386 lap kicsit felerősítve

386 lap kicsit felerősítve

Mostanság olyan helyzetbe kerültem, hogy egyszerűen nem tudok mellettetek érvényesülni, mert folyamatosan küldtök nekem jobbnál jobb cikkeket, hogy azokat publikáljam. Ezúttal is így történt, Darthsun írt nektek egy szüsszenetet, aki nemm mellesleg felelős a retro-driver letöltő részlegért is. Fogadjátok eme cikket tőle szeretettel:

 

Sziasztok !

 

Aki ismer innen vagy a K6-retro fórumból, tudja hogy retro kedvelő vagyok.Komplett konfigurációkat rakok össze, ezeket gyűjtöm. Nemrég hozzájutottam egy kiváló állapotban lévő 386ADIII lap + DLC proci szetthez, gondoltam írok róla egy kis szösszenetet .

Ez tulajdonképpen nem is annyira tuning nem is annyira teszt, csak egy retro élmény de természetesen némi tesztet is végeztem valamint bizonyosfajta tuning is van benne.

DLClap

 

Az akku környéke is kiváló állapotban leledzett de ettől függetlenül az azonnali eltávolítás mellett döntöttem, annál is inkább mert szufla nem volt benne, ezekben már tuti hogy lemerült az akksi. Elégedetten láttam hogy alatta sem folyt ki, a CMOS- hoz és a külső betápláló tüskékhez is sértetlenek az alaplapi vezetékek, ilyen korú lapnál ez már ritka szerencse.

Kapott egy külső elemtartót, 2 AA teleppel, 3V bőven megtartja a beállításokat, ráadásul a CMOS fogyasztása olyan kicsi hogy a telep természetes önkisülése/lemerülése előbb következik be mint az igény miatti kifogyása, de itt egyszerűen cserélhető is.A tartó egyelőre a ház alján szigszalagos rözítést kapott, nem túl szép, de praktikus.

Először feltettem csupaszon a lapot, szépen indult, RAM bővítés kötkezett 4M > 8M, minden ok, 8M rammal csak a kess WS- t kellet 0-  ról 1- re növelnem, lehet hogy gyengébb a 2. 4- es szett vagy 8 foglalattal ennyit bír de ez nem igazán zavart, Landmarkban tizedeket mértem csak mínuszban.Tulajdonképpen 0WS- el is megy csak a Win3.11 féle EMM reklamál, nem tudom mennyire jogosan? Mindjárt meg is néztem a sebességintervallumot / átfogást /, teljes grafton Landmark2:  128, ugyanez kikapcsolt kessekkel, turbo kiengedve 16. A 25- ös 486- al  9.5- re tudok lemenni és ott a kesek sincsenek kikapcsolva még, tehát nagyobb a leosztás a lapon.

Ettől függetlenül elég jól használható a DLC. Szeretek olyan gépet klónozni amelyből valamikor volt a tulajdonomban de DLC- m nem volt sosem. Annak idején számtech szervízben raktam össze az elsőt, ezen próbáltuk ki először a Wolf3D- t, remekül futott rajta, ahogy ezen is.

 

A kessel és a kóddal sosem voltam tisztában teljesen, ennél a proccnál, egy hozzászólásból idézek:

 

„Röviden: a Cyrix Cx486DLC egy hibrid volt. Alapvetõen egy 80386DX CPU a 80486-os utasításkészletével és 1 kB belsõ (Level 1) gyorsítótárral, integrált FPU nélkül. A Texas Instruments gyártotta, õk is piacra dobták a saját változatukat, abban 8 kB volt a cache mérete. A cache sokat dobott a teljesítményén a 80386-hoz képest (meg a továbbfejlesztett egyéb részegységek, pl. MMU, BIU), de a lassabb 386-os buszrendszer miatt nem volt pariban a 80486SX-ekkel (nyilván az FPU hiánya miatt a 80486DX-ekkel még kevésbé). Viszont olcsóbb volt, és képes volt használni az akkor már olcsó 80387DX koprocit, ellentétben a 80486SX-ekkel (bár néhány 80486SX-es alaplapon ott volt a foglalat a 80387DX számára).

Egy 33 MHz-es Cx486DLC körülbelül egy 25 MHz-es 80486SX teljesítményére volt képes. Amikor az Intel 80486SX/DX vonal ára esni kezdett 1993-ban, a Cyrix egyre nehezebben tudta eladni. Lehetett viszont a 80386DX-33/40 upgrade-jeként használni, némi teljesítménynövekedést kicsikarva a már avuló 386-os technikából, kitolva így a következõ alaplapcsere idejét.”

 

Megjegyezném hogy a némi teljesítménynövekedés nálam Landmark szerint közel a duplája lett J az integrált Am386- hoz képest.

 

Tehát ezekszerint a TI486DLC 8Kb L1 kesst tartalmaz.

 

Az alkatrészlista a saját recepthez tehát:

 

386 ADIII lap + TI486DLC procc + kis hűtőtorony ventivel

Trident 8900C / 1M ram video

Realtek 8019AS hálókari

IO, HDD, FDD csatoló / ezt nem fotóztam le, nár nem vettem ki később a potos típus miatt /

Creative SB16 CT2950 hangkártya IDE csatolóval

1.2, 1.44 FDD meghajtók

120M és 1.7G HDD- k

48x CD olvasó

2 GB DOM / Disk on Module, flash meghajtó, HDD- nek ismeri fel a gép, bacsistól kaptam, ezúton is köszönet /. Emiatt én már csak SSD- s 386- nak hívom a gépet.

Minitorony AT ház + 200W táp / a ház úgy került hozzám hogy a reset gomb már nem volt meg, ezt egyelőre letakartam egy Core2 matricával, a turbo megvan és üzemel /

Képek:

Trident

 

Lan

 

SB16

 

Kellekek

 

A listából látszik a két kis rejtett tuning, a hűtő és a DOM. Eretnek módon a DLC- re én hűtőt aberráltam, mivel kézre nagyon melegnek éreztem.Biztosan bírja anélkül is de biztos ami biztos ……

Először kipróbáltam a gépet HDD- kel majd DOM- al is, mérési eredmények:

HDD:

CoreDisks

 

DOM:

CoreDom

 

Látható hogy a hdd- k szépen teljesítenek, a dom meg eléri a csatoló átvitelét, világosan látszik hogy az ide kártya limitál J. Valamint a Core303 közölte hogy az elérési időket a dom- nál nem tudja mérni. Szárnyakat kaptak a lemezműveletek.

Az ODD először egy DVD olvasó volt, mivel néhány cucc DVD- n van, majd elfoglalta helyét egy 48x- os CD olvasó, régebbi is van ami illik a konfighoz de ez marad benne mert egyrészt gyorsabb másrészt már olvassa a CDRW- ket. A hangkártya IDE csatolójáról szépen megy, mivel a két hdd elgoglalja az ide csatit az io- n, illetve dom is egymagában leköti mindkét csatornát, tehát az odd az SB- re kényszerül.

 

A gépre DOS6.22 és Win3.11 került. Win3.11 alatt szokásom szerint hálózat, mely szépen kommunikál Win7- el is:

 

Win7 alól a 3.11:

DLCLanW7

 

3.11 alól a Win7:

 

DLCLAN

 

Tesztek. Landmark (128.31 ) :

Landmark

3DBench2 (15,5 ) :

3DBench2

Néhány kedvenc játékot kipróbáltam

Wolf3D: szépen megy, az első 3D game, Charmack zseniális motort írt.

Tyrian: Pentiumon az igazi, itt low- ban is kicsit remeg a kép, de azért játszható.

Arkanoid: 1523350 pont a csúcsom, a képen látható a High Score alatt, de nem szégyen alatta maradni mivel én 4 évig gyakoroltam

Arkanoid

 

Az ősrégi Space Commander: 40000 pontot elért már benne valaki? Ezen a gépen még játszható ha kikapcsolom a keseket, kiengedem a turbót. Maxon is fut, de ott annyira gyors tud lenni hogy emberfeletti reflexek kellenek.

SComm

 

SComm1

Gép összeszerelve HDD- kel:

GepDLC

 

Gép, immár a flashmeghajtó az ősrégi csatolóban:

Gepdomal

Gép, front oldal:

GepDLCFront

És egy Win3.11 desktop Creative módra:

311D

Összességében jó kis gép lett, már elég ritka is a hasonló öszeállítás. Az összképhez már csak majd egy kooprocit kell belepattintani, nem sok program használta az idejében, de csak a feeling kedvéért. Valamint a házra kell egy DLC címkét nyomtatnom.

 

Köszi hogy elolvastad !

 

About bacsis

11 hozzászólás

  1. Tuningolni nem lehet ezt a bestiát? :D

  2. 40 Mhz a max, egyébként nemigen, talán kristálycserével lehetne növelni a frekit :-)

  3. Nagyon “vad” kis konfig, de az előlapon a Core2 duo matrica mit keres? :-P

  4. A ház úgy került hozzám hogy a reset gomb már nem volt meg, ezt egyelőre letakartam egy Core2 matricával, a turbo megvan és üzemel.

    Majd pótolom a reset gombot, akkor eltüntetem a Core2 matricát, a rendes matricahelyre pedig szerkesztek és nyomtatok egy DLC- t.

  5. A megfelelő retro korszakba helyezve izmos, hiszen pld. akkor még 4M RAM volt a menő, a 8M már csak a gazdagok kiváltsága volt az akkori árakat figyelembe véve.

Leave a Reply