Dell Precision M6800: Maximumra gyúrva

Dell Precision M6800: Maximumra gyúrva

Legyen az hobbi, vagy szerelem, egyszer csak kialakul a vágy az igazi iránt. Amit persze nem feltétlenül kapunk meg… egyből. És hiába alakul úgy az életed, hogy tudsz hódolni a hobbidnak, vagy szerelem terén is sikeres vagy, de ha nincs meg az igazi, a nagy ő, a Szent Grál, amire igazán vágysz, nem leszel tökéletesen boldog, és/vagy elégedett. Ez alól én sem vagyok kivétel.
Mikor megvettem a Dell Precision-t, fontos szerepe volt vásárláskor, hogy tudjam, milyen fejlesztési lehetőségeim vannak/lesznek. Mivel mindig is nagy-nagy elégedettséggel beszéltem a laptopomról, bizony ott volt a levegőben a fejlesztés lehetősége. Itt a bacsis-tuningon a VGA kártyák fejlesztéséről is folyamatosan beszámoltam. A VGA kártyák jöttek mentek, de akármennyire is voltam elégedett, egy-egy VGA kártyával, (A GTX980m-el nagyon elégedett voltam) mindig ott lebegett a szemem előtt, hogy bizony van még tovább. Szóval valójában a “köztes lépcsőket” ki hagyhattam volna, de mivel a kinézett VGA kártya elég komoly összegekért cserél gazdát, így hát próbáltam a vágyamat ezekkel a megoldásokkal csillapítani. Ami sikerült is, de mindig csak ideig óráig. Viszont nem csak a VGA kártya terén lebegett a szemem előtt a fejlesztés varázsa, hanem CPU terén is. Tudtam, hogy űrugrásnyi mozgásterem már nincs az i7 4800MQ után, de azért egy Extreme Edition i7-es, mégis csak egy Extreme Edition lenne. Így CPU fronton is már régóta szemezgettem a Core i7 4930MX CPU-val.
Aztán szerencsére úgy alakult, hogy idén kora tavasszal megadatott, hogy a CPU-t, és a VGA kártyát is lecserélhessem végre azokra a komponensekre, amikre mindig is vágytam. Így most elmondhatom, hogy a laptop “teljesen” ki van gyúrva. Idézőjelbe rakva szigorúan, mert még mindig lenne egy icipicit feljebb, de az már tényleg az elborult kategória lett volna/lenne.

Lássuk tehát hogy nyerte el a laptop a végső formáját:

17,3″ 1920X1080 TN kijelző
Intel Core i7 4930MX CPU 4 mag 8 szál (57W TDP)
24GB DDR3 1600MHz RAM (4X4GB)
Nvidia Quadro P4000M VGA kártya
1X512GB msata+1X256GB 2,5″ SATA SSD
2X1TB 2,5″ HDD@ RAID0
Windows 10 PRO x64 Oprendszer
240W Töltő

Az hogy a memória 20GB-ról 24GB-ra emelkedett, túl sok mindent nem befolyásol. 3db 8GB-os modul van a laptopban, egy szabad foglalatom még mindig van, de nem ez a nagy dobás. Ugorhatunk is tovább.

A CPU viszont már érdekesebb téma! A 4800MQ helyére egy Core i7 4930MX került. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alap órajel 2,7GHz helyett 3GHz-re módosult, míg a turbo órajel 3700MHz-ről 3900MHz-ig tud emelkedni. Továbbá a 6MB L3 Cache helyett 8MB jut a CPU magoknak. Az órajel sem egy világmegváltó, de a némileg megnövelt Cache méret tényleg szinte alig szól bele a teljesítménybe. Mindez 65ezer Ft-ért. Egyáltalán nem érte meg, de hát a hobbi már csak ilyen, s legalább a lelkem megnyugodhat. Lenne még egy előnye a frissen beüzemelt processzornak! Ha már Extreme Edition, akkor az azt jelenti, hogy szorzózármentes. Viszont sajnos a gyakorlatban a többszálú terheléses órajelet nem sikerült megemelnem.
Érdekes, hogy egy szálon terhelve a CPU-t kényelmesen be tudtam állítani 4,3GHz-et is, és vastagon kimérhető volt a teljesítménytöbblet, viszont amint több szálú terhelést kapott a processzor, vissza vette magát a gyári értékre. Talán a Dell Precision nem volt partner a túlhajtásban, és/vagy valami védelmi funkció miatt nem engedte a túlpörgetést a rendszer, nehogy megfőljön a CPU, vagy a VRM-ek az alaplapon, csak mert a CPU TDP értéke is 57W-ra emelkedett a korábbi 47W-ról, s igaz nem biztos, hogy tűpontos a szoftveres monitorozás, de az MSI Afterburner-el ráadásul mértem közel 70W-os fogyasztást is a CPU-nál. Szóval összegezve nyertem egy cirka 10%-os teljesítménytöbbletet, és maga a tudat, hogy a 2. legerősebb processzor van a laptopomban, amit csak fogad. Ott lett volna még az i7 4940MX ami még további 100MHz-et tudna felmutatni, viszont árban közel a duplája lett volna a 4930-nak, ami már tényleg agyatlan dolog lett volna.

A VGA:
A választott egy Nvidia Quadro P4000 mobile lett. Ez a VGA kártya már a Pascal alapokra épül, azaz a Geforce GTX10-es szériára. a Quadro P4000 mobile-n a P104-es GPU kapott helyet. Ez a GPU található meg az asztali Geforce GTX1080 és GTX1070 VGA kártyákon. A P104-es GPU-t az Nvidia 2016-ban mutatta be, ám a Quadro P4000M már 2017 januárjában került piacra. Gyártástechnológiából a korábbi Maxwell alapú GTX980m-hez képest is van előrelépés, hiszen már 16 nanométeren készült, ami a fogyasztásra megint csak jótékonyan hat. Gyorsan foglaljuk össze egy táblázatban a Quadro P4000M főbb tulajdonságát:



A táblázatba felvittem az asztali GTX1070-es VGA kártya paramétereit is. Mint látható, a GTX1070-hez képest némileg csökkent a shader egységek száma, illetve a GDDR5 memória órajele is némileg elmarad az asztali GTX1070-hez képest, viszont a 256bit-es memória busz, és a 8GB VRAM megmaradt. s hiába lett valamelyest megnyesve a P4000-en csücsülő P104-es GPU, felépítésileg inkább közelebb van a GTX1070-hez, mint a GTX1060-hoz. Ez viszont csak első ránézésre néz ki jól. Sajnos az 1227MHz-es GPU órajel annyira alacsony, hogy teljesítményben valójában egy icipicit a 6GB-os asztali GTX1060 alatt marad. Viszont ha azt nézzük, hogy, minden téren jobban áll, mint a korábbi GTX980m VGA kártya, így teljesítménybeli előrelépés ezúttal is garantált lesz.
Persze itt a VGA fronton is lehetett volna picit még feljebb nyújtózkodni, egy Quadro P5000-el, ami már tényleg hozná az asztali GTX1070 szintet, de azok a kártyák tényleg olyan elborult áron mennek, hogy az egész gép nem ért volna annyit.

Még érdemes annyit megemlíteni, hogy a Quadro P4000 beüzemelésében azért volt egy kis csavar. Sajnos a Pascal alapú noti VGA-kban van egy bug, és bizonyos BIOS-okkal rendelkező MXM VGA kártyákkal a Haswell alapú laptopoknál, (tehát az én laptopom is érintett) az OS betöltésekor nem tud elindulni az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) Mely a számítógép bizonyos energia gazdálkodásának a vezérléséért felel. Ennek hatására a Windows nem tud bebootolni. Érdekes, hogy korai VGA BIOS-oknál ez a probléma nem áll fent. Sajnos a VGA beszerelését követően én is egy nem induló Windows/gép előtt ültem. Sebaj, a megfelelő BIOS flashelése után menni fog a dolog! Ez úgy nézett ki, hogy kellett egy működő Linux, ami alatt a megfelelő BIOS-t fel lehetett rakni a Quadro P4000-re.

Ezután már el tudott indulni a Windows is, ahol még külön kézzel kellett a drivert moddolni, de ez már egy külön sztori, és nem mellékesen a többi VGA kártyánál is a driver moddolást el kellett játszani, csak erre külön nem tértem ki.

Még mielőtt elkezdeném a már unalomig ismert teszteket futtatni, ezúttal annyit variáltam, hogy a Quadro P4000-et ezúttal nem csak a korábbi összehasonlíthatóság miatt alacsony, de magas részletesség mellett is leteszteltem.

Egy kis szintetikus teszt ezúttal is, az Unigine Valley segítségével:

Nem gondoltam volna, hogy sikerül további gyorsulást kimérni, bár igaz nem csak a VGA, a CPU is combosabb lett. Így vagy úgy, érezhető gyorsulást tudott felmutatni a Precision.

Kezdődjék a játékok tesztje, ezúttal is a Tomb Raider 2013-as verziójával:

Immár 200FPS körüli értékeket is sikerült kimérni. Aztán felhúztam a grafikát maximálisra, és dobtam egy hátast. NAgyon durván beestek az FPS számok. De nefelejtsük el, a TressFX hajszimuláció nagyon durva mód meg tudja tekerni a VGA kártyát. A GTX980-nal bizony simán lehetett volna teljesítménybeli probléma.

Folytassuk a Grid Autosport-al:

A GTX980m és a Quadro P4000 között csak alig-alig lehetett kimérni különbséget. Jó eséllyel CPU limit volt korábban, s most a némileg erősebb CPU-nak köszönhetően pár plusz FPS-t sikerült kicsikarni. A játékot maximális részletességre állítva, ezúttal nem volt olyan drasztikus sebességcsökkenés.

Jöhet a 2016-os Far Cry Primal:

Ezúttal sincs olyan bődületesen nagy különbség a GTX980m-hez képest, a minimum FPS-eknél jó eséllyel CPU limitbe futottam. Az átlag FPS számoknál azért egy jó 15%-os pluszt sikerült összehozni. Ezúttal Sokkal nagyobb volt a grafikai ugrás már a két beállítás között, hiszen alacsonyról lett átváltva maximálisra. Ahhoz képest nem tartom nagyon drasztikusnak az FPS-ek számának csökkenését. Ráadásul a játék bőven játszhatóan futott, immár maximális részletesség mellett is.

Nézzük meg a Far Cry 5-öt hasonlóan tesztelve:

Érezhető sebességet sikerült kimérni a GTX980m és a Quadro P4000 között, és ennek biztosan nem csak az erősebb CPU az oka. Mint látható a P4000 már maximális részletesség mellett is elboldogul a játékkal.

Jöjjön a 2020-as Mafia: Definitive Edition:

Ezúttal is egy kellemes 20%-os növekedést sikerült kimérni a korábbi rendszerhez képest. S azért voltak kétségeim, hogy a maximális részletesség már ki fog fogni a gépen, de szerencsére nem így lett, s 40FPS alá nem igen esett a sebesség.

Végül pedig a gépgyilkos Cyberpunk2077 jöjjön:

Ez volt az a játék, ahol egyértelműen kijött a kőkemény CPU limit. Igaziból a minimum FPS-ek nagyon hasonlóan alakultak, ez simán betudható mérési hibahatárnak. Viszont a grafikát feljebb állítva szinte nem is változtak az FPS számok, egyedül a maximális értékek változtak némiképp (mikor voltak olyan szituációk, mikor nem a CPU limit szólt bele az eredménybe) Így vagy úgy, ez a játék igaz továbbra is nagy kihívás a laptopnak, de azért már el lehet vele karistolni, akár közepes grafikai beállítások mellett.


Összegzés:
Ahogy várható volt, még erősebb lett a laptop játékok alatt, igaz biztosan beleszámított a végeredménybe új CPU is, de a lényegen nem változtat. Erősebb lett a gép, gyorsultak a játékok, és ez volt a cél. Úgy gondolom, hogy amit józan ész határán ki lehetett hozni a laptopból, most ki lett hozva. Igaz, minden igyekezet, és fejlesztés ellenére is továbbra is egy elavulófélben lévő laptopról van szó, de akkor is nagyon szép eredmény, hogy eljutott a gép oda, hogy a pár éves játékokat már (többnyire) maximális részletesség mellett is elbírja, illetve, még ha némi kompromisszummal is, de még 1-2 év múlva is el fog boldogulni a játékokkal. Úgy gondolom egy 3-4 évet nyugodtan tervezhetek még ezzel a laptoppal.

About bacsis

Leave a Reply