A kút hűtés

A kút hűtés

Mivel már nagyon régóta nem készítettem “extrém hűtési kísérletet” így úgy gondoltam, itt az idő, hogy megint előrukkoljak valami “érdekessel”.

Gondoltam egy merészet, és kitaláltam, hogy a kerti kútunk vízét rávezetem egy tesztkonfigomra. A búvárszivattyú szépen végig tolná a CPU blokkon a vizet, s mivel kb 15 fokos víz van a kútban, úgy gondoltam, elég jó hatásfokkal működhetne a dolog. Ha pedig ezt már meglépem, akkor lehetne írni köré egy kis tesztecskét.

Szóval első körben ki kellett választani a komponenseket, ami a következő lett:

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
AMD Phenom 9850BE CPU (2,5GHz)
2X2GB Geil EVO DDR2 800MHz RAM
32GB SSD
Zalman CNPS 9500 CPU hűtés
Windows 7 x64 SP1 Oprendszer

Fontos szempontnak tartottam, hogy olyan platform/CPU kerüljön a tesztembe, ami elég nagy hőtermeléssel dolgozik, így esett a választásom a 65 nanométeres gyártástechnológiával készült Phenom(1) 9850 BE CPU-ra.

Mivel ezek a CPU-k szorzózármentesek, így könnyedén lehet az órajelüket feljebb tornázni, ami mellé még egy kis(nagy) plusz feszültség emelést is megeszközöltem, hogy minél több hőt termeljen.

A tesztet léghűtéssel, és alap órajel mellett kezdtem:

A CPU itt a gyári 1,3V-os feszültség mellett 2,5GHz-en ketyegett. Igaz már erre is 125W-os TDP-t állapított meg a gyártó, ami nem kevés, de a jó öreg Zalman CNPS 9500 ezzel még nagyon kényelmesen elbírt, hiszen 60 fok alatt maradt a CPU hőmérséklete terhelés alatt

Következő lépésben a CPU órajelét 3GHz-re emeltem, amihez már 1,6V-os CPU feszültséget kellett beállítanom:

Így sikerült stabilizálni a rendszert, de a 3 tizeddel megemelt CPU feszültség már megtette a hatását, és így 1,6V mellett már rendesen fűtött, és küzdött a Zalman, mint disznó a jégen, 80 fok fölé kúszott a CPU hőmérséklete

Ez után vittem ki a kertbe a rendszert, miután a CPU-ra felpattintottam egy CPU vízűhtőblokkot, és kötöttem rá a búvárszívattyú t, illetve a locsolócsövet.

Miközben futott a rendszerstabilitás teszt, illetve monitoroztam a hőmérsékleteket, addig a nagyobbik lányomat megkértem, hogy ne vesszen kárba a kiszivattyúzott víz, kannákba töltse bele, és locsolja meg a kertet, amíg apa tuningol.

Ezek után lássuk, hogy módosult a CPU hőmérséklete:

Látszik, hogy lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten üzemelt a CPU, még az 50 fokot sem érte el. Ez alacsonyabb hőmérséklet, mint a gyári értékeken, használt beállítások, a léghűtéssel. Tehát nagyon jól bevált a kúthűtés, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Végezetül pedig álljon itt egy videó az egész folyamatról:

About bacsis

3 hozzászólás

  1. Nem rossz! A tűzoltók használnak olyan hűtési módszert, hogy folyadékot robbantanak szét a forró felületen, a szétterülő anyag pedig lehül, ahogy a nyomása töredékére esik. Ez elég hatásos módszer, ezt kéne valahogy átültetni a procikra is. A 15°C víz igen jól elvezetné a hőt ha a folyamatot automatizálná valaki. Addig meg marad a folyékony nitrogén.

  2. Meg a svájci bicska is beleszólhat. Ha sikerül a mikrocsatornás hűtés, Te is új életet kapsz, Bacsis :-)))!
    https://www.pcx.hu/attorest-ertek-el-a-chipekbe-integralt-folyadekhutessel-olcsobb-lehet-a-gyartas

  3. Amikor hőszivattyút hűtenek/fűtenek a vízzel, el szokták vezetni egy másik kútba, aztán a természet majd megoldja ;) De a locsolás se rossz, általában annak is van haszna, amikor a legjobban kell a hűtés. Utánpótlás meg van elég szépen.

Leave a Reply