Dell Latitude E4200: Pehelysúlyú öltönyös

Dell Latitude E4200: Pehelysúlyú öltönyös

Mindig is kedveltem azokat az aprócska subnotebook-okat, amik még a kategóriájukon belül is kicsinek számított, annak ellenére, hogy az aprócska méret már-már a használhatóság kárára ment. Ilyen volt a korábban bemutatott Sony VAIO subnotebook is, amit nagyon szerettem volna, de a teljesítménye hagyott elég sok kívánni valót. Az után a gép után sokáig keresgéltem, hogy mit is kéne magamnak, ami picike, hordozható, de azért a teljesítményével sem lesz gond. Így aztán osztraksajt barátomnak köszönhetően hozzám került egy Dell Latitude E4200-as subnotebook, ami annyira nem számít kicsinek a kategóriáján belül, ám a pehely könnyű súlyának köszönhetően bőven a bárhova hordozhatod magaddal és bárhol használhatod, kategóriába esik.

Erről a gépről szeretnék nektek egy bemutatót készíteni!

 

Első ránézésre is látszik, hogy elég korrekt anyagból készítették a gépet, de ez teljesen megszokott a Latitude családnál. a szál csiszolt alumínium fed lap fekete színt kapott, míg a zsanérok, és a nagykapacitású akku szürkére lett fújva

Dell E4200

A gép jobb oldalán találunk egy USB, egy LAN csati, egy Firewire portot egymás mellett, továbbá egy SD kártya olvasót, és a Bluetooth/Wifi ki bekapcsoló gombját is itt találjuk.

CAM02021

A baloldalon találunk egy D-sub csatlakozót, a hang ki és bementet, illetve kapunk egy olyan Esata portot ami egyben USB csatlakozó is. A gép különlegessége, hogy találunk még itt egy Secure Card, és egy Express Card foglalatot is

CAM02022

És lényegében itt ki is fújt a portok száma. Ha ezen felül még több USB-re, vagy egyéb csatlakozóra van szükségünk, esetleg optikai meghajtót szeretnénk használni, a gép aljára kell pattintanunk egy dokkolót, ami szintén eléggé megszokott az ekkora méretű gépeknél

CAM02033

A gépet kinyitva elénk tárul a 12 colos LED világítású kijelző, ami 1280X800-as felbontást tud, továbbá a teljesen normális méretű billentyűzet, amivel még a 14 colos laptopoknál is ritkán találkozhatunk, nem hogy a 12 colos gépeknél. Mint látszik is, a billentyűzet teljesen kihasználja a gép szélességét.

CAM02025

A Touch pad elég kicsire sikeredett, ám ennek ellenére egész jól használható. Továbbá találunk még a gép jobb alsó sarkában egy ujjlenyomat olvasót is.

CAM02036

A Kijelző alatt a jobb felső sarokban van a bekapcsoló gomb, illetve a fényérzékelő, ami segítségével az aktuális fényviszonyoktól függően szabályozza a gép a kijelző fényerejét. A hangerő gombokat is itt találjuk, amik érintős felületet kaptak a vezérlésükhöz.

 

Most hogy kívülről megismerkedtünk a géppel, lássuk, mit rejt a belső:

Intel Core2 Duo SU9400 CPU (2mag, 1,6GHz)

Samsung uSATA 64GB SSD

Intel GMA X4500MHD IGP

2GB DDR3 800MHz RAM

Windows 7 SP1 x64 Oprendszer

1Kg súly (gyári akkuval)

A processzor különlegessége, hogy az extra alacsony fogyasztású CPU besorolást kapta, aminek köszönhetően mindössze csak 10W a fogyasztása. Ehhez persze hozzájárult a 45 nanométeres csíkszélesség, illetve hogy órajele mindössze csak 1,6GHz. L2 Cache-ből 3MB jutott neki, a belső FSB-je pedig 200MHz (800MHz külső FSB)

SIMD utasításkészletekből támogatott a jó öreg MMX, az SSE,SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, továbbá a 64 bites utasítások futtatása is biztosítva van, és természetesen a Virtualizáció is megoldott hardveresen.

 

Az Intel GMA X4500MHD IGP támogatja a Directx10-et is, ám a 3D teljesítménye finoman fogalmazva is harmatgyenge, viszont támogatja a Flash, és a nagy felbontású h.264-es videók gyorsítását.

Ez a modell már gyárilag SSD-vel jött ki, amit a Samsung szállított, kapacitása pedig 64GB. Fontos megjegyezni, hogy a gépbe csak az 1,8colos SSD-ket lehet belepasszírozni, azokat is csak úgy, hogy lebontjuk a műanyagházat róluk.

Memóriából 1GB van integrálva az alaplapra, amit még egy modullal tovább bővíthetünk. Így maximálisan 3GB-ot rakhatunk a gépbe, a DDR3-as fajtából.

 

A gép BIOS-ában nagyjából a szokásos dolgokat állíthatjuk, viszont mindenképpen megemlítendő, hogy már a modern, Uefi felület fogad minket.

CAM02017

Most pedig lássuk, mit tud a CPU nyers erőben:

1,4GHz

A Super PI kicsit több mint fél perc alatt futott le, a Winrar kicsit több mint 800KB/sec-et, míg a Linx 8,5Gflops/másodperces sebességet mért. Ez nagyjából egy E2200, E4400-as Core2 Duo szintje. Szóval ahhoz képest, hogy mindössze csak 1,6GHz az órajele, annyira nem is rossz.

Kipróbáltam a 3Dmark06-ot:

3Dmark06

az egész program diavetítésként futott, de ez nagyjából várható volt.

 

Természetesen egy kis játékkal is kísérleteztem, méghozzá a Far Cry-al, és a Flatout2-vel. Mindegyik a beállítható legalacsonyabb részletességgel futott, 1024X768-as felbontásban. Íme:

játékok

 

A Far Cry még aránylag játszható volt, de a Flatout2 szinte végig érezhetően lassú volt, ezért az autót nem is sikerült sokszor úgy irányítani, ahogy szerettem volna. Tehát játékra tényleg alkalmatlan a gép, de ilyen 2003-2004-es nevekkel némi kompromisszumokkal azért próbálkozhatunk. Nagyjából egy Geforce2 MX(400) szintet tud a kártya.

 

Fentebb említettem, hogy az IGP tud hardveresen gyorsítani Flash-t és HD felbontású videókat,ezt is szeretném megmutatni:

1080p

Jól látható, hogy a gép teljes képernyőben is úgy viszi az 1080P-s felbontású videót a Youtube-n, hogy a CPU 30%-os terheltséggel dolgozik

De maga az internetes szörfözés is nagyon gyors, röccenésmentesen történik a gépen. Egyáltalán nem akadozik a görgetés, kompromisszummentes.

 

Még az akkumlátorról nem szóltam, így arról is megosztanám a tapasztalatomat. Gyárilag 4 cellás akksit ad a gyártó a géphez, de az én esetemben egy nagykapacitású, 9 cellás van a géphez. Ez némileg megnöveli a gép súlyát, de még így is alig több mint 1Kg. Az akku már nem új, nagyjából 45%-os elhasználódás mellett, a filmlejátszást, kb. 2,5 óráig húzza, de ha csak internetezek, akkor picivel több, mint 3 óráig bírja szuflával. Ez egyáltalán nem rossz eredmény, de persze egy ilyen alacsony fogyasztású CPU, illetve SSD mellett ez el is várható. Egy új akkuval kényelmesen kihúz a gép 5órát átlagos használat mellett.

 

Végezetül elmondanám, hogy a gép mely részeivel mennyire voltam megelégedett:

Billentyűzet: A gép egyik erőssége. Nincsenek összenyomorítva a gombok, a nyomáspontjuk is elég jó.

Kijelző: 12 colon az 1280X800-as felbontás elég jónak számít, a képe szép éles, bár a háttérvilágítása nem teljesen egyenletes, de egyáltalán nem zavaró.

CPU: Jó, nem egy 4 magos kór i7, de még így 2014-ben is megállja a helyét

IGP: A játékot felejtsük el, nem arra van, vagy csak a 10 éves és régebbi játékokkal bír, viszont a hardveres gyorsításának hála az internetezés, filmlejátszás kiváló

Hordozhatóság, súly: a gép pillekönnyű, tényleg ott faragtak a gép súlyából, ahol csak tudtak. Bár a kasztni egy kicsit ezt megsínylette, mert hiába a jó minőségű ház, elég vékony.

 

És most pedig lássuk a kisebb hátrányokat:

Jó volna, ha a billentyűzet, világítós lenne. Bár ez megoldható, mert létezik hozzá háttér világításos billentyűzet, de sajnos nem alapfelszereltség.

A Touchpad mérete lehetett volna nagyobb. Igaz a billentyűzet miatt lett összenyomorítva, de ha a billentyűzet feljebb került volna, kaphatott volna a gép nagyobb Touchpadot.

Nagyon szerettem a Dell Latitude szériánál a Trackpointot, ami ezúttal kimaradt.

Igaz a gép nem multimédiára lett kihegyezve, de a beépített hangszórója még katasztrofálisnak sem nevezhető. Iszonyatosan halk, egy Youtube-s videót nem lehet rajta meghallgatni, ha már van egy kis háttérzaj. Egyértelműen ez a gép leg gyengébb pontja.

Összességében elmondható, hogy hiába egy 5 éves gépről van szó, még napjainkban is elég a teljesítménye, s vannak kisebb negatívumok, de a sok pozitívum bőven korrigálja azokat, így én azt mondom, minden szempontból használható ez a kis subnotebook, és csak ajánlani tudom…

…Mondjuk egy fülhallgatóval megtoldva

 

About bacsis

4 hozzászólás

  1. Jó kis gép, hordozásra is a kis méret/súly miatt.

Leave a Reply