Egy veterán gémer laptop bemutatója

Egy veterán gémer laptop bemutatója

Egyik ismerősöm szerzett Németországból egy Dell Inspiron 8500-as laptopot, amibe egy HDD kellett csak. Engem bízott meg hogy pótoljam a gép eme hiányosságát. Amit gyorsan meg is eszközöltem, s feltelepítés után tapasztaltam, hogy ez egy finoman fogalmazva sem mindennapos laptop, s igaz nem fiatal, de a korához képest az abszolút csúcs hardvereket kapta meg, miközben konfigoltam a gépet, maga a használata is rabul ejtett, nagyon kényelmes kis gép, így gondoltam, írok nektek róla egy gyors tesztet!

 

Tehát a főszerepben egy Dell Inspiron 8500-as laptop szerepel:

Dell Inspiron 8500

 

Külsőleg a Dell Latitude D szériás család kinézetét kapta, 15, 4colos fizikai méretben.

Ha a gépet kinyitjuk,

kinyitva a Dell Inspriron 8500

 

Az egyik gomb sajna hiányzik :-(

itt is az üzleti szériás Latitude-k jellemzőivel büszkélkedhet ez a gép is, azaz a touchpad-on kívül kapunk trackpoint egérmutató pozícionálót is. A billentyűzet felett találjuk a bekapcsoló gombot, illetve a hangvezérlő gombokat is.

Mivel multimédiás laptopról van szó, ezért még a billentyűzet jobb oldalára kapunk 4 multimédia gombot is, amik segítségével film/zenelejátszó programot vezérelhetünk.

 

És akkor most lássuk, hogy milyen hardver elemek rejtőznek a gépben:

 

Intel Pentium 4m 2000MHz CPU (20X100MHz)

512MB DDR RAM 266MHz

Geforce 4200GO 64MB VGA kártya

40GB IDE HDD

Integrált WIFI, Bluetooth, infraport

15,4 colos 1920X1200-as felbontású IPS paneles kijelző

 

Miután egy 2004-es modellről beszélünk, alap, hogy egy 2GHz-es mobil P4 CPU-t kapunk, és az 512MB RAM is teljesen átlagosnak nevezhető. Viszont a Geforce 4200GO VGA kártya elég brutál, ami az NV28M GPU-ra alapszik, s ugyanazt tudja, mint egy Geforce4 TI4200, némileg alul órajelezve. Mert míg a Geforce4 TI 4200 250MHz-es GPU és 444MHz-es RAM órajelet kapott, addig a Geforce 4200GO 200Mhz-es GPU és 390MHz-es RAM órajelre lett hitelesítve. Ám ez még mindig elég komoly 3D teljesítményt nyújt(ott a maga idejében) Ami még ennél is ütősebb, az a 15,4 colos IPS paneles kijelző 1920X1200-as felbontással. Ez az a pontja a gépnek, ami közel 10 éves létére a mostani csúcs kategóriás laptopok szintjére emeli a színvonalát, hiszen egy mostani felső kategóriás laptop sem kapja meg minden esetben ezt a magas felbontást, főleg nem 15,4 colon.

Amit még kiemelnék, az a WIFI jelenléte, ami igaz manapság full alap, de 10 éve még annyira nem volt jellemző. Ezen felül kapunk még Bluetooth-t és a jó öreg infraport is beépítésre került, ami már egy jó ideje sajnos elhagyásra került

 

A bemutatót azzal kezdeném, hogy egy szokásos CPU tesztet mutatnék, igaz annyira nem nagy szám egy 2GHz-es Pentium4 teljesítménye, és nagyjából előre lehet is tudni, hogy fog szerepelni a gép, na de azért akkor is, a tisztánlátás végett miért ne:

cputeszt

Igen tényleg úgy alakult, amire számítottunk, 1,5 perc alatt futott le a Super PI, és szintén átlagos ebben a kategóriában a 200Kb-os Winrar benchmark, és a 0,44Gflops-os Linx eredmény is.

Látható, hogy a CPU terhelés alatt 80 fok fölé is ment, de a kifejezetten mobil P4 CPU üzemi hőmérséklete 100 Celsius fokig belefér.

Amúgy a „sima” és a mobil Pentium 4 között mindössze csak annyi a különbség, hogy a mobil Pentium 4 már tudja szabályozni terheléstől függően az órajelét a szorzó visszafelé állításával, a Speedstep-nek köszönhetően.

 

És akkor lássunk egy kis 3Dmarkot, kezdésnek a 2001-el:

3Dmark2001

Majd pedig futtassunk egy 3Dmark2003-at is:

 

3Dmark2003

Itt azért tűnik elég kevésnek a pontszám, hiszen a 3Dmark2003 már használná a Directx9-es API-t, amit a gép VGA kártyája nem támogat, ezért a program eléggé lehúzza az összpontszámot.

 

És akkor jöjjön pár játék is!

A Játékokat kétféleképpen tesztelem, először úgy, hogy a VGA kártya alap órajelen ketyegett, majd feltornáztam a GPU-t 200-ról 240MHz-re a VRAM-ot pedig 390-ről 440MHz-re

Kezdésnek az NFS Most Wanted

Most Wanted

Amit 1024X768-as felbontásban, és közepes részletesség mellet teszteltem!

Sajnos a játék nem engedett ennél nagyobb felbontást beállítani, pedig áldoztam volna a részletesség oltárán a magasabb felbontásért cserébe

 

Igaziból magasabb FPS számokat vártam, bizony ilyen beállítás mellett elkélt a VGA kártya Overclock, viszont úgy már egészen játszható sebességgel ment a játék

 

Következő játék a Counter Strike: Source volt, amit 1600X1200 medium/low részletességgel teszteltem. Itt már beállítható volt az 1920X1200-as felbontás is, de nagyon sok helyen hibás/hiányos textúrával dolgozott a gép, azaz nagyon úgy tűnt, elfogyott a 64MB VRAM. 1600X1200-ban viszont még nem tapasztaltam grafikai anomáliát:

CS Source

Tuning hatására gyorsult a játék, viszont mivel elég jól optimalizált a Source motor, ezért még ilyen magas felbontás mellett is elég jó sebességgel futott a játék, még alap órajelen is.

 

 

Utolsó játékom pedig a Far Cry volt, ahol 1920X1200-as, azaz natív felbontást sikerült beállítanom, igaz a részletesség csak alacsony volt:

Far Cry

Meglepő módon a játék aránylag játszható volt, még ilyen magas felbontás mellett is. És ne felejtsük el, hogy a VGA kártya mindössze csak 64MB memóriából gazdálkodhat. Szóval szerintem nagyon szép eredményt pumpált ki magából a gép.

 

Sajnos időhiány miatt több alkalmazással nem tudtam tesztelni a gépet, de még ez a pár eredmény is elég volt ahhoz, hogy engem meggyőzzön a gép. Igényes hardverelemekből lett összerakva a gép, a maga kategóriájában pedig kimagasló teljesítménnyel bír. A kijelzőről nem is szólva

Amiről még nem írtam, az a beépített hangszórók, amiknek szintén nem kell szégyenkezni. Hallottam már jó pár laptopot szólni, és meg kell, hogy mondjam, simán felveszi a JBL hangrendszeres laptop hangszórókkal a versenyt, kellően hangosak és tisztán szólnak, s magukhoz mérten a mélyet is vissza tudják adni.

Az akkumlátorról nehéz véleményt írni, elvégre egy közel 10 éves akkuról beszélünk, s csoda hogy egyáltalán működik. Egy 72WH-s akkumlátort kapott a gép, s kb. 30 percet, bír átlagos használat mellett, ami elég gyatrának tűnhet, viszont abból kiindulva, hogy az akku már jó pár töltési cikluson van túl, és egy nagy kijelzőt, sokat fogyasztó CPU-t, VGA kártyát kell ellátnia, s ha így nézzük, akkor ez a 30 perc nem olyan rossz, új korában sem hinném, hogy 1 óránál többet bírt volna.

Egy negatívumot tudok felhozni a gép ellen, hogy piszokmód teker a ventillátora, azaz elég hangos, és ezen felül ráadásul még forrósodik is az alja.. Piszok módon… De igaziból ez annak fényében, hogy mi is lapul belül, egyáltalán nem meglepő.

 

Tehát szerintem a Dell egy piszok jó gépet alkotott a Dell Inspiron 8500-as gép személyében, amit manapság ha feltűnik, kb. 20-25ezer Ft-ért lehet megvásárolni. Ha azt vesszük, egy ilyen paraméterekkel bíró desktop gépet kb. 10-15ezer Ft-ért tudunk megvásárolni, viszont itt még kapunk egy akkumlátort (jó esetben működik is) és egy nagyon jó minőségű kijelzőt, tehát az ára is rendben van. Szóval én csak ajánlani tudom.

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*