Sony Vaio PCG Z600TEK: A japánok tudják mitől döglik a légy

Sony Vaio PCG Z600TEK: A japánok tudják mitől döglik a légy

Úgy alakult, hogy az egyik februári tavasz hétvégéjén kilátogattunk a veszprémi piacra a családdal, mert a gyerekeknek nadrág kell. Ruha vásárlás közepette jó férfi létemre inkább az “egyéb jellegű” holmikat is vizslattam, és egyszer csak megláttam egy Sony VAIO laptopot kirakva, a kiegészítőjével együtt. Egyik felem azt mondta, minek a 100. ilyen kaliberű laptop mellé egy 101-ik?! míg a másik felem azt mondta, hogy oké, ez lesz a 101. de konkrétan ilyen darab még nincs, és hát csak egy Sony VAIO gépről lenne szó. Mivel sikerült rá 4ezer Ft-ért megalkudnom, úgy voltam vele, hogy ennyiért nem volt szívem otthagyni, így nagy reményekkel hoztam haza. Töltőre dugtam, majd örömmel konstatáltam, hogy a gépnek bár az akkuja kampec, de maga a vas hibátlan. Egy kicsit megnyomkodtam, s bekapcsolás után fél perccel már tudtam, hogy erről a gépről bizony cikket fogok írni. Na de miről is pontosan?

Jelen cikkem szereplője egy Sony VAIO Z600TEK (PCG-5316) típusú subnotebook:

Aránylag kicsi, és még mai szemmel nézve is laposnak mondható gép köszön vissza ránk, aminek szerencsére meg van a gyári külső CD-ROM meghajtója, és a port replikátora, mert hogy a gépház tényleg annyira kicsi, hogy ezek már nem fértek el rajta. Ennek a hátránya ugye az, hogy könnyen “elveszhetnek” főleg, ha az ember piacon szerez be egy ilyen gépet, az előnye viszont az, hogy ennyivel is könnyebb a masina.

A Sony Z szériája az abszolút felső kategóriába lett pozicionálva, így ennél a gépnél is odafigyeltek a minőségre, és a felszereltsége. A kicsi, vékony, és könnyű gépházat magnézium ötvözetből csinálták, hogy strapabíróbb legyen, és ez be is vállt, a gépet kézbe véve masszív érzetet ad, nem nyeklik-nyaklik, nem csavarodik, tényleg egybe van a cucc, még 20 év után is.

A fedlap is magnézium ötvözetből van, amibe a VAIO felirat lett bele “nyomva”

Amúgy a VAIO a “Video Audio Integrated Operation” rövidítéséből ered, ezzel is jelezvén, hogy multimédiás gépről van szó. És ez nem csak úgy tessék-lássék marketing duma, hanem tényleg oda figyelt a gyártó, hogy ezt is érezze a kedves vevő.

Lássuk a gép jobb oldalát:

Balról jobbra, ha végig nézzük a lehetőségeinket, látható egy JOG Dial gomb, amit a Sony J6-J7 telefonokon, illetve a Sony Ericsson P800-P990 készülékeken láthattunk többek közt, és a telefonok menüjének a navigációjában hivatottak segédkezni. Windows alatti funkciójáról egyelőre még nem tudok nyilatkozni. Mellette egy standard 1.1-es szabványú USB port, és egy 10/100-as Ethernet port látható. Középen a szellőző nyílás, majd mellette a bekapcsoló gomb található. Végül pedig a még ekkoriban azért néha használt 56k faxmodem portja található.

Nézzük meg a noti bal oldalát:

Leghátul a kensington zár található, amelynek első sorban kiállításokon van értelme, hogy ne tudják ellopni a gépet. Ennek segítségével tudjuk valami fix helyre “oda lakatolni” a gépet. Mellette a töltő csatlakozóját láthatjuk, utána a port replikátor széles csatlakozója látható. Középen egy i400-as nevű, amúgy teljesen szabvány IEE1394 Firewire port található, amely ilyen elnevezéssel az Apple, és a Sony digitális fényképezőin/kameráin kaptak helyet. A piros, és a zöld csatlakozók a standard 3,5-es jack csatlik a hang ki, és bemenetnek. Találunk egy Micro USB portot is, illetve egy Memory Stick memória kártya foglalatot, amik alatt a szabvány PCMCIA csatlakozó található, amibe pl a géphez mellékelt CD-ROM meghajtót tudjuk illeszteni.

Felnyitva a kijelzőt:

Elénk tárul a 12,1-es 1024X768-as felbontású TFT kijelző, aminek az alján lettek elhelyezve a visszajelző LED-ek egy része, itt láthatjuk a HDD töltés jelző LED-jét, illetve a Caps lock Scroll Lock, és Num Lock vissza jelző LED-jeit.
A gép jobb és bal felső sarkába egy-egy picike hangszóró kapott helyet, ami sajnos nem méltó a VAIO nevéhez, mert igaz, a hangerejük minden várakozást felül múlnak, ám a minőségük hagynak némi kivetni valót. Sajnos még harmad hangerőn is hajlamosak a torzításra.

A billentyűzet gombjai kellően nagyok, nincs egy gomb sem összenyomorgatva. Egyedül talán az Enter gomb alatt lévő FN gomb ami zavaró, többször is volt, hogy a Shift helyett nyomtam le. Bőven elég lett volna, ha az FN gomb csak a megszokott bal ctrl mellett kap csak helyett, ez a “második” FN inkább zavaró, és fölösleges, mint sem hasznos.
A billentyű alatt a Touchpad van 2 gombbal, ami teszi a dolgát. A gép bal alsó sarkán van még 3 további visszajelző LED, ezek az akku töltést, a konnektoros csatlakozást, illetve az alvó állapotot hivatottak jelezni.

Na de mi is lapul belül?
12,1″ XGA TFT kijelző (1024X768)
Intel Pentium III 700MHz
128MB+64MB PC66 SD-RAM
Ati Rage Mobility 8MB VGA kártya
30GB IDE HDD
Windows 2000 Professional SP4 operációs rendszer
25mm vastagság
1,7KG súly

Ha nem is komolyabban, mert hát igaziból túl nagy jelentősége nincs, de azért megnézegettem a noti CPU-ját:

Super PI 3 és fél perc. Ennyi.

Szintén nem volt túl sok értelme, de azért kiengedtem a gépet az Opera 10-es verziójával a netre is:

Egy több mint 10 éves böngészőről beszélünk. Ez nem kevés. Bár ha azt vesszük, szinte friss ropogósnak számít a 20 éves gép, és a 20 éves operációs rendszerhez képest. A mai oldalakat több-kevesebb grafikai hibával erős fél perc alatt be is tölti. De ha scrollozni akarunk, a CPU terheltség egyből felugrik 100%-ra, és nagyon akadozva scrollozza a weboldalakat. Arra elvi síkon még jó lehet, hogy html nézetbe megnézzük a gmailos emailokat. de kb. ennyi, szinte használhatatlan internetezni.

Mozizzunk:

Elnézést a gyenge képminőségért, de a Print screen-el lementett képnél nem látszott a VLC képe. Természetesen 1080p-s filmeket nem ezzel a géppel fogunk nézni, de az mpeg, divx, szépen elketyeg, a képen látható videó .flv formátumú volt, és 40-50%-os CPU terheléssel folyamatos volt a videó lejátszása.

Na de! Van nekünk egy 8MB-os Ati Rage, ami pont arra a teljesítményre képes, min 20 éve. Ennek kifejezetten örültem, mert igaz a CPU játékok terén több mindenre is alkalmas lenne, de azért ezt is meg kell becsülni, így az ezred fordulóról, (illetve inkább picit előtte) válogathatunk a notebookra játékokat.

Nézzük meg tehát, mire is lehet használni a gépet.

Lássunk pár játékot!

Lemmings:

Az eredeti verzió még egy XT-n is elfut DOS alatt, de a játék kapott egy Windows-os verziót, s most pont úgy adta ki, hogy felkerült a gépre. Aki nem ismerné, egy logikai játék, amiben a manókat kell beterelnünk a kapuba, úgy hogy a különböző akadályokon át jussanak a manók, vagy mik ezek.

Shooter, “avagy tudod mennyit ér a képed? 2ezer dollárt, az a mocskos pofád”

A játék a Ganxsta Zolee És A Kartel ‎– Helldorado. című 1999-es albumán volt megtalálható. Egy egyszerű rajzolt grafikájú western hangulatú játék ez, ahol Dopeman, Ganxsta Zolee, meg pár hasonló kaliberű arc minden pálya előtt be nyom egy-egy “gangsta” dumát. Ahogy jönnek a pályák, úgy egyre nehezedik a játék, a 4-5. pálya már tényleg igazi kihívás, és gyors reflexek kellenek hozzá.

GTA2:


A jó kis felül nézetes GTA2-be simán el lehet mélyedni, s akár több napra is leköti az embert. Javasolt minden indításkor végig nézni a játék intróját. 20 év távlatában is verhetelen.

Revolt:

A legmókásabb távirányítós autós játék. Már cska azért is a legmókásabb, mert hasonló sajnos nem is született. Viszont ez legalább nagyon el lett találva. Multiplayer módban még jobb szórakozást nyújt.

Carmageddon 2:

Keményen 18+os játék. a GTA-val simán felveszi a versenyt brutalitás tekintetében, hiszen a játék itt is maximálisan jutalmazza a gyalogosok elütését. Nem mellesleg autós játéknak sem utolsó

1nsane

A 2001-ben debütált magyar nyelvű autós játék már rendesen feladja a leckét az Ati Rage Mobility-nek, de porig butítva a grafikát, többé kevésbé játszható sebességgel fut.

Összegzés:
Tényleg nem bántam meg, hogy megvettem ezt a kis Subnotebook-ot. A kijelző még mai szemmel nézve is korrekt, nagyon minőségi az anyaghasználat, tényleg nem értem, hogy miért nem lehet a mostani gépeknél is használni?! Pici, könnyű, gyors, játszogatni is lehet rajta, portok terén is elég jól áll, még akkor is, ha nem használjuk a port replikátort. Tényleg méltó a VAIO megnevezésre.

Ami tetszett:
-Anyaghasználat
-Firewire, Memory Stick portok
-8MB-os Ati Rage grafikus kártya
-Jó kijelző, Touchpad

Ami nem tetszett:
-Gyenge minőségű hangszórók
-Enter alatti FN gomb fölösleges+zavaró.

About bacsis

Leave a Reply