AGP-vel a 3Dmark2003-ban

AGP-vel a 3Dmark2003-ban

 

Elég gyakran indulnak különböző nemzetközi versenyek a Hwbot.org nevű oldalon, ami kifejezetten a számítógépes különböző perifériájának a túlhajtásával foglalkozik.

Nem régiben is indult egy verseny, aminek az egyik pontjába igyekeztem én is minél jobban beleszólni. Egész pontosan az volt a kikötés, hogy egy AGP foglalatos VGA kártyával/platformmal kell minél magasabb pontszámot összeszedni 3Dmark2003 nevű tesztprogram alatt.

 

 

 

Szeretném tehát nektek bemutatni, hogy miként is próbáltam minél magasabb pontszámot elérni a kiszabott feltételek mellett!

 

 

 

Az előkészületeken, mint mindig, most is nagyon sok múlott. Gondosan kellett összeválogatnom az alkatrészeket, azokból, amikből van a birtokomban, de a kiírásnak megfelelnek, továbbá minél magasabb pontszámra lesznek képesek előreláthatólag.

 

 

 

Alaplapból az Asrock AM2NF3-VSTA-t választottam.

 

 

 

CAM01243

 

Méghozzá azért, mert ez az alaplap annak ellenére, hogy AM2-es CPU foglalattal van ellátva, támogatja a 4 magos Phenom II-es CPU-kat, és VGA kártyákból természetesen az AGP csatolósak helyezhetőek el benne.

 

Persze az alaplap valamilyen szinten csak félkarú óriás, mert hiába rakható bele akármilyen bika 4 magos Phenom II CPU, az északi hídja még a S754-es CPU-k fogadására lett felkészítve, ami annyit tesz, hogy a Hyper Transport órajele CPU-tól függetlenül 800MHz lehet maximum, miközben a Phenom II-es CPU-k már a 2000MHz-et is támogatják. Ez némileg elképzelhető, hogy ki fog hatni a teljesítményre, de majd igyekszem ezt korrigálni, illetve még mindig jobb, mintha valami 1 magos CPU-val még régebbi platformmal próbálkoznék.

 

 

 

CPU-ból mi más választhattam volna, mint egy jóféle Phenom II X4 955-ös processzort, amit Titagyerek bocsátott a rendelkezésemre! Ennek a CPU-nak alapból 3,2GHz az órajele, és természetesen szorzózár mentes, így könnyebben tudjuk tuningolni, és kisebb az esélye, hogy más egyéb alkatrész fog korlátozni.

 

 

 

CAM01208

 

Memóriából 2X1GB 800MHz-es CL4-es A-Data Vitesta Extreme került az alaplapba_

CAM01241

 

 

 

VGA kártyából mi más is jöhetett volna szóba, mint az AGP-s Radeon HD3850-es VGA kártya. Szegényke első ránézésre elég gyenge teljesítményt sugall, de higgyétek el, előre leszögezhetem, hogy fog villantani!

 

CAM01247

 

 

 

Miután összeraktam a konfigot, és feltelepült a Windows XP SP3, majd az illesztők is fel lettek rakva, neki álltam a tesztelésnek!

 

 

 

Természetesen először úgy futtattam a 3Dmark03-at, hogy semmihez nem nyúltam, ami befolyásolná a teljesítményt, azaz minden alapon volt hagyva. Íme:

 

3200MHz alap

 

Kicsit több mint 28 ezer pötty, amin tehát van még mit szépíteni! Látható, hogy a CPU HT linkje 800MHz, a memóriák órajele pedig 533MHz. A VGA kártya órajelei sem voltak piszkálva.

 

 

 

Elkezdtem a tuningot! Tudjuk, hogy a CPU szorzózármentes, de azt is tudjuk, hogy a HT link igen alacsony órajelen jár. Így tehát Base Clock órajelét emeltem, ami „magával vitte” a CPU a memória, a HT link és az L3 Cache órajelét is. 10%-os emelést léptem meg, íme:

 

3519MHz

 

 

 

És lám, máris átléptük a 30ezres pontot. Látható, hogy a CPU órajele 3520MHz-re emelkedett, a HT link 880MHz lett, míg a memóriák órajele 880MHz lett. Utóbbihoz hozzátartozik az is, hogy 800MHz-re szoroztam fel az órajelét, és ezt a 800MHz-et emelte meg a rendszer 10%-al, így jött ki a 880MHz.

 

 

 

Ismét emeltem a tempón, 230MHz-re állítottam az alap órajelet:

 

3680MHz

 

Igaz nem sokat, de gyorsult a rendszer. Látható, hogy most is emelkedett az összes komponens órajele.

 

 

 

A Base Clock-ot legvégül 245MHz-re állítottam, mert itt még stabil volt a rendszer. Lássátok hát:

 

3920MHz

 

A CPU 3920MHz-en ketyegett, a HT link már 980MHz-en járt, azaz majdnem elérte a S939-es platformnál bevezetett hivatalos órajelet, míg a memóriák 980MHz-en ketyegtek. Az NB/L3 Cache órajele is 2200MHz-en járt, ami már 200MHz-el magasabb is, mint ami a hivatalos maximuma a CPU-nak.

 

 

 

Ha megnézzük a 3Dmark adta pontszámot, látható, hogy a gyorsulás minimális volt. Abban reménykedtem, hogy a tesztprogram átfordult VGA kártya limitbe, azaz ha emelem a VGA kártya órajeleit, akkor a 3Dmark tovább fog gyorsulni. Viszont, ha CPU limites továbbra is a program, akkor a VGA kártya órajeleinek emelése nem, vagy csak nagyon minimálisan befolyásolná a végeredményt.

 

 

 

Tehát első lépésként a VGA kártyán lévő RV670-es GPU órajelét pumpáltam fel, egészen 735MHz-re:

 

3920MHz GPU740MHz

 

Cirka 10% pluszt sikerült emelni a GPU órajelén, ami szerintem egy erős közepesnek számít!

 

A magasabb órajel meghozta gyümölcsét, hiszen több mint ezer ponttal többet kapott a 3Dmarktól a konfig! Tehát tényleg a rendszer átfordult VGA limitbe.

 

Miután a GPU-ból sem tudtam többet kicsikarni, ezért a VRAM órajelét emeltem, amitől nem vártam túl sok sikert, elvégre a GPU és a memória 256bites-es buszon kommunikál, és az ilyen esetekben nem a memória sávszél szokott lenni a szűk keresztmetszet, de úgy voltam vele, hogy minden egyes pont számít

 

 

 

Kezdésnek a natív 700MHz-ről 800MHz-re emeltem a GDDR3-as RAM-ok frekvenciáját, íme:

 

3920MHz GPU740MHz Ram800

 

Először nem akartam hinni a szememnek! Hirtelen nagyot ugrott a 3Dmark pontszáma, hiszen a 31ezer-ről 33ezer pont fölé ugrottunk! Ennek nagyon örültem, és reménykedtem, hogy van még tartalék a memóriákban!

 

 

 

Ismét 100MHz-et emeltem a VRAM órajelén, s a gyári 700MHz-ről 900MHz-re módosítottam az órajelet:

 

3920MHz GPU740MHz Ram900

 

Egy hajszállal sikerült átlépni a 35ezer pontszámot, tehát a kártyát tényleg a memória sávszélesség fogta vissza, de szerencsére úgy tűnik, hogy a memóriákban elég sok tartalék maradt, amit most könnyedén ki lehet aknázni, illetve kamatoztatni a szunnyadó pluszt!

 

 

 

Legvégül 1000MHz-re emeltem a RAM-ok frekvenciáját, s reménykedtem, hogy még bírják a tempót:

 

3920MHz GPU740MHz Ram1000

 

Bizony bírták, a tesztprogram lefutott, és közel 36ezer ponttal jutalmazta fáradozásomat.

 

 

 

Ez fölé már nem tudtam vinni a VGA kártya órajeleit, de azt hiszem, a közel 40%-os memória órajel emelés több mint jónak nevezhető, és szerencsére jelen esetben a kártya tudott is belőle profitálni.

 

Végül tehát itt fejeződött be a teszt. Összességében nagyon elégedett vagyok minden komponenssel, hiszen az alaplap ahhoz képest, hogy milyen chipet köré épült, milyen puritán alkatrészeket kapott, mégis bámulatos módon boldogult a 4 magos Phenom II-vel, s rendesen oda tudta tenni magát túlhajtásban is. A CPU is szépen teljesített, hiszen a közel 4GHz annyira nem extra ezektől a CPU-któl, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy milyen alaplap volt alatta…

 

 

 

A Memóriák bírták a strapát, de az A-Data Vitestáktól ez el is várható.

 

 

 

A Legnagyobb meglepetést a VGA kártya hozta számomra. Tudtam, hogy a GPU-ban nagyjából mennyi van, de azt nem hogy a memóriák ilyen sok tartalékot rejtenek, és hogy a kártya profitál is belőlük. Tehát nagyon elégedett vagyok az elért eredménnyel

 

About bacsis

15 hozzászólás

 1. És ezzel a pontszámmal hanyadik vagy jelenleg?

 2. jelenleg ahova kellett az eredmény, ott kombinált pontszámok vannak, 5 különböző eredményből alakul ki egy végső pontszám/helyezés…

  akik komolyabb hűtéssel rendelkeznek pl folyékony nitrogén azok 40k fölé tudnak menni, de még összességében is ez elég jó eredménynek számít

  • bacsis bácsi!
   OS-tweakekkel nem foglalkozol? Nem alkalmazod őket? Mezei SP3 XP-vel nyomod? Érdemes lenne betweakelned egy alapból gyökölt rendszert, ha esetleg nem csináltál még ilyet.
   Az eredmény nagyon szép és a többiekkel egyetemben én is csak lestem, hogy milyen nagyot javult a vram órajel emeléstől. :)

 3. Szép, nekem csak 26000 egynéhányat dob a 939X2+3850 kombó :-)

 4. Nyílt a szemem nagyra amikor láttam hogy mennyit bírtak a VRAM-ok. Főleg amikor az is kiderült mennyit dobott a pontszámon :D Gratula az eredményhez

Leave a Reply