IBM P70 a gázplazma erejével

IBM P70 a gázplazma erejével

Már nem is emlékezem, hogy pontosan mikor láttam meg a 80-as évek végén használt csúcs kategóriás kijelzők, a gázplazma megjelenítők képét, színvilágát. De egy biztos, azonnal megbabonázott a borostyán sárga/vöröses színvilág, és a gyönyörű kontrasztos kijelző. Tisztában voltam vele, hogy a kokain árfolyamával vetekedő árának, és a nagy fogyasztásának köszönhetően nem volt túl elterjedt cucc, ráadásul a 90-es évekre teljesen leváltotta az addigra egyre job képminőséget produkáló LCD.  Így manapság szinte beszerezhetetlen egy ilyen kijelzővel szerelt számítógép, de elhatároztam, hogy igyekszek egy olyan gépet szerezni, ami minél későbbi, minél modernebb, hogy minél nagyobb telejsítmény és jobb alkalmazások mellett élvezhessem ki a gázplazma minden csodáját.

Egy kis utánajárás után ráleltem az IBM P70-es Portable, vagy magyarul mondva, hordozható számítógépére.

IBM P70

Ezt a gépet az IBM 1988-ban mutatta be, és az újkori ára csaknem 5ezer dollár volt, ami még mai szemmel is alig-alig emészthető, még egy abszolút csúcs kategóriás gépnél is.

Könnyen ki lehet találni a bevezető után, hogy azért tetszett meg a gép, mert gázplazma kijelzővel lett még szerelve, nem mellesleg már támogatta a VGA szabványt, azaz 640X480-as felbontást, 16 színárnyalattal A Monitorvezérlő is már VGA szabványú, 256KB fedélzeti memóriával. A gép már 386-os CPU-t kapott, igaz abból még egy elég karcsú példányt, órajele mindössze csak 20MHz. Viszont igény esetén elhelyezhetünk egy 387-es matematikai társprocesszort is.

A gép "bele"

Memóriából a bemutatóban szereplő gépben 4MB lett elhelyezve, 2db 2MB-os modul segítségével, de ez akár, hivatalosan 8MB-ig is tovább bővíthető. HDD-ből egy 60MB-os példányt kapott, ami az igen rovid életű ESDI szabványt kapta, ám a HDD csatlakozója speciális kialakítású, így csak az IBM PS/2-es gépekben lehet használni.

60MB-os HDD, és a csalakozója

A számítógép kapott még 2 bővítőportot, ami a szintén IBM fejlesztette, MCA szabványra épül. (Micro Channel Architecture)A 2 foglalat közül az egyik 16 bites, míg a másik 32 bites adatátvitelre képes. Ezekbe a foglalatokba Hálókártyát, SCSI vezérlőt, hangkártyát, VGA kártyát, de akár CPU upgrade kártyát is elhelyezhetünk, igaz ezeknek a beszerzése, főleg napjainkban szinte lehetetlen.

32bites MCA foglalat

 

CAM00362bites MCA foglalat

A gép hátulján elhelyezkedik egy PS2, egy széles csatlakozós soros, egy párhuzamos, és egy külső floppy meghajtó port is. Mivel ezek teljesen szabványos portok, így ezekre bármilyen, ilyen csatlakozót igénylő eszközt elhelyezhetünk, legyen az egér, külső modem, nyomtató, stb.

IO csatlakozók

A gép áramellátását is itt hátul tudjuk megoldani, egy szabvány 230V-os tápkábellel, hiszen a gép beépített táppal rendelkezik.

Sajnos a floppy meghajtó is IBM szabványokra épül, s igaz a standard 1,44MB-os lemezek kezelése biztosított, ám az elektronikája úgy lett megoldva, hogy az adatkábelről kapja a működéshez szükséges 5V-os feszültséget is, s ez miatt “mezei” Floppy meghajtóval nem helyettesíthető. Ez már csak azért is fontos információ, mert mára az ilyen floppy meghajtók 101%-a tönkre ment, s nem olvasnak lemezt. Ez már csak azért is gond, mert a gépre így elég nehezen tudunk adatokat juttatni, s ne felejtsük el, hogy a gép HDD-jét sem tudjuk nagyon berakni más gépekbe.

Kis szerencsével azonban van megoldás.

Sanci777 fórumtársunktól kaptam segítséget, aki egy saját PS/2-es géppel, és még egy valami csoda folytán működő floppy meghjató segítségével a HDD-mre rakott egy DOS 6.22-es Operációs rendszert. Innentől kezdve ment minden mint a karikacsapás, kis túlzással. Következő lépés az volt, hogy egy 486-os számítógépről soros porton keresztül át klónoztam a Norton Commander-t, majd utána LPT porton összekötve az IBM P70-et és a 486-os PC-t összekötve már könnyedén tudtam adatot átmásolni, egészen 60MB erejéig.

Ezek után, lássuk, hogy mik is vannak a gépen!

 

Norton Commander, ami elmaradhatatlan az ilyen gépeknél!

Norton Commander

Kezdjük is a bemutatót egy gyors tesztel, a Speedsys-el, amit egy Orosz fejlesztő csapat készített.

Speedsys

 

A HDD sebességének a grafikonja elég látványosan van feltüntetve, ám az összehasonlítási csíkon még a leglassabb beépített eredménnyel rendelkező HDD szintjét sem éri el, s ezalól a CPU sem kivétel. Viszont jól leolvasható, hogy a CPU tényleg 20MHz-en jár, s 4MB memória található a gépben.

 

Igyekeztem egy Windows 3.1-et is feltelepíteni, de mivel igen korlátozott a tárhely, ezért túl sok programot ide már nem raktam fel, inkább megmaradtam a DOS-os játékoknál!

Windows 3.1 narancs színben pompázva

Test Drive 3:

Test Drive 3

Egy autos játék, ami már a nevéből is sejthető, a lényeg, hogy teljesítenünk kell egy adott útszakaszt úgy, hogy nem törjük ösze az autót, és a rendőrök sem kapnak el gyorshajtásért

 

Prehistorik:

CAM00349

 

Prehistorik

Ügyességi/mászkálós játék, amiben egy ősembert kell irányítanunk, s az ellenfeleket, akik különböző állatok, jól le kell bunkós bottal ütni, amikért élelmet kapunk

 

Dangerous Dave 2:

CAM00351

2D-s lövöldözős játék, amit az ID Software készített. Egy shotgun-os emberkét irányítunk, s jól le kell lőni az ellenségeket

 

Street Road 2:

Streed Road 2

 

Street Road 2

Az első olyan autos játék, ahol az autónkat viszonylag szabadon tuningolhatjuk, cserélhetjük az alkatrészeket a nagyobb sebesség elérése érdekében

 

Stunts:

Stunts

 

Stunts

Szintén egy autos játék, ahol akár saját magunk is építhetünk (akadály)pályát, amin sok-sok auto közül választva kell minél gyorsabban végig menni

 

És végére hagytam a Wolf3D-t:

CAM00345

 

Wolf3D

 

Wolf3D

Ami nem más, mint a legelső FPS játékok egyike, amit az ID software-nek köszönhetünk

 

 

About bacsis

6 hozzászólás

  1. Nagyon komoly kis kütyü, szép rendezett az alaplap is :-)

  2. Nem semmi, a futtatott játékok nagy részét jómagam is csapattam ezerrrel annak idején. :) Jó kis retro konfig. Azt elárulnád, hogy az egykor 5000 dolcsis gépet mennyiért szerezted be? Csak kiváncsiságból kérdezem!

  3. cseréltem, egyéb retro hardverekért :-) De amúgy ha feltűnik egy-egy néha akkor olyan 15-20ezer Ft-ért mennek…

Leave a Reply