IBM X41: Tablet akart lenni, de nem tab…lett…

IBM X41: Tablet akart lenni, de nem tab…lett…

Ligend barátom, aki a múltkor egy Compaq W6000-es workstationt adott, ezúttal egy IBM Thinkpad X41-es Subnotebook-ot adott nekem. Elkezdtem a gépet belakni, majd használni, s igaziból korábban is használtam Thinkpadokat, sőt teszteltem is, konkrétan egy újabb, Lenovo X200-as amit eléggé szerettem, tisztában voltam, hogy mire is képesek ezek a gépek, milyen színvonalat képviselnek, de ahogy egyre jobban összebarátkoztam, ezzel a bő 10 éves géppel, úgy gondoltam, hogy megérdemel egy cikket.

Az IBM X41-es gép, ahogy fentebb is írtam, a Subnotebook kategóriájában próbált szerencsét, ami azt jelenti, hogy ez a gép az ultrakönnyű 1,5kg alatti gépek mezőnyét erősíti

Ez már egyből látszik rajta, hiszen kellően kicsi méretekkel rendelkezik. Ráadásul le sem tagadhatná, hogy egy vérbeli Thinkpad, bár ez annak is köszönhető, hogy a Thinkpad-ek, mióta léteznek, túlságosan nem estek át nagy formabeli változásokon.

Első körbe nézzük meg kívülről jobban a gépet!

Tehát a főbb jellemzők itt is jelen vannak. A “kocka” forma, és a matt bevonatú szürkésfekete fed lap, alsó sarkában a Thinkpad felirat egyértelművé teszi, hogy mivel is van dolgunk.

20160210_083240

 

Felnyitva sem fog az meglepődni, aki már látott Thinkpad-et, a kis gép viszonylag normál méretű lekerekített gombokkal rendelkező billentyűzetet vonultat fel, s középen a jól ismert Trackpoint egér pozícionáló látható. Az egér gombok alatt kapunk egy ujjlenyomat olvasót. A billentyűzet fölött van a bekapcsoló, és a hangerő szabályzó gombok.

20160213_113208

A gép billentyűzete amúgy nagyon jól használható, kellemes nyomásponttal rendelkezik, s csak a magyar ékezetes gombok lettek némileg összébb nyomorítva, cserébe nagy méretű enter gombot kapunk.

20160210_083449

 

A gép bal oldalán 1 USB portot, és egy Dsub csatlakozót láthatunk, továbbá itt helyezték el a töltő csatlakozóját, és a gép hűtésének a szellőzőnyílása is ide került:
20160210_083310

 

A jobb oldalon van még egy USB port, egy 56,6k-s modem, LAN csatlakozó, SD kártya olvasó, a hangkártya ki és bemenete, illetve találunk még egy PCMCIA foglalatot is.

20160210_083342

 

A laptop hátuljára nem került semmi csatlakozó, viszont jól látható az igen erős, kijelzőt tartó fémből készült zsanérok.

20160210_083329

 

Ha a laptop alját is megnézzük, akkor látszik az akkumulátor, a dokkoló csatlakozója, illetve egy nagyobbacska fedlap, ami alatt a memória modulok vannak. Legalul egy picinyke hangszóró látható, aminek a minősége ebben a kategóriában átlagosnak mondható, és ez egyben azt is jelenti, hogy nem túl sok mindenre jó.

20160210_083534

 

Még mielőtt belecsapnánk a tesztekbe, pár sort írnék a főbb komponensekről is!

 

Az Intel, a Pentium M CPU-t, még 2003-ban mutatta be, az Intel Centrino technológia részeként. Ez a CPU a Pentium 4 CPU-kkal ellentétben nem a Netburst architektúrára épült, hanem még a Pentium PRO, és a Pentium III CPU-kra alapozott. Ennek köszönhetően az alacsony fogyasztás, az alacsony órajel mellett nagy számításteljesítményen volt a hangsúly. Az alacsony órajel mellett minél nagyobb teljesítményt úgy érték el, hogy tovább fejlesztették a CPU elágazásbecslését, illetve rövidítették a pipeline csatornát. A Gyorstárak méretét is megemelték, 32KB L1 Cache került ezekbe a processzorokba, ez kétszer akkora volt, mint a Pentium 4-eseknél, továbbá az L2 Cache mérete eleinte 1MB, majd később 2MB-ra duzzadt. A SIMD utasításkészletből ezek a CPU-k, az MMX-et, az SSE, és az SSE2-t támogatják.

A laptopban szereplő Pentium M 758-as CPU Dothan magos, s 90 nanométeres csíkszélességgel készült, órajele 1,5GHz, 400MHz-es külső FSB-je van, és 2MB L2 gyorstárat kapott. Ez a példány az alacsony fogyasztású Pentium M CPU-k közé tartozik, fogyasztása mindössze csak 10W, ami manapság nem számít anyira kiugróan alacsony fogyasztásnak, de ha azt vesszük alapul, hogy a normál/standard fogyasztású, Dothan magos Pentium M CPU-k fogyasztása 20-30W között alakult, nem is olyan rossz, ha pedig azt nézzük, hogy az előd, Mobile Pentium 4 CPU-k fogyasztása akár a 70W-ot is elérhette, akkor pedig egészen parádés.

Az alaplapon az Intel 915GM chipset kapott helyet, ami elsőként támogatta a DDR2-es memóriákat, amiből 2db 512MB-os modul kapott helyet, igaz ezek órajele még csak 400MHz, amihez CL4-3-3-9-es időzítés társul.

A megjelenítésért felelős grafikus chip is ebbe az északi hídba került integrálva, amely az Intel GMA900-as nevet viseli. Ez a IGP támogatta Intel oldalról először a Directx9-et, s igaz nagyon nem játékra lett kihegyezve, korabeli beszámolók alapján, főleg az elődhöz képest elég kellemes teljesítményre képes. Hát majd kiderül.

HDD-ből egy 40GB-os példány került beszerelésre, ami nem tűnik különösebben említésre méltónak, viszont, hogy a gép minél könnyebb és kisebb legyen, a gyártó ezért egy 1,8 colos példányt helyezett be a gépbe.

Szeretnék írni pár gondolatot a kijelzőről is, s ezúttal elmagyarázom azt is, hogy ennek a cikknek miért éppen ez lett a címe!

Az IBM X41-es Thinkpadekből 2 féle verzió volt. A kijelző minden esetben 12,1 colos, amely 1024X768-as felbontást támogat, ám készültek érintő paneles megoldások is, amelyeknél érintéssel is vezérelhető a gép. ezek voltak az IBM X41-es Tablet PC-k, ám az én esetemben a kijelző teljesen hagyományos, nem érintő paneles, és ezáltal nem is kifordítható, tehát sajnos a tablet funkció az én esetemben kimaradt.

És akkor összegezzük a gép paramétereit:

12,1 colos TFT kijelző 1024X768-as felbontás (Nem érintős)

Intel Pentium M LV (Low voltage) 758 Alacsony fogyasztású (10W) CPU 1,5GHz

2X512MB SO-DIMM DDR2 400MHz@CL4 memória

Intel 915GM chipset

40GB 1,8″-os HDD

1db PCMCIA foglalat,+SD kártya olvasó+WIFI, Bluetooth+ ujjlenyomatolvasó

Most hogy megismerkedtünk a notebook-al, kívül-belül, szeretném bemutatni, hogy mire is képes a gép, szoftveres oldalról is!

Először is, nézzük meg, hogy maga a CPU nyers erőben mit tud felmutatni!

cpu

Az alacsony órajel ellenére, látszik, hogy a Pentium M, egy igen jól sikerült széria volt, főleg, a korábbi Pentium 4-es CPU-kkal szemben!  Egy mostani CPU-val szemben nevetséges teljesítményre képes, de persze, továbbra is, egy 10 éves CPU-ról van szó, s ha így nézzük, akkor egyáltalán nem is olyan rossz. Így nyers erőben, Super PI, és Winrar alatt simán hozza, a magasabb órajelen ketyegő Pentium 4-esek teljesítményét is.

 

Persze ezt a notimat is, jó szokásomhoz híven, játékra hegyeztem ki, de azért úgy gondoltam, biztosan kíváncsiak vagytok, hogy általános internetes tartalmak böngészésére mennyire alkalmas a gép!

Így hát elindítottam, egy Youtube-t, a Mozila Firefox böngésző alatt, és kíváncsian vártam, hogy fogja lejátszani a videót:
youtube

Érdekes módon, először Opera böngészővel próbálkoztam, mert azok valahogy jobban vannak optimalizálva a gyengébb gépekre, igaz ott (is) folyamatos volt a videó lejátszása, de a hang pattogott, és/vagy lassú volt. Viszont a Firefox-nál nem tapasztaltam ilyesmit. Igaz a videót elindítva, az első pár másodpercben még be-be akadt a lejátszás, ám azt a pár másodpercet leszámítva, folyamatos volt a videó lejátszása, a CPU 80% körüli terheltségen ment. Sajnos ez csak a 360p-s videókra volt igaz, a 480p-vel már nem boldogult a gép, illetve teljes képernyős lejátszással is már voltak problémák. Kicsit bűvészkedve, alternatív böngészőkkel, vagy régebbi verziós böngészőkkel lehet, hogy ennél jobb eredményt is ki lehetett volna csikarni, de ebbe most nem mentem bel, örültem neki, hogy így mindenféle trükközés nélkül, még a gép elboldogul a Youtube-val. Egyéb weblapok böngészése is teljesen lehetséges, persze a szkrollozásnál, vagy ha 2-3 füllel böngészünk, érezni lehet, hogy nem egy core i7-es gép ez, de egyáltalán nem vészes, ha nem napi 24 órát ezen a gépen akarunk netezni, ideiglenesen teljesen használható.

 

Megnéztem, hogy a laptop hogy játsza a filmeket, ha azt nem online akarjuk megnézni!

Először egy 720p-s videót indítottam el a laptop merevlemezéről! Előre is elnézést kérek a gyenge minőségű képmentésért, de sajnos a print screen nem működött, a videó a képmentésen nem látszott, így inkább kifényképeztem:

20160211_112050

 

Így, hogy nem a Youtube-ről lett a videó indítva, szépen megbírkozott a 720p-s videóklippel, a CPU 80-90%-os terheltségen futott.

Gondoltam megpróbálom, mit szól egy kis 1080p-s videóhoz is:
20160211_112434

 

A processzor 95-100%-os terhelés mellett küzdött azért, hogy a videó folyamatos lejátszással történjen. Biztosan ki lehetne mérni hogy 1-1 képkocka kiesett a lejátszásnál, vagy pillanatra be-be szaggatott, ám ezt ránézésre nem vettem észre, tehát a gépen alkalmanként, akár 1-1 fulHD felbontású videót is meg lehet nézni, ha úgy adódik.

 

Mivel a noti nem tartalmaz diszkrét VGA kártyát, csak az északi hídba integrált IGP-t használja, túl nagy 3D teljesítméynt nem vártam tőle, de azért kíváncsi voltam ,hogy mire képes!

Első körben a 3Dmark2001-et futtattam le:
3dmark

Meglepően jól teljesített a GMA900-as IGP. Persze ahhoz képest, hogy ez egy Intel IGP, és hogy mire is számítottam tőle. A Dell Inspiron 8100-as laptopom-ban lévő Geforce2 GO VGA kártyájához képest ez közel kétszer akkora teljesítményt jelent a 3Dmark alatt, tehát egy combosabb Geforce2 MX400-as szintjét simán hozza ez az IGP, talán kicsivel többet is. Úgy gondolom, régebbi játékok futtatására teljesen alkalmas lesz.

 

Első tesztelt játékom, az 1999-ben megjelent Revolt:

revolt

 

rev

Ez a játék maxra húzott grafikával is gyönyörűen futott, de ez el is várható volt.

 

Kipróbáltam a Need For Speed: Hot Pursuit II-t is, ami 2002-ben jelent meg:

NFSHP2

 

NFS

1024X768-as natív felbontás, és 16 bites színmélység mellett, közepes grafikával szépen futott a játék. Igaz itt-ott voltak belassulások, főleg az erdős területeken, de azt át lehetett vészelni, annyira nem volt drasztikusan játszhatatlan a játék. Azt leszámítva 30 FPS környékén futott a játék.

 

Felkerült az Age Of Empires III nevű remek stratégiai játék, ami már 2005-ben jött ki!

AOE3

Itt is be tudtam állítani a kijelző natív felbontását, a grafikai effektek többnyire alacsonyra illetve kikapcsolva voltak. Egy stratégiai játéknál elég nehéz sebességet mérni, ráadásul nagyon “szórt” az FPS, így nem is készítettem róla grafikont. Elkezdtem játszani, nem foglalkoztam a Fraps mutatta eredménnyel eleinte, s teljesen játszható volt a játék, utána már kicsit jobban odafigyelvén láttam, hogy tényleg többnyire 30FPS megvolt. Persze egy-egy komolyabb eseménynél, robbanásoknál becsúszott 20 FPS alá is a sebesség, de egyáltalán nem mondanám játszhatatlannak.

 

Utolsó játékom a Counter Strike: 1.6 volt, ami szintén 2005-ös, és kifejezetten a Multiplayer-re lett kihegyezve:

cs

CS16

 

OpenGL API-val futtattam a játékot, 1024X768-as felbontás mellett, és 32bites színmélységgel. A grafikai effektek beállítása itt ennyiben ki is merült. Viszont a játék nagyon jól futott, szóval akár LAN party-ra is megjelenhetünk ezzel a géppel, ha előkerül ez a játék,

Szerintem, ez egy nagyon jól összerakott gép. A masszív ház, korrekt felszereltség, a jól használható trackpoint, a jó billentyűzet, és a helyén kezelt teljesítménye nagyon jól használhatóvá teszi ezt a kis laptopot. Hiába 10 éves, úgy érzem, most is nagyon sok mindenre lehet használni, és ha arról van szó, szívesen elő is veszem, ha másra nem, hogy megnézzem a levelezésem, vagy játszak egy-két kört a CS-vel az Italy pályán 2-3 bot ellen.

 

About bacsis

2 hozzászólás

  1. Még nem használtam IBM lapost de a fórumokban is dícsérik, a Lenovoval együtt.

  2. T500, T61, X60s, X40
    Ez az eddigi IBM/Lenovo “notebookgyűjtemény”. A T500 még elég, de a következő gépem is a ThinkPad-családból kerül majd ki.
    Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Leave a Reply