Ryzen 3 3250U: A legkisebb Picasso festi a kijelzőre az FPS-eket

Ryzen 3 3250U: A legkisebb Picasso festi a kijelzőre az FPS-eket

Egy ismerősöm kért meg rá, hogy segítsek kicsit belakni a HP laptopját, amiben a címben is szereplő Ryzen 3 3250U központi egység kapott helyet. Úgy voltam vele, ha már konfigolgatom, telepítgetem a kis alsó kategóriás laptopot, akkor egy kicsit le is tesztelném, s akkor már miért is ne írhatnék róla egy gyors cikket?

Szóval egy kicsi hó fehér laptopot tartottam a kezemben. Hogy mi a pontos típusa, na az jó kérdés. A gép alján annyi szerepel, hogy “HP laptop 14-dk1000” Micsoda típusszám mi? Így rákeresve… hááát a Google dob minden féle találatot, többek között Inteles megoldást is. Szóval kicsit vicces, de ne ragadjunk le ilyen részleteknél.

A gép első ránézésre inkább egy szabvány 13,3 colos mérettel rendelkezik, ám mégis egy kerek 14 colos kijelzőt kapott. Köszönhető a vékony kávának, hogy a kis gépházba egy mérettel nagyobb kijelző is belefért.
Aki az üzleti kategóriás gépekhez szokott, mint pl. én is, egyből látszik az alsó kategóriás gépek tejfölös doboz anyaghasználata.

A Billentyű is kapott szép fehér dizájnt, alatta egy standard Touchpad, ami legalább kapott dedikált egérgombokat, és kb ennyi.

A gépet oldalról szemlélve a mai sztenderdnek megfelelően elég vékonyra szabták. Csatlakozók terén a jobb oldalt van inkább ellátva a gép.

Na persze itt sincs túl komplikálva a dolog. A töltő csati, egy LAN csati, HDMI, 2 USB, és egy kombinált hang ki/bemenet, és ennyi.

A bal oldal még kopárabb:

Itt látható 2 visszajelző LED, ami dicséretes! Manapság ezeket is kispórolják a laptopokról. Igaz jobb helyet is el tudtam volna neki képzelni, de legalább lecsukva is látható, hogy a gép bekapcsolt állapotban van-e vagy sem, és hogy esetleg dolgozik-e a háttértár. Aztán találunk egy SD kártya foglalatot, egy Type C szabványú USB-t, és egy kicsi négyzet alakú valamit, ami lövésem sincs, hogy micsoda.

Na de mi lakozik belül:

14″ matt felületű IPS kijelző@1920X1080
AMD Ryzen 3 3250U APU
AMD Radeon RX Vega 3 IGP
8GB DDR4@2400MHz RAM
512GB SSD

Még mielőtt bekapcsolnák a gépet, ismerkedjünk meg a főszereplővel, az AMD Ryzen 3 3250U APU-val.

Előre szeretném leszögezni, hogy én még ilyent nem láttam. Utánanéztem ennek a processzornak, és kb ahány weboldal, annyi információt találtam róla. Több helyen is 12 nanométeres gyártástechnológiát írnak hozzá, de vannak weboldalak, többek között az AMD honlapja is, ami 14 nanométert ír erre a CPU-ra. Mivel a Picasso kódnevű processzorok 12 nanométeresek, és a laptopon lévő tesztprogramok is Picasso-nak detektálták, és 12 nanométeresnek, így én is így fogok erre a központi egységre hivatkozni. Szóval:

A Ryzen 3250U processzort magába foglaló Picasso kódnevű processzorok még 2019-ben mutatkoztak be. A Ryzen széria legkisebb tagjai közé tartozik a Ryzen 3 3250U. Az ebbe a családba tartozó Ryzen APU-k az első generácisós, Raven Ridge kódnevű processzor család némileg optimalizált változata, és a zen+ architektúrára épülnek. A 3000-es szériás Ryzenek már 12 nanométeres csíkszélességgel készültek/készülnek. A Ryzen 3250U 2 fizikai processzor maggal rendelkezik, de SMT támogatásnak köszönhetően 4 szálon tud dolgozni. Alap órajele 2,6GHz, de ha belefér a fogyasztási keretbe, és nincs a túlmelegedés határán, akkor a Turbo segítségével 3500MHz-ig is fel tud pörögni. L2 Cacheből 512Kb jutott magonként, míg az egyesített L3 Cache 4MB. SIMD utasításokból a klasszik MMX, továbbá az SSE-SSE4.2 támogatott., de kapunk AVX, AVX2 támogatást is. az AMD 15W-os TDP keretet szabott meg a processzornak, ami magába foglalja a Radeon RX Vega 3 IGP-t. ez a grafikus egység ahogy a neve is sugallja, a Vega architektúrára épül, amit még 2018-ban mutatott be az AMD. a Vega 3 IGP-je 3 CU tömböt tartalmaz, ami összesen 192 Shader processzort tartalmaz, vagy mai névvel, hívhatjuk “Radeon magoknak” is. (Már kínjukba nem tudnak milyen marketinget kitalálni) Ez az IGP természetesen a legújabb grafikus API-kat támogatja, azaz Directx12, és a Vulkan API is biztosított. Az IGP órajele 1200MHz-re lett hitelesítve. Videomemória gyanánt a rendszermemóriát használja, így a Vram is 2400MHz-en üzemel.
A Processzor részét képezi már igen tetemes ideje a memória vezérlő, ami jelen esetbe a DDR4 szabványt használja, s azokból a (maximum) 2400MHz-es modulok támogatottak, Dual Channel üzemmódban. a PCI Express vezérlő is a processzor részét képezi, ami a 3.0-s szabványt biztosít.

Most, hogy megismerkedtünk a fontosabb paraméterekkel, nézzük mire képes a CPU:



Az első amin ledöbbentem, az az, hogy hiába a tejfölös doboz kasztni, és az agyon nyomorgatott, értsd: nagyon vékony gépház, a túlmelegedésnek nyoma sincs! Volt a kezemben 8-10. generációs Core i3/Core i5 processzoros laptop, picit magasabb kategóriában is, és sajnos azt tapasztaltam, hogy 1-2-3 perc terhelés után masszív Throttlingolásba kezdett a rendszer (A processzor túlmelegszik, és üres órajel ciklusokat iktat be, illetve vissza veszi az órajelet a túlmelegedés elkerülése végett) A végén már úgy teszteltem azokat a gépeket, hogy felemeltem a szélüknél fogva a levegőbe, hogy némileg több friss levegőt tudjanak beszívni, ez a módszer többé-kevésbé szokott működni. Ám itt ilyeneket közel sem kellett bevetni. Még 5 perc Linx terhelés után sem érte el a 90 fokos hőmérsékletet az APU, 89 volt a plafon. Szóval a hűtést nem tudom dicsérni, mert a fizikát nem lehet szembe köpni, egy alig 1cm-es házba ugye nem fog beleférni egy 5 centi vastag réztömb. Így tehát magát az APU-t kell dicsérnem, hogy tényleg alig termel hőt, és ez a 15W-os TDP ami meg lett adva, bőven valós lehet.
Na de nézzük tovább! Óriási ziccer kihagyás, hogy a 8GB DDR4 memória valószínűleg 1 modulként van a laptopban, mert sajnos csak Single Channel üzemmódban fut. ez a CPU részleg teljesítményét nem, vagy csak alig befolyásolja, de a grafikus egység teljesítményét drasztikusan fogja befolyásolni. Lássuk a CPU-s értékeket! A Super PI 13 másodperces eredménye kb egy 3-3,2GHz-es Core 2 CPU szintjével megegyező. a szűk 15 másodperces Wprime érték is egy 3GHz-es 4 magos, Core 2 Quad-nak megfelelő szint. A 2800KB/sec-es Winrar benchmark értéket már egy 5GHz-re húzott Quad-al tudtam csak hozni, 1000MHz-es DDR2-es Dual Channel módban hajtott memóriák mellett. Ha itt is lett volna Dual Channel, ennél jóval magasabb értéket is elérhetett volna a rendszer. A 22Gflops-os nyers számítási teljesítményt szintén egy kb 4GHz-re húzott Core 2 Quad CPU tudja hozni. Összességében tehát egy 15W TDP-s alsó kategóriás laptop processzortól ez egyáltalán nem rossz. Oké, elérhető volt ez a teljesítmény bő 10 évvel ezelőtt is, csak kb közel 10X akkora fogyasztási érték mellett.

Álljon még itt pár Cinebench R11.5-el elért érték:

Ha megnézzük, a Xeon E5430-nál picit erősebb, kb a Phenom II X4 10-el (4 magosított Phenom II) megegyező teljesítmény szintén afentieket erősíti meg, hogy nagyságrendileg ez egy Phenom II X4/ Core 2 Quad szint

Lássuk az 1 szálú teljesítményt:


És bizony itt a titok nyitja. Hiába a fizikai 2 mag ha 1 szálon nagyságrendileg simán hozza a Haswell (4. generációs) Core i CPU-k szintjét, azaz pariban van 1 szálon egy i5 4440-el, illetve egy 4,2GHz-re azaz rendesen koppra húzott Core i7 920-al.

Na és mire jó a Radeon RX Vega 3?

Bacsis teszt nem készülhet el 3Dmark06 nélkül. Íme:

Itt is látható az Aida64 grafikonján, hogy a 3Dmark CPU tesztje alatt ezúttal is 90 fokot csak alulról nyaldosták a CPU magok. A majd’ 9ezres pontszám egy picit alul teljesítő 320MB-os Geforce 8800GTS-el megfelelő.

Futtattam egy Unigine Valley tesztet is, 1920X1080-as felbontás mellett High részletességgel:

Ezt most had ne hasonlítgassam más hardver teljesítményéhez. Egy biztos, ez már kicsit sok volt a Ryzen 3 3250U-nak, illetve a Vega 3-as IGP-nek.

Játékok! Sajnos a tesztidő rövidsége miatt kevés játékot tudtam kipróbálni, de igyekeztem több évjáratból is tesztelni. Így bekerült a 2008-ban megjelent Far Cry 2, a 2014-ben megjelent Grid: Autosport, a 2016-os Far Cry Primal, és a 2018-ban érkezett Shadow Of Tomb Raider a repertoárba:

Mint látható, a Far Cry 2 és a Grid Autosport natív felbontás mellett maximális részletesség mellett is aránylag jól futottak. Akinek kicsit zavaró ez az aránylag alacsony FPS, egy picit csökkentve a részletességet biztosan játszható sebességet tud elérni, s ne felejtsük el, hogy natív felbontás mellett.
A 2016-os Far Cry Primalt, még sikerült porig butítva játszhatóvá tenni… többé-kevésbé, de a 2018-as Shadow Of Tomb Raidert sajnos még így sem. Így én ezekből az értékekből azt a következtetést tudom levonni, hogy egy ilyen alsó kategóriás IGP-vel úgy 2010-2012-ig elég jól elmennek a játékok natív felbontás mellett magas, vagy közepes részletességgel. Kicsit erősebb kompromisszumot kötve el lehet menni úgy 2015-2016-ös címekig is. De az énnél újabb (AAA kategóriás) játékok már nem fognak élvezhető sebességgel futni. De ne felejtsük el, továbbra is egy alsó kategóriás processzorról van szó, és azt se felejtsük el, hogy sajnos a memória csak Single módban üzemelt. Dual Channel mellett legalább a Far Cry Primal alatt még össze lehetett volna szedni pár plusz FPS-t, hogy az tényleg jól menjen, legalább 720p-ben.

Öszsegzés:

Igen, ez egy alsó kategóriás gép, egy alsó kategóriás APU-val. És az alsó kategóriás gépeknek törvényszerű, hogy gagyi anyagból kell készülnie. És ez most is így van. Ám mégsem tudom/akarom leszólni ezt a gépet, mert nagyon korrekt a kijelzője, a Tocuhpad is teljesen jól kezelhető, és van dedikált egér gomb, ami nálam nélkülözhetetlen, hiába a nagyon vékony kialakítás, a hűtés ellátja a feladatát, mellékesen megjegyzem nem éreztem forrónak a gépházat se alul,se a billentyűzet irányából. a Ryzen 3 3250U teljesítményével meg, ha helyén kezeljük a dolgokat szintén meg lehetek elégedve.

Ami tetszett:
-Jó kijelző
-erős nyers CPU erő
-Korrekt IGP teljesítmény

Ami nem tetszett:
-Memória Singe Channel üzemmódban
-Még ide sorolhatnám, hogy tuti nem bővíthető ez a még típus száma sincs laptop, fix az akku, és ide a rozsdás bökőt, hogy a RAM forrasztott, de mivel első sorban most az Ryzen 3 3250U-n volt a hangsúly, és azt teszteltem, és csak másodsorban értékeltem magát a gépet, így most ezt annyira mégsem fogom felhozni negatívumként.


About bacsis

Leave a Reply