Compaq Armada E500: Régi gépet napi használatra

Compaq Armada E500: Régi gépet napi használatra

Egy kisebb kihagyás után szeretném jelezni, hogy élek, és virulok, csak a kiállítás utáni szabad időm azzal töltöttem, hogy a gépeimet mérjem fel, mi milyen károkat szenvedett a kiállítás alatt. Igaz nagy részüket nem csak, hogy átnéztem, de rendbe is szedtem, de még mindig van javításra váró gép. De ez egy másik történet már.

A napokban került hozzám egy Compaq Armada E500-as laptop azzal a kéréssel, hogy a család ragaszkodik hozzá, szóval jó volna rendbe szedni, és működésre bírni. Akinek nem mond semmit ez a típus, annak elmondom, hogy ez már egy lassan 20 éves laptop, szóval napjaink elvárásainak aligha fog megfelelni. Persze az interneten, és az online világon kívül is van élet, még ha kicsit feledésbe is merült, szóval úgy voltam vele, hogy miért is ne vállalnám be. Én ugye alapból szöszmötölök régi gépekkel, s most legalább nem csak magam szórakoztatására csinálom, hanem nemes cél is szolgálok.

A gép úgy került hozzám, hogy ami elromolhat, az rossz volt benne. több napi munka árán derítettem ki, hogy mik a problémás alkatrészek, ilyen volt a Floppy meghajtó, az optikai meghajtó, a HDD és a RAM is. Persze a Floppy drive nem egy életbevágó dolog, és az optikai meghajtó nélkül is lehet egy kis trükkel telepíteni, a HDD-ből, meg RAM-ból pedig volt tartalék, így pár nap küzdés után lényegében újból visszahoztam a gépet a használható állapotba.

Ennyi kis bevezető után ismerkedjünk meg a géppel kívülről:

Egy standard kinézetű gép, szürke fedlappal, amin merőlegesen van feltüntetve a gyártó neve. az a sárkányos, vagy milyen dekoratív matrica természetesen már utólag került a gépre.

A gép jobb oldalára került a LAN csatlakozó, ami még nem volt annyira elterjedt, viszont a mellette lévő 56k-s faxmodem annál inkább. Itt találjuk a hang ki és bemenetet, a PCMCIA csatlakozót, továbbá a TV out csatlakozót, illetve az infraportot

a gép bal oldalán semmi extra nincs, csak az elsődleges akkumulátor.

A laptop elején látható a Floppy meghajtó, és a CD meghajtó is, melyek helyére opcionálisan plusz aksikat rakhatunk, de a hangerő szabályzó gombok is itt vannak. HA már hangerő: két aprócska nyílás is látható, melyek a beépített mélynyomó szerepét töltik be!

A kijelzőt felnyitva elénk tárul a billentyűzet, és a kijelző

Bekapcsolás után lássuk pedig, hogy mi lapul a gépházban:

12,1 colos TFT kijelző 1024X768-as felbontással

Intel Pentium 3 700MHz

Ati Rage Mobility VGA kártya 8MB VRAM

256MB PC100 SD RAM

20GB IDE HDD 4200RPM

Windows XP SP3 operációs rendszer

 

Nagyjából úgy 99-2000 magasságában ez egy igen vágyott gép volt, de manapság már tényleg nem nagyon lehet használni olyan dolgokkal, ami a világhálóval összefüggésben van. Persze némi mazochizmussal ez-az megoldható, de manapság mindenkinél ott lapul a zsebében egy okos telefon, ami minden szempontból gyorsabb, praktikusabb, így hát az internettel nem is próbálkoztam, teljesen értelmetlen lenne

Azért lemértem, hogy mire képes a processzor a szokásos tesztprogramjaimmal:

 

a Linx 0,2Gflops, vagy inkább mondjuk úgy, 200Mflops-os teljesítményéhez képest egy mai processzor nagyságrendileg kb. ezerszer erősebb. a Winrar benchmark és a Super PI eredménye is annyi amennyi, de hát egy Pentium3-astól az ember pont ennyit is várjon nyers erőben.

Kíváncsiságból lefuttattam a 3Dmark2000-et is:

A teszt sikeresen lefutott, és akkor minden pozitívumot elmondtam. Még annyit el lehet mondani, hogy a teszt nem volt bugos, nem voltak hibás textúrák, de 3Dmark eredményeket nem ezzel fogunk döntögetni.

Na de mit lehet csinálni egy ilyen géppel? Természetesen szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, ha nem több GB-os makrót használó excel táblázatról beszélünk, el fog boldogulni a gép. De mivel inkább multimédiára lenne a gép használva, így inkább ilyen irányú dolgokat pakoltam a gépre. mp3 természetesen kényelmesen játszható a gépen, és a várakozásokon felül teljesítő hangszóróknak, egy kerti bulin, szalonnasütésen teljesen megállja a helyét. oké persze nem egy 500W-os hangcucc van benne, de lényegében bármelyik mai modern laptop hangszóróit kenterbe veri, köszönhetően a beépített mélynyomóknak. Egy szobát pedig teljesen be tud tölteni hanggal.

Természetesen film lejátszással is lehet próbálkozni, hiszen itt már bőven TFT kijelzőről beszélünk, azaz kellően gyors válaszidővel rendelkezik a kijelző, nincsenek után húzások, és a korábban taglalt hangszórók ismét csak partner, hogy egy film megnézése a gépen ne csak nyűg legyen, hanem valódi élménnyel szolgálhasson.

Játékokból is felkerült pár a gépre, a jó öreg pokoli szomszédok már egy kávéfőzőn is elfut, így nem volt kétséges, hogy menni fog a kis Compaq Armadán

A 2000-es évek közepén is még voltak olyan játékok amik kevéssé igényeltek 3D kártyát, így onnan is lehet szemezgetni, különböző logikai, táblás, vagy kártya játékok közül. Felkerült a a mobil telefonokról is ismeretes Jewel Quest, és egy 3D térhatású Mahjong is.

Egy ilyen idős gépnél nem jellemző már, hogy működik a gyári akkumulátora, de ez a laptop szerencsére azok közé tartozik, aminek még jó az akkuja. Feltűnt az energia gazdálkodásban, hogy 3 akkumulátor helyet tüntet fel

És bizony ez nem vicc, a Floppy, és az Optikai meghajtó helyére is rakhatunk plusz akkumulátort, ami mai szemmel nézve nem egy megszokott dolog, hiszen manapság már az is ritka hogy az egy szem fő akku cserélhető lenne, mert sokszor az is beépítve van a gépházba, a második akkumulátor behelyezhetősége pedig még a legdrágább gépek esetén is ritkaságszámban megy. Itt meg tessék, 3 akku is biztosítható, amivel persze egyből 5kg fölé emelkedik a gép súlya, de hát valamit valamiért. A lehetőség akkor is legalább adott, s az rajtunk áll, hogy élünk-e vele vagy sem.

Végeredményben elmondható, hogy egy ilyen gép nem csak nosztalgiázásra jó, hanem tényleg bevethető napi szinten, ha az online dolgainkat nem ezen akarjuk elvégezni. Persze manapság filmek terén is egyre finnyásabbak vagyunk, és FulHD alatt nincs élet, de úgy gondolom, inkább egy ekkora kijelzőn nézek meg egy SD felbontású filmet, mintsem egy 5-6 colos telefon kijelzőn FulHD vagy magasabb felbontásban. Egy-egy rögtönzött zenehallgatásra is ezt a laptopot választanám, mintsem egy telefont, és alkalmanként bizony egy kis táblázatkezelésre, vagy szövegszerkesztésre is elő lehet venni ezt a gépet. Ha pedig úgy adódik, tovább fokozza a felhasználási lehetőséget az is, hogy pár klasszikus játékot is elővehetünk rajta.

About bacsis

Leave a Reply