Az első gémer laptop

Az első gémer laptop

Alapjáraton nem gyűjtöm a laptopokat, s mondom ezt úgy, hogy így is van vagy 20 darabom. De a valamilyen okból kifolyólag a különlegesnek nevezhető laptopok azért mindíg megdobogtatták a szívemet.

Eme bemutatómban szereplő Dell Inspiron 8100-as modell is ilyen, ami több szempontból is kimagaslót tud mutatni, a vele egy idős gépek között.

 

Maga a gép első ránézésre semmi extrával nem rendelkezik, az egyszínű fekete fedlap közepén a gyártó logója látható, csak úgy mint a többi Dell társánál.

Dell Inspiron 8100

Kinyitva a gépet elénk tárul a 15 colos képernyő, és a billentyűzet.

Dell Inspiron 8100 kinyitva

Az első ami megtetszett a gépben, hogy nem csak egy, hanem két egérpozícionálót is kapunk, azaz van Touchpad, és Trackpoint vezérlőegység is a gépen.

Trackpoint, és Touchpad: tessék választani

Természetesen ez nem annyira különleges, hiszen ez több Dell, Compaq, és IBM gépnél is elérhető volt, akár még korábbi modelleknél is láthattunk ilyent, mindenetesre ez nálam plusz pont.

A bekapcsoló gomb mellett még megtaláljuk a hangerő szabályozásához tartozó gombokat, továbbá van még további 4 hardveres gomb film/zene lejátszásának a vezérléséhez.

 

A gép portjai is teljesen átlagosnak mondhatóak, kapunk D-sub kimenetet, soros, párhuzamos portot, 2 USB-t, egy PS2 csatit,  és a dokkoló portja is itt található, illetve a töltő csatlakozója is itt kapott helyet.

 

A hátsó portok

 

Továbbá bal oldalon van még a két hűtőventillátor nyílása, amik a CPU melegét hivatottak kivezetni.

Tehát első ránézésre semmi különös, na de lássuk, hogy milyen hardver lapul ebben, a már több mint 10 éves gépben:

15,1colos kijelző 1400X1050-es felbontással

Pentium 3-M CPU Tualatin mag 1GHz ileltve 1,2GHz

512MB PC133 SD RAM

20GB IDE 2,5″ HDD

Geforce2 GO 200 32MB VGA kártya

Ha a kijelző felbontását nézzük, egyből feltűnik, a még manapság is elég jónak számító 1400X1050-es 4:3-as felbontású TN+Film TFT panel kapott helyet a gépben.

A gép alapból 1GHz-es Tualatin magos Pentium III-M CPU-val volt szerelve, s a jó tualatinhoz híven ebben a CPU-ban is megtalálható az 512KB L2 Cache. Ezt a CPU-t sikerült kicsrélnem egy némileg gyorsabb, 1200MHz-es példányra.

Lehet hogy sokaknak nem tűnik fel, de a gép igazán nagy extrája, a Geforce2 GO VGA kártya. Erről a kártyáról annyit kell tudni, hogy ez volt az első olyan Nvidia VGA kártya, amit kifejezetten Notebook-okba szántak. Ez a VGA kártya az NV11M-es GPU-ra alapszik ami 2000 novemberében jelent meg.

Geforce2 GO-ból 3 változat készült, volt a Geforce2 GO 100, ami 16MB dedikált memóriát kapott, ennél az esetben a GPU 125MHZ-ez, míg a 32biten kommunikáló DDR memória 332MHz-en üzemelt, a nagyobbik testvér a Geforce2 GO 200 volt, ahol már 143MHz-en ketyegett a memória ebben az esetben is 332MHz-en járt, de ezúttal már 64biten kommunikált a GPU-val,  és 32MB összkapacitással bírt,továbbá volt még a Geforce2 GO “sima” változat, ami SD RAM-okat kapott, amik üzemi frekvenciája 166MHz-re lett beállítva, viszont 128bites memória vezérlőt kapott. De mivel itt a memória busz 128bites, annak ellenére hogy az SD memóriák csak fele akkora órajelen jártak mint a DDR-es társaiknál, pontosan ugyanakkora sávszélességen tudtak kommunikálni a GPU-val. Tehát telljesítménybeli külnbség e két modell között nincs.

Fontos megemlíteni, hogy a GPU 180nm-es csíkszélességgel készült, és a Directx7-es API-t támogatja, azaz a GPU hardveresen tudja már gyorsítani a T&L-t. A GPU-ba beépítésre került 2 Pipline csatorna, 4 Textúrázó, és  2 Raszterizáló. Ami még érdekes, hogy kapott még egy szem Vertex árnyalót, ami elvileg a Directx8-as API és az ezt támogató GPU-k kiváltsága, de mivel a kártya továbbra is csk a Directx7-et támogatja, így ezt a featurát túl sok mindenben nem lehet kamatoztatni.

Ennek a GPU-nak a desktop változata az NV11-es GPU, amit a Geforce2 MX széria kapott meg, Lényegében ugyanezzel a felépítéssel rendelkezik a Geforce 2 MX ( Illetve az MX200 és n az MX400 is) csak annál a GPU 175MHz-en ketyeg.

Tehát egy Geforce2 GO (200) valahol a Geforce2 MX200 és a “sima” Geforce2 MX szintje között van, inkább az utóbbihoz közelebb. Mai szemmel ez természetesen igen sovány, de a megjelenésekor egy jó középkategóriás VGA kártya volt ez. Majd meglátjuk, hogy is teljesít játékok alatt.

 

A tesztet úgy képzeltem el, hogy először lemérem, hogy a gép 1GHz-es CPU-val hogy telljesít CPU tesztekben, majd utána leteszteltem a gépet pár 3Dmark-al és természetesen játékokkal. Aztán miután az 1GHz-es CPU helyére bepattintottam az 1,2GHz-es CPU-t, a méréseket újra elvégeztem.

 

Lássuk először a nyers CPU teszteket:

1000MHz-es CPU-val

A gép azt hozza, mint amit egy Tualatin magos Pentium 3-tól elvárhatunk, a maga kategóriájában egyáltalán nem nevezhető lassúnak.

 

És akkor lássuk, hogy a VGA kártya hogy domborít, első körben a 3Dmark2000 alatt:

1000MHz-en a 3Dmark2000

 

A program szépen futott, nem akadoztak a tesztlépések, de ez el is várható volt

 

Lássuk a 3Dmark2001-et:

1000MHz-en a 3Dmark2001

Igaziból egy iylen kaliberű kártyától ez nem is olyan rossz pontszám.

Majd jöhetett a CPU csere, a gépet óvatosan szétbontottam

Laptop szétkapva

 

Majd mehetett bele az erősebb CPU

Különbség csak a szorzóban rejlik

 

Lássuk akkor újra a CPU-ra támaszkodó teszteket:

1200MHz

 

A gyorsulás nyomon követhető, az elvárható pluszt hozta is a rendszer

 

Jöjjenek a 3Dmark-ok ismét, elsőnek a 2000-es:

1200MHz-en a 3Dmark2000

 

Nem gondoltam volna, de a program gyorsult. Úgy tűnik, hogy 1024X768-as felbontásban még a CPU limitál

 

Most pedig lássuk a 3Dmark2001-et

 

1200MHz-en a 3Dmark2001

 

Még ez a tesztprogram is gyorsult, de itt már csak minimális a különbség.

Ezekután jöhetnek a játékok, első körben a legendás Unreal Tournament-et futtattam! Természetesen natív felbontást, azaz 1400X1050-et állítottam be, 16 bites színmélységgel, közepes részletesség mellett:

 

UT

A játék alapvetően nagyon szépen futott, ám mikor egyszerre több grafikai effekt volt a monitoron, akkro esett némileg vissza a sebesség, ám ennek ellenére teljesen játszható volt a játék.

 

Következő játékom a szintén nagy nevű Revolt volt, ahol szintén 1400X1050-es felbontást állítottam, maximális részletesség mellett:

Revolt

 

Ez a játék is gyönyörűen futott, még így, maximális részletesség mellett is.

 

Majd végezetül a Need For Speed: Porsche Unleashed, ami 1400X1050-es felbontásban, 32bites színmélyésgben, magas részletesség mellett próbáltam:

NFS Porsche

A játékok tehát nem gyorsultak túl sokat, de igazándiból nem is vártam mást, hiszen a VGA kártyának ez már igen magas felbontás, s inkább az limitálja a grafikai telljesítményt

 

Összességben elégedett vagyok a laptoppal. Van hozzá 2db akkumlátorom, amikkel WIFI mellett internetezéssel, vagy filmnézéssel 1,5 órát simán elmegy még a gép, ami egy ilyen idős géptől nem rossz.

Mai szemmel mire lehet még használni? fulHD anyagot nem kell rajta nézni, de a Divx, és DVD filmekkel kényelmesen elbánik, tehát filmnézésre teljesen ideális.  Aztán láttuk, hogy mire képes a VGA kártya. Lehet hogy új játékokkal nem játszunk rajta, de a régebbi ’99-2001 körüli játékokat simán tudja vinni a gép natív felbontás mellett legalább közepes vagy akár magas részletesség mellett is, tehát nem kell poríg butítani a grafikát, ami egy laptopnál nagy szó.

Még pár szót említenék az internetezésről. Egy ablakkal még aránylag elboldogul a gép, természetesen érezni böngészés közben, hogy nem egy több magos sok GHZ-es vassal van dolgunk, de még használható. A Youtube-os film lejátszás még 1-2 éve hibátlan lett volna, de ahogy az egyre mgasabb flash playert igényli az oldal, úgy a gépigény is egyre jobban nő. Vannak olyan 360p-s videók amiket még akadásmentesen lejászik a gép, viszont ahogy észrevettem, az iylen híresebb előadók videóklippje még sok esetben 240P-ben is nézhetetlenül szaggat. Tehát nem minden esetben hibátlan a lejátszás.

Jelenleg a gép napi használatban van, ezen nézik a gyerekek sokszor a mesét, vagy fáradtan, van hogy, ha úgy kívánom, az ágyban meg akarok nézni egy filmet, az ölembe kapom, és ezen nézem meg. Vagy, ha egy-egy emailt vagy hírt, időjárás előrejelzést akarok gyorsba megnézni, azért sem a desktop gépemet kapcsolom be, hanem erre is még bőven jó ez a laptop, tehát lehet, hogy nem mai darab, ám még mindíg nagyon sok esetben megállja a helyét, és használható a mindennapokban.

About bacsis

11 hozzászólás

  1. A 3D játékok második erős robbanása, ez a laptop már igazán lefedi ezt a korszakot, nagyon jó teljesítményt nyújt. A felbontás is extra, összességében kimagasló kis gép.

  2. Tényleg jó kis cuccos,és nekem szemet szúrt a geforce 2 go egyből.ööö én simán megpróbálnám rajta a gta3 és gtavc is,valamint szerintem nem lehetetlen hogy a sima hl2-t elbirja :-)
    Nah egyszóval,jó kis masina.
    Amugy nekem p3 1.13 mobil tuás ibm lapos van savage ix vagy nem is tudom már milyen vgaval és vigan megy a vice city,ugyhogy neked se lenne gond szerintem.

  3. Ezek még simán elmennének rajta… Még a Far Cry is eldöcögne :-)

  4. A VGA erejéhez képest aránytalanul magas a felbontás szerintem. Ezek a kis GF2esek 800x600x32 és 1024x768x16ban nyújtanak ideális teljesítményt. :)

  5. igen, tényleg nem az ilyen magas felbontás való neki, de elég jól elboldogul vele, na meg lehet a VGA-t rendesen OC-zni is :-D

Leave a Reply