s ezúttal már több mint 25ezer ponttal jutalmazta a számítógépet.

 

A következő órajel emeléshez már feszültségemelés is társult, így a 3200MHz-hez 1,4V-os magfeszültséget alkalmaztam:

3200MHz 1,4V-on

 

Ismét stabillá vált a rendszer, a tesztprogramok még gyorsabban futottak, ám a CPU mag már 75fok környékén futott, ha Linxel terheltem.

 

Íme, a 3Dmarkok:

3200MHz-en a 3Dmark2001

 

3200MHz-en a 3Dmark2006

 

Jó látni, hogy a 3Dmark2006 5ezer pont fölött hozott…

 

Újabb órajel emelés! 3400Mhz-et állítottam be, amihez 1,5V-os magfeszültséget állítottam be:

3400MHz 1,5V-on

 

3400MHz-en a 3Dmark2001

Minden rendben zajlott, de a Linx már 80 fok fölé fűtötte a CPU magot, ami következtében már hibázott. Így nagyon úgy tűnik, hogy léghűtéssel ilyen meleg környezetben már nem lehet emelni a CPU hőmérsékletét.

 

Így jött tehát a fagyállós hűtésem:

fagyállós palack bevetésen

Aki még nem ismerné, annak mondanám, hogy az 5l-es palackban fagyálló és csapvíz keveréke van, amit a mélyhűtőben lefagyasztok körülbelül -15fokra, ami hatására a víz megfagy, de a fagyálló nem, az folyékony marad. Ezt a folyadékot egy keringető s, és egy vízhűtő CPU blokk segítségével rávezetem a CPU-ra, illetve az azt hűtő blokkra, így tehát bőven 0 fok alá tudom hűteni a CPU hőmérsékletét. Miután a felmelegített fagyálló visszakerül a palackba, ott az érintkezik a megfagyott vízzel. S mivel a halmazállapot váltás, ahogy a jégből ismét folyékony víz lesz, igen sok hőt tud elnyelni, ezért viszonylag hosszabb ideig tudja tartani azt az alacsony hőmérsékletet, s több ideig tudom magasabb órajelen hajtani a CPU-t.

CPU lefagyasztva

 

Dermesztő látvány

3700MHz-et pályáztam meg, ahova már 1,7V-os CPU feszültséget kellett beállítanom:

3700MHz 1,7V-al

 

 

Ismét sikerült stabilizálni a rendszert, de látható, hogy a CPU itt már olyan magas hőt termelt, hogy a CPU mag még így is 50 fokot karcolta, léghűtéssel természetesen már bekapcsoláskor túlmelegedett volna a rendszer.

Mivel vészesen fogyott az ideje a fagyállónak, azaz nagyon gyorsan melegedett, ezért csak a 3Dmark2001-et futtattam le:

3700MHz-en a 3dmark2001

Sajnos a 30ezres álomhatárt nem sikerült átlépni, de ahhoz képest, hoyg 17ezer pontról indultunk, szerintem nem lehet okunk panaszra.

 

Végezetül még megpróbáltam a 3800MHz-et:

 

De ezt már nagyon nem tolerálta a CPU, és a Linx terhelés e alatt már hibázott, így ez lett a CPU-nak a „vége”

 

Végezetül pedig összegezzünk:

Adott egy alsókategóriás CPU, ami a nála pár évvel korábbi felsőkategóriás CPU-k szintjét hozta, de jóval kisebb fogyasztással/hőtermeléssel. Alapfeszültségen még 50%-os túlhajtás is elérhető vele, ami nagyon jónak mondható, de egy kis feszültségemeléssel még tovább lehet pumpálni az órajelet. A tesztben szereplő példány fagyállóval 90%-os túlhajtást viselt el, de ha még alacsonyabb hőmérsékleten tudtam volna tartani a CPU-t biztosan meg lett volna vele a 4GHz is.

Jelenleg ez a CPU 2ezer Ft körül mozog a használtpiacon, szerintem ezt az összeget nagyon megéri, mert ahhoz képest, hogy Celeron, egyáltalán nem nevezhető lassúnak, jó persze ne a Core i7-es CPU-kkal mérjük össze, viszont a fogyasztása, hőtermelése is igen baráti, tehát kis fogyasztású PC-kbe pl. netezős filmnézős konfigokba is igen ajánlott,

 

 

 

 

 

About bacsis

3 hozzászólás

  1. Jó kis teszt! Kár hogy nem kétmagos.

  2. Viszont csak 2ezer ft ;-)
    Majd veszeg egy 2 magos celeron E1000 vagy e3000-est azt majd jól megnézem hogy az mit tud :-)

Leave a Reply