Még nem járt le a P3-asok ideje

A történet valamikor ott kezdődött, amikor osztraksajt barátom adott nekem, még valamikor 2010 elején egy Dual P3-as Dell Precision 420 szervert.

Dell Precision 420 szerver

Dell Precision 420 szerver

Nagy boldogság volt, Mert elég jól fejleszthetőnek minősült a gép, s mivel úgy tűnt, hogy teljesen az igényiemre tudom szabni a gépet, így szépen, lassan el is kezdtem fejleszteni a tetszésemnek megfelelően!

Először is a HDD-ket kezdtem felbővíteni, de a CPU-kból is igyekeztem minél erősebb típusokat belehajítani.

Pénz, és idő hiányába a géppel lassan, de biztosan haladtam.

Mikor elkészült a gép így nézett ki:

Dell Precision 420 szétbontva

Dell Precision 420 szétbontva

Intel Pentium 3 SLOT1 tokozású CPU 933MHz duplán

4X256MB=1GB 800MHZ Rambus memória

5X18GB SCSI 10000RPM HDD RAID0-ba

2X36GB SCSI 10000RPM HDD RAID0-ba

Radeon 9800PRO VGA kártya (illetve Radeon HD3850 AGP VGA a teszt idejére)

Ez mind szép, és jó! futnak a régebbi kedvenc játékok, mint pl Doom3, vagy Far Cry, De vajon ez a gép mennyire állja meg a helyét, s most nem csak a speciális szerver feladatokra gondolok, hanem akár a napi használat mellett?

Manapság egyre többet hallani/olvasni arról, hogy a GPU-t be tudjuk fogni általános számítási feladatokra, legyen az film lejátszás, vagy akár internetezés, hiszen a 2D-s tartalmak gyorsítására is befogható az erre a célra (is) alkalmas GPU.

A film hardveres gyorsítása máig támogatott a jó öreg Windows XP-s operációs rendszeren, de ha azt akarjuk, hogy az internetes 2D-s tartalmak számítása a GPU-ra háruljon, ahhoz már a Windows 7 oprendszert kell használni.

Úgy gondoltam, ha már ilyesmit tesztelek, akkor megpróbálom minél jobban kiaknázni a lehetőségeket, s akkor felhúzok egy Windows 7-et a jó öreg DELL-re. Mivel 1GB memória van a gépben, így attól nem féltem, hogy az kevés lesz, bár a 933MHz-es CPU mai szemmel nem egy erőbajnok, de mivel duplázva van, így reménykedtem, hogy nem lesz gond a sebességgel. Mivel a HDD-k is 10000 fordulatosak, gondoltam, hogy itt sem lesz gond.

Minden úgy alakult, ahogy terveztem, tényleg nem volt lassú a Windows 7 ezen a konfigon, a boot idő 54 másodpercet vett igénybe, és az ablakok is kellő sebességgel nyíltak…

NA szóval, a hardveres tartalmak gyorsításához legalább Ati Radeon HD2000-es VGA kártya vagy Nvidia Geforce 8000-es VGA kártya szükségeltetik. Mivel az utóbbiból nem készült AGP csatolós verzió, ezért nem kétséges, hogy Radeonra esett a választásom.

Úgy gondoltam a tesztet, hogy először megnézem, a gépben lévő Radeon 9800PRO VGA kártyával a HD film lejátszást, illetve próbálok különböző internetes tartalmakat böngészni, majd betoltam a gépbe egy AGP-s Radeon HD3850-es VGA kártyát, s újra megnézem, hogy mennyit, vagy, hogy egyáltalán gyorsulnak-e az alkalmazások! A gyorsulást a Fraps 3.4.5-ös verziószámú programmal mértem, mert ez már méri a weboldalak FPS értékét is.

HD film lejátszáshoz manapság elég sok program lelhető fel, többet is kipróbáltam, mint például a VLC Player-t, és a KMplayer-t, de mégis a Media Player Classic Home Cinema bizonyult a legjobbnak/ leggyorsabbnak

Szóval először a Radeon 9800PRO VGA kártya volt a gépben és indítottam el egy 720p felbontású (fél) HD klippet:

Radeon 9800PRO és a 720p videólejátszás

Radeon 9800PRO és a 720p videólejátszás

Sajna a feladatkezelő teljesítmény szint kijelzőjét nem akarta ki print screenelni a paint, de az FPS szám látszik! A videó 18-23FPS között ugrált, tehát volt kisebb akadás, a CPU pedig 70-90% között volt terhelve!

Tudtam, ha ez így megy, akkor a FullHD 1080p-s videó még jobban akadni fog!

Persze elindítottam egy olyant is! Méghozzá a „Big Buck Bunny Animation” rövidke bemutatót

Radeon 9800PRO és az 1080p videólejátszás

Radeon 9800PRO és az 1080p videólejátszás

Jól látható, hogy az FPS szám 10 alatt van. Nagyon lassú volt a megjelenítés, a CPU terheltségi szint 80-95% között ugrált!

Bevágtam a gépbe a Radeon HD3850-es VGA kártyát, majd felpakoltam hozzá a 10.6-os Catalyst-ot AGP hotfix-el, majd ugyanezt a 2 videót elindítottam, először a 720p-s felbontásút:

Radeon HD3850 és a 720p videólejátszás

Radeon HD3850 és a 720p videólejátszás

A képen is jól látható, hogy az Fraps 25FPS-t mutat, ami már folyamatosa lejátszásnak minősül, és ezt a 25FPS-t végig tartotta, nem ugrált, a CPU pedig átlag 40-60% között volt terhelve.

Majd ráengedtem az 1080p-s Animációt is a rendszerre:

Radeon HD3850 és az 1080p videólejátszás

Radeon HD3850 és az 1080p videólejátszás

Érdekes, hogy itt pedig az FPS-t nem jelezte ki a Fraps, viszont a terheltség kijelző látszott!

Szóval a film nem 0 FPS-el futott! Érzésre tudom csak mondani, szerintem itt is megvolt a 25FPS, legalábbis szemmel nem éreztem volna lassulást, vagy szaggatást! Viszont a terheltség kijelző szépen mutatja, hogy cirka 50%-on van terhelve a 2 CPU együtt, azaz nem dolgozik koppon!

Tehát egyértelműen látszik, hogy a Hardveres gyorsítás működött, és meghálálta a kis 3850-es Radeont a rendszer, és röccenésmentesen képes volt játszani a videókat!

Volt nagy örömködés, de egy multimédiás gép ne csak a filmeket játssza jól, hanem az Internetes tartalmakkal is boldoguljon!

Visszatoltam a gépbe a jó öreg 9800PRO VGA kártyámat, feltelepítettem a legújabb Google Chrome böngészőt a 12.0.xxx verziószámút!

És elkezdtem a tesztelést! Egy bacsis-tuning lekérése nem nagy feladat egy régebbi gépnek sem, na de mi van a flash tartalmakkal?

2 internetes játékot is játszok, az egyik a Shakes and Fidget ezt indítottam el, és mivel úgy vettem észre, hogy a főképernyő veszi a legjobban igénybe a hardvert, itt fogom lemérni az oldal sebességét, illetve hogy mennyire veszi igénybe a CPU-t!

Lássuk:

Shakes and Fidget Radeon 9800PRO-val

Shakes and Fidget Radeon 9800PRO-val

Látható, hogy 11FPS megjelenítésre volt képes a gép, s a 2 CPU 90% körüli szinten volt leterhelve, azaz eléggé meg voltak hajtva, s ennek ellenére így is elég lassú volt a megjelenítés, tehát egyértelmű, hogy ehhez az online játékhoz, ez a 2db P3-as is kevés

A másik játékom pedig a Klánháború volt:

Klánháború a Radeon 9800PRO-n

Klánháború a Radeon 9800PRO-n

Maga a játék teljesen jól futott, kellően gyors volt, ezt mutatja a Fraps is, hiszen 40képkockát jelenít meg a gép a monitoron másodpercenként, úgy hogy a képernyő jobb oldalán még egy reklám banner is futott, igaz a 2 CPU ehhez ezúttal is szinte koppon volt járatva 90% fölötti a terheltség.

Majd indítottam egy Youtube-t, ahol egy Shakira videó klippet indítottam el, 480p-s felbontásban:

Youtube a Radeon 9800PRO-val

Youtube a Radeon 9800PRO-val

A Fraps 16FPS-t mutat, átlagosan tényleg valahogy így futott, olyan 15-23FPS között ugrálva, tehát érezni lehetett, hogy nem fut tökéletesen a videó, s a két CPU ezúttal is 80% fölött volt terhelve.

Legutolsó tesztem pedig úgy nézett ki, hogy a Google Chrome-ban megnyitottam 4 fület, amiből 2-ben a két online játékom futott, 1-ben a Youtube-s videó futott, majd a 4-ben a Prohardver hardverapróját nyitottam meg, és amilyen gyorsan csak bírtam fel és le scrolloztam

scrollozásos "teszt" a Radeon 9800PRO-val

scrollozásos "teszt" a Radeon 9800PRO-val

Látható, hogy a CPU terheltségi szint cirka 75%-os terheltséget mutat, de közben eléggé akadozott a scrollozás, látszik is a 7FPS-es eredményen

Ezeket, a teszteket befejezve ismét a HD3850-es VGA kártyát raktam vissza a gépbe, s lefuttattam ugyanezeket a teszteket! Elsőként most is a Shakes and Fidget nevű játék főképernyőjét hívtam be:

Shakes and Fidget a HD3850-el

Shakes and Fidget a HD3850-el

A CPU-k kihasználtsága ezúttal is 80% fölötti, de viszont az FPS közel a duplájára emelkedett, hiszen 19FPS-t mutatott a Fraps, tényleg, érezhetően gyorsabb lett a játék!

Jött a Klánháború:

Klánháború a Radeon HD3850-el

Klánháború a Radeon HD3850-el

50%-os a gyorsulás, és a CPU terheltségi szint is lényegesen csökkent, ezúttal 40% körüli lett csak a terhelése a CPU-knak

Majd a Youtube-t is elindítottam, és ugyanazt a videót hívtam be:

Youtube-s vidi a HD3850-el

Youtube-s vidi a HD3850-el

A CPU-k ezúttal is majd kiugrottak a foglalatukból, hiszen most is 90% körüli lett a terheltségi szintjük, de viszont a videó 30FPS fölötti sebességgel futott, ami több mint kielégítő! Itt is látszik a gyorsulás!

Legvégül itt is megpróbáltam a 4fület megnyitni, ezúttal is a 2 játék a Youtube és a hardverapró futott, ahol scrolloztam ahogy bírtam:

Scrollozásos "teszt" a HD3850-el

Scrollozásos "teszt" a HD3850-el

Azt hiszem, nem kell részleteznem, hogy itt is elkönyvelhető a gyorsulás!

Összességében elmondhatom, hogy nem volt rossz ötlet, bevonni a GPU-kat általános számításokba, hiszen még, egy ilyen öreg P3-as gép sebességén is tudott javítani, nem is keveset!

Jóó, persze 2 CPU volt a gépben, és 1GB memória, ami azért nem jellemző a P3-asokra, és még így is a CPU(k) volt a limitáló tényező, de tény, hogy ha multimédia terén akarjuk gyorsítani elavulófélben lévő gépünk, akkor egy AGP-s Directx10(.1)-es Radeon kártya jó választás, és ennek hála a jó öreg DELL-em fölött sem tud még olyan könnyen kifogni a modern technika

A gépet pedig még egyszer köszönöm osztraksajt-nak

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*