A Csoda celeron

Ebben a tesztemben is egy Celeron processzor fog szerephez jutni!

Méghozzá, az előző tesztemben szereplő mendocino magos Celeron leváltója, a Coppermine magos Celeron fogja megmutatni foga fehérjét nekünk

Az Intel 1999 elején mutatta be a Katmai magos Pentium III-at, amely még 0, 25 mikronos csíkszélességgel készült, de már 133MHz-es FSB-je volt, tehát a 100MHz-es FSB-s Pentium II-khöz képest ez 33%-al még tovább emelkedett, továbbá az Intel ennél a processzornál vezette be az SSE utasításkészletet

Még ugyanebben az évben debütált a Coppermine magos Pentium III, ami a Katmai továbbfejlesztett változata. A Csíkszélesség 0, 18 mikronra csökkent, illetve az L2 cache már a processzoron belül helyezkedett el.

A Pentium III-as CPU-kból készült Celeronokra viszont 2000 év elejéig várni kellet. Ezek a Celeronok voltak az elsők, amik a nagytestvérük magját örökölték, azaz jelen esetben a Celeronok is, ugyanúgy, mint a Pentiumok, a Coppermine magra alapoztak. Viszont ahogy elődeik, továbbra is 66MHz-es rendszerbusszal, illetve 128Kb L2 cache-el rendelkeztek, Magyarul az elődhöz képest, a csíkszélesség fejlődött illetve az SSE utasításkészlettel

Én egy 566MHz-es példányt választottam ehhez a teszthez, első ránézésre teljesen átlagos:

A Legendás 566-os celeron

A Legendás 566-os celeron

Viszont, ha közelebbről megnézzük a CPU adatait:

Amire gyárilag hitelesítették

Amire gyárilag hitelesítették

Látható, hogy 1, 75V-os feszültséget írtak neki elő. A nagyátlag 1, 7V-on üzemel, de vannak 1, 5V-os példányok is. Ez első hallásra nem tűnik jónak, hisz az a jó, ha az előírt órajelet minél kisebb feszültségen tudja! De nézzük csak tovább, vessünk egy pillantást a Spec számára is! Látható, hogy már SL5-el kezdődik, míg a többség még SL4-el. Tehát ebből lehet következtetni, hogy elég kései példány, ami viszont nekünk jó, hisz valószínűleg az a szilícium lapka, amiből készült a CPU, már jobb minőségű, mint a korábbi példányoké, tehát ez nagyon pozitív lehet a tuningolás szempontjából!

A tesztelést a szokásos módon folytattam, először léghűtéssel csapattam neki, majd mikor az már kevésnek bizonyult, jött a fagyálló, minden beállítás után Super PI-t futtattam, illetve a CPU hőmérsékletét Everestben mértem

Első körben alap feszültségen, alap órajelen futtattam a Super PI-t, hogy tudjunk viszonyítani később, mennyit gyorsult a CPU a tuning hatásától.

Akkor lássuk:

566MHz

566MHz

 

566MHz-en hőfok

566MHz-en hőfok

Igaziból nem sok mindent fűznék hozzá. Ennyi, és kész!

Micvel legendásan jól mennek az 566-os Celeronok, így tehát kapásból 50%-os OC-t állítottam be, a 66MHz-es FSB-t 100MHz-re emeltem, ez a 8, 5-es szorzó mellett 850MHz-et jelent:

850MHz

850MHz

 

850MHz-en hőfok

850MHz-en hőfok

Természetesen ezt gond nélkül bírta a CPU, és látszik, hogy igen szépen gyorsult!

A Következő lépés, hogy az FSB-t 115MHz-re állítottam be, lássuk:

981MHz

981MHz

 

981MHz-en hőfok

981MHz-en hőfok

Igen, gyönyörűen lefutott még most is a Super PI, de vajon miért lassult? Én vagyok a ludas a dologban! Mivel ahogy eddig is, most is a minél magasabb órajel elérése a célom, nem pedig a sebesség! Ennek érdekében a BIOS-ban a CPU L2 cache késleltetését a leglassabbra állítottam, ezzel is igyekeztem azt elérni, hogy minél magasabb órajelen is stabil maradhasson a CPU, íme a bizonyíték:

L2 cache sebessége leglassabra véve

L2 cache sebessége leglassabra véve

 

Éppen ezért következő lépésem az volt, hogy bepróbáltam továbbra is alapfeszültségen a 100%-os túlhajtást, azaz 66MHz-ről az FSB-t 133MHz-re állítottam:

1133MHz

100% túlhajtás alapfeszen

 

1133MHz-en hőfok

1133MHz-en hőfok

Az eredmény bámulatos! A kis 566-os cerka simán bírja alapfeszültségen az 1133MHz-et!

 Következő lépésem a 145MHz-es FSB volt, de itt már POST-nál egyből lefagyott a gép, szóval jött az első feszültségemelés, 1, 75V-ról 2V-ra emeltem, így ezt is bírta még a processzor:

1240MHz

1240MHz

 

1240MHz-en hőfok

1240MHz-en hőfok

 

Viszont ez fölött még 2, 2V-os feszültségen sem volt hajlandó stabilnak lenni a CPU, így tehát jött a fagyálló! A CPU ezt meg is hálálta, hisz a 150MHz-es FSB-n újra stabil lett:

1278MHz

1278MHz

 

1278MHz-en "hőfok"

1278MHz-en "hőfok"

 

Viszont az Everest megint megbolondult a fagyállótól, mondjuk a BIOS sem tudta megállapítani, hogy valójában hány fokos is a CPU:

Az NA az aztán az érdekes hőmérséklet

Az NA az aztán az érdekes hőmérséklet

Nembaj, ne is foglalkozzunk vele, inkább emeljünk ismét FSB-t, ezúttal 155MHz-re:

1323MHz

1323MHz

Még mindig stabil a rendszer, és elég hozzá a 2, 2V

 A 160MHz-es FSB-n viszont betöltéskor lefagyott a gép, még 2, 3V mellett, így megpróbáltam a 159MHz-et, ami végül is összejött 2, 3V-on, lássuk:

1354MHz

A 140%-os OC

 

1354MHz-en is lefut a Super PI még

1354MHz-en is lefut a Super PI még

 

A gép itt még stabil volt, érdekes hogy 1MHz plusztól már a Windows betöltés után egyből lefagyott, és a további feszültségemelés sem tudta stabilizálni a rendszert!

Szóval a processzornak ez a vége. 140%-os túlhajtás. Ez tényleg szép eredmény, ilyen tuning potenciállal kéne rendelkeznie az összes processzornak

About bacsis

7 hozzászólás

 1. Szép eredmények, grat!
  Utolsó “lekváros” teszt mikorra várható?

 2. Jól megy.Valószínű hogy az Intel csak 566-ra nézte, azt bírja, felcímkézték, aztán had menjen.Amikor magasabb órajelű hiányzott, másik címke…. valójában mindegyik egy gyártásból származott.Valószínű hogy az én 900- asom is ugyanabból.

 3. Szép eredmény, gratula :D De jók is ezek :)
  Coppermine-ből 2 is van a hatáskörömbe, sajnos laptopok, egyik 900 (nemcerka) másik 1000mhz-en (ez cerka).
  A különbség csak annyi hogy a nemcerka napi használatba van, a cerkát meg már nincs türelmünk kivárni :S Pedig az előbbi se éppen gyors. Lassan nyugdíjba megy, és leváltja egy Bartonos dx10.1 konfig :D

 4. még régen a blogodban írtad,h vki nevezett egy tuningversenyre téged,a tuttod nélkül.szerintem egy ien OC-vel,ilyen procival sztem siméán indulkhatnál vmi tuningversenyen.

 5. Nem titkolt álmom egy igazi tuningverseny, ahol megmutathatnám, hogy nem csak az oldscool vasakhoz értek…
  Talán majd egyszer annak is eljön az ideje ;-)

Leave a Reply