Super Socket 7 csúcsán

Super Socket 7 csúcsán

Mostanában szívesen rakok össze különböző PC platformokat, amiket alaposan kigyúrok, s bemutatom, hogy mire is képes az adott masina. Igaziból ez a bemutató is egy ilyen konfigról fog szólni.

Most egy Super Socket7-es platformot igyekeztem alaposan kigyúrni.

Számomra amúgyis igen kedves ez a platform, hiszen rengeteg különböző processzor készült bele, különböző gyártótól. A 90-es évek legvégén, az akkor még 3 nagy x86-os alapú processzorokat gyártó cég Intel, AMD, Cyrix-on kívül még gyártott processzorokat ebbe a foglalatba az IBM (Cyrix alapú CPU-kat), az IDT (Winchip) és a Rise Technology (MP6) is.

Egy kicsit beszélgessünk a Super Socket 7-ről!

Lényegében ez a CPU foglalat a Socket 7 némileg módosított változata, amelyet az AMD tervezett, és 1998-ban került piacra, s az AMD első sorban a SLOT1-es alaplapok, és az abba illő Pentium II-k, és Celeronok ellen küldte harcba, több-kevesebb sikerrel. A Super Socket 7 támogatja már a 100MHz-es FSB-t, és az AGP portot is, amelyek a “sima” Socket 7-nél még nem voltak jelen. Szerencsére a kompatibilitás is megmaradt. Ráadásul oda vissza, azaz egy “sima” Socket 7-es CPU-t használhatunk Super Socket 7-es lapban, sőt akár bizonyos esetekben Socket 5-ös CPU-kat is belerakhatjuk a Super Socket 7-es lapokba, de a Super Socket 7-es CPU-k is mennek némely Socket 7-es lapba, igaz akkor a 100MHz-es FSB-s CPU-k kisebb FSB-n ketyegnek. Továbbá fontos megjegyezni, hogy ez volt az utolsó foglalat, amire engedélyt kapott az AMD is a használatra. Ez után az AMD is teljesen saját foglalatot tervezett, ez volt a SLOT-A, de az már egy másik történet lesz.

Lássuk az alaplapot:

20150305_170224

A választottam egy Gigabyte GA-5AX alaplap lett, amin az ALI Aladdin V  chipset kapott helyet 512KB L2 gyorstárral megspékelve. Igen, ennél a platformnál az L2 Cache még az alaplapon kapott helyet, ami, ha volt a CPU-ban is L2 Cache, ilyen például az AMD K6-2+, AMD K6-III és AMD K6-III+ CPU, akkor az alaplapi L2 Cache L3 Cache-ként funkcionál.

Az alaplapon találunk egy AGP portot, 4 PCI-t és 2 ISA foglalatot is, az FSB-t állíthatjuk 150MHz-ig is DIP kapcsolók segítségével 5MHz-es lépésekben, továbbá ami nagyon pozitív, hogy a CPU magfeszültségének akár 1,3V-ot is beállíthatunk, ilyen alacsony beállítási lehetőséget más lapon még nem láttam. Általában a Super Socket 7-es lapok 1,8-2V-ig vihetők le, így akár retro alacsony fogyasztású passzív gép is faragható belőle, ha valakinek ilyen perverziója van.

CPU-ból egy 550MHz-es AMD K6-III+ került kiválasztásra!

20150305_170126

Ez a CPU 100MHz-es FSB-vel és 256KB L2 Cache-el rendelkezik és 0,18 mikronos gyártástechnológiával készült, támogat MMX-et, és 3Dnow!+-t is. A K6-2+ és K6-III+ CPU-król még annyit kell tudni, hogy hivatalosan ezek a processzorok laptopokba lettek szánva, de megjelenésükkor mégis kerültek tálcás verzióban is piacra, aminek örülhettek az asztali gépek tulajdonosai is, mert ha az alaplap tudott kellően alacsony feszültséget beállítani, akkor asztali gépek alaplapjaiban is működtek ezek a CPU-k.

Mivel hivatalosan Európába nem szállítottak ilyen CPU-kat tálcás verzióként, ezért elég ritkák, főleg a magasabb órajelű példányok, és az áruk is igen húzós, még az eBay-en is, ha feltűnik egy 500 vagy 550MHz-es példány, 30-40ezer!!!! FT-ért is el lehet őket adni.

VGA kártyából egy PNY gyártmányú Geforce4 TI4600 került a lapba. Igaziból egy FX5950 Ultrát akartam belerakni, azért azt, mert az volt a legerősebb (Nvidia) kártya univerzális AGP csatolóval. De sajnos valami oknál fogva állandóan memória címtartomány ütközést jelzett az eszközkezelő az FX-nél, amint belekerült a gépbe a 2. Voodoo kártya is, így hát maradt a TI4600, ahol ilyen probléma nem lépett fel.

20150305_165841

…És igen, 2db Voodoo2 kártya is landolt az alaplapba SLI-be kötve.

20150305_165938

Igaz a Super Socket7-es alaplapok nem csipázzák a Voodoo féle SLI-t, egyrészt maga a platform túl gyenge ahhoz, hogy kifussa magát a 2. kártya, másrészt pedig egyszerűen a csipszetek sem szeretik a Voodoo2 SLI-t, tehát, ha a CPU bizonyos esetekben képes is lenne kihajtani mind a két kártyát, egyszerűen mégsem tudnak profitálni az alkalmazások a plusz hardver nyújtotta erőforrásból.

Hogy miért raktam ezek ellenére 2db Voodoo2-t a gépbe? Azért, mert a Voodoo2 által hajtott játékoknál csak SLI módban érhető el az 1024X768-as felbontás, ami viszont bekapcsolható.

Úgy voltam vele, hogy a relatíve modernebb játékokat amúgyis a Geforce4-en fogom futtatni, ami persze szintén nem futja ki magát a K6-III+ mellett, semmilyen körülmények között sem, de ezt most ne vegyük figyelembe, viszont a régebbi játékok, ahol meg elérhető a Glide is, ott mindenképpen a Voodoo kártyát használnám renderelésre, viszont, ha megoldható az 1024X768-as felbontás, akkor inkább már így használnám.

Igen, tudom, hogy nem egyforma a két 3DFX kártya, de ennek ellenére működik az SLI velük.

Természetesen került a gépbe egy egyszerű 10/100-as SMC LAN kari is, a hangért, pedig egy ISA buszos viszonylag egyszerűbb  Creative gyártmányú SB32 lett a felelős.

20150305_170031

 

Operációs rendszerből a Windows ME lett feltelepítve, rakhattam fel volna Windows 2000-et, vagy akár egy szerviz pack 1-es Windows XP-t is, ami még aránylag használhatóan futna, de ezek az oprendszerek már nem támogatják a Voodoo2 SLI-t, az XP pedig még a feeling faktort sem tudta volna annyira biztosítani. Persze rakhattam volna Windows 98SE-t is, de én szeretem a Millenniumot. Nem röhög!

Tehát bekapcsolás előtt fussuk át, miből lett összerakva a konfig:

20150305_170706

Gigabyte GA-5AX alaplap

AMD K6-III+ 550MHz@605MHz CPU

256MB SD RAM

Geforce4 TI4600+ 3DFX Voodoo2 SLI

20GB laposmaxtor IDE HDD

Windows ME operációs rendszer

Természetesen a tuning nem maradhatott ki. Az FSB-t 110MHz-re tudtam emelni, 115MHz-en már instabil volt a rendszer, az alaplap nem viselt el többet. Így is 10% pluszt sikerült még kicsikarni a rendszerből

Kapcsoljuk be a gépet, túl vagyunk jó pár összeomláson/kékhalálon, mire sikerült összeválogatni a hardver komponenseket, nézzük tehát mire jó egy, a 90-es évek legvégén használatos PC!

 

Ekkoriban virágoztak a “multimédiás” PC-ként hirdetett vasak, amikhez az üzlet hozzácsapott egy hangfalat, és tessék, máris multimédiás volt.

Természetesen a kornak megfelelően már egy ilyen vassal kompromisszummentesen lehetett, és máig lehet audio cd-t és mp3-at is hallgatni anélkül, hogy porig kéne butítani szerencsétlen mp3-at, hogy folyamatos legyen a lejátszás. A Winamp élet arany korát.

Az mpeg formátumú videó fileok mellett megjelentek az avi-k is, s egyre inkább alkalmasak lettek a gépek egy 1,5 órás film lejátszására, úgy hogy egy film felfért egy cd lemezre, de mégsem fektette a tömörítés két vállra a PC-t a film lejátszása.

mp3video

Az internet is kezdett egyre jobban elterjedni, igaz még az 56kbit/sec-es kapcsolatok voltak előnyben, de szép lassan kezdtek megjelenni az első ADSL kapcsolatok is, 256 illetve 512Kbit/sec-es sebességgel.

Persze az évek folyamán az internet is rendesen átalakult, s igaz a 90-es évek legvégén, 2000-es évek legelején is tele voltak az oldalak színes képekkel, egyszerűbb animációkkal, de egy mostani modern weboldal teljesen lefekteti ezt a gépet, de megfelelő böngészővel, mint például az opera9 és némi türelemmel még azért e-mailezni, kisebb weboldalakon hírt olvasni, még mindig lehet egy ilyen géppel is. Youtube-ozni és Facebook-ozni értelemszerűen nem ezen a gépen fogunk.

net

 

A CD írás, és szövegszerkesztés már alapnak számított, úgyhogy ezekre most külön nem térnék ki, értelemszerűen probléma nélkül megoldható.

Na de jöjjenek a mindenki által várt játékok!

Nagyjából ez a gép ott veszi fel a játékokat, ahol a korábban bemutatott 486 Workstation már nem boldogul a játékokkal. Ebben az időben már rengeteg igen jól sikerült 3D-s játék volt elérhető, így csak azoknak egy töredékét fogom bemutatni, azokat, amik a szívemhez még most is közel állnak.

Értelemszerűen a Quake erre a gépre is felkerült, ami több mint megfelelően fut.

Quake

A legendás Quake2 is remekül fut, s mivel választható a Glide-os renderelés, természetesen úgy futtattam:

Quake2

Quake III Arena még 1999-ben debütált, de máig nagy népszerűségnek örvend. Ha egy ilyen multiplayer játékra vágysz, nyugodtan neki vághatsz egy ilyen géppel is a játéknak, mert gyönyörűen futott

 Quake3

FPS-ek közül még az Unreal Tournamentet is felraktam a gépre, természetesen Magyar szinkronnal, mert úgy az igazi:

UT

Nem vagyok nagy stratégiai játékos, de ezekben az időkben jelentek meg a legjobb RTS-ek, mint például az Age of Empires II, ami Lanparty-kon máig sokszor elő szokott kerülni.

AGE

 

Autós játékok is igen színvonalasak jelentek meg, máig nagy kedvencem a Need For Speed 3:

 NFS3

Remek zenéjével, és hangulatával máig be tud szippantani a világa

De megemlítendő még a Magyar fejlesztésű 1nsane is, ami kiemelkedő fizikával rendelkezik, és szintén oltári mókás tud lenni multiplayer módban:

1nsane

 

Sokak nem kedvelték a GTA 2-t, bár nekem nagyon bejött, és nem csak a játék hangulata volt remek, hanem az intrója is hatalmas volt, amit engedjetek meg, hogy külön belinkeljek

gta2

 

Manapság óriási űr tátong a Rally (fél) szimulátor játékoknál, mert konkrétan nincs. Viszont a 2000-es évek elején rengetek színvonalas Rally játék került ki, ilyen például a Rally Championship 2000 is:

RC2000

szerintem azért remek játék, mert, igaz, a fizikája és a törésmodellje nincs annyira kigyárva mint a Colin Mcrae Rally 2-é, viszont egy-egy pálya 20-30 percet is igénybe vehet, és igaz nem látszik az autókon annyira a sérülés, de brutális módon le lehet amortizálni a kocsikat, és oltári adrenalin löketet tud adni, mikor már csak az utolsó szakaszt kell telejsítened úgy, hogy a sebességváltó széthullóban és az 1-es sebeség után csak a 4-es ami működik, a motor hűtés is bedöglik, és a motor is percről percre egyre gyengébb.

 

Folytatnám a sort a 2000-ben megjelent Need For Speed: Porsche Unleashed-el:

 

porsche

 

A játékban csak Porsce-k vannak, viszont egészen 1950-es modellekig visszanyúl a játék, s rengeteg különböző évjáratú Porsche-t lehet kipróbálni, s a törésmodell, és a fizika is nagyon jól el lett találva.

 

Legmodernebb játék amit felraktam, az a 2002-ben megjelent Need for Speed: Hot Pursuit 2, ami lényegében a Need For Speed 3-nak lett a közvetlen folytatása.

nfs6

Ennél a játéknál már némileg visszább kellett venni a részletességet, mert már szaggatott, de közepes részletességgel még szépen elment. Ne felejtsük el, hogy ez a játék már minimumba is egy 400-as Pentium 2-est kér. Persze még így is nagyon szép grafikája van a játéknak.

 

Ha megnézzük a játékokat, akkor látható, hogy a 2000-2002 közötti játékok azok, amik még szépen elmennek a gépen. Természetesen ezeken a játékokon kívül még rengeteg sok jó játék futtatható amikre nem tértem ki. Ilyen például a Colin Mcrae Rally 2, GTA3, Max Payne, 4X4 EVO, Settlers3, Return To Castle Wolfeinstein, Simcity3000, Diablo 2, és még sorolhatnám. Szóval egy ilyen géppel már a lehetőségek tárháza óriási, és a feeling faktora hatalmas. Tehát aki szereti a 2000-es évek elei játékokat, az nyugodtan belevághat egy ilyen gép építésébe.

About bacsis

3 hozzászólás

  1. A csúcs SS7, a K6III+/550, nagyon jó kis gép. Ettől függetlenül a Voodoo2SLI- t én PIII- ba tettem, stabilabb és ki is hajtja. Az általad jelölt céloknak azonban SS7 alatt is megfelel :-)
    A hangkártya az nem Awe32 hanem SB32 de ugyanolyan király mint a testvére.

  2. Brutál… K6-2, WinME, BSPlayer, 1nsane, AOE2, Colin Mcrae Rally 2 nálunk is nagyban futott nálunk :D

    Nem sok konfigurációmon futott stabilan a WinME, de a K6-2 volt az egyik :D Igazi retro feeling :D :D

Leave a Reply