SLOT1-es lap forrasztott multimédiával

SLOT1-es lap forrasztott multimédiával

Aminap szembe jött velem egy SLOT1-es alaplap. Ezek az alaplapok manapság még nem mennek nagy ritkaságszámban, szinte bármikor be lehet belőlük szerezni 1-1 példányt pár ezresért. Nekem is van számos példányom belőlük. Viszont megakadt a szemem ezen a konkrét lapon, méghozzá azért mert a gyártó forrasztott rá egy VGA kártyát, illetve egy hangkártyát is. Szállítással együtt egy 5-ösbe meg is állt, így úgy voltam vele, hogy “behúzom”.

Szállítás után egyből kezelésbe is vettem:

Az Intel a SLOT1 CPU foglalatát a Socket7/Socket8 leváltására hozta létre, és 1997-ben mutatta be. Eleinte 66MHz-es FSB-vel rendelkező Pentium II CPU-k számára készültek ezek a lapok, de a 350MHz-es példányoktól kezdve elérhető volt a hivatalos 100MHz-es FSB-s támogatás, sőt később a Pentium III-as CPU-k is is használhatóak lettek ezekben a lapokban. Ehhez első sorban az Intel 440BX chipset volt az egyik legjobb választás. Az Intel 440BX chipset 1998-ban debütált, és annyira legendásan jól sikerült, hogy igaz, hivatalosan 100MHz-es FSB-s CPU-k voltak támogatottak, de amolyan “fél” hivatalosan később a Pentium III-as időszakban készültek 133MHz-es FSB-vel rendelkező processzorok is, amiket simán lehetett használni a jobb fajta SLOT 1-es alaplapokban.

Igaz, már a SLOT 1 éra előtt elkezdett formálódni a máig használatos ATX szabvány, de a végleges formáját ezekkel az alaplapokkal nyerték el. Ezek az alaplapok az estek többségében úgy néztek ki, hogy volt rajtuk egy AGP foglalat a VGA kártyának, 4-5 PCI foglalat, és igaz kifutó félben, de vastagon használtunk még ISA buszos bővítőket is, így 2-3 db ebből a csatlakozóbol is megtalálható a SLOT 1 alapalakokon. A Cikkben szereplő MSI MS-6151 fántáziadús alaplap is első ránézésre semmi extrát nem tud felmutatni. De picit jobban megnézve mégis. Az AGP foglalat mellett található egy forrasztott VGA kártya. Méghozzá egy Ati Rage Pro Turbo, illetve a hozzá társított 8MB Videomemória.


Továbbá a PCI portok felett látható egy Creative ES1371 nevű hangchip is, amely valójában egy Sound Blaster 128 PCI hangkártya.

Megmondom őszintén, én korábban még nem láttam ilyen SLOT 1 lapot, ami kapott volna egy vállalható hangkártyát, és egy VGA kártyát is.

Szóval összeraktam egy működőképes gép formájába az alaplapot, és elvacakoltam vele 1,5 hetet. Oké, volt olyan nap hogy max egy órát vacakoltam vele, de volt olyan is hogy egy fél délutánt is elbíbelődtem vele. Eleinte nem nagyon akarta “enni” a Pentium III-as processzorokat, így BIOS frissítés után néztem az internet rejtett bugyraiban szerencsére találtam is hozzá. Utána kapott egy Windows 98-at is, de mire megtaláltam az alaplap VGA kártyájához, és hangkártyájához a megfelelő drivert, megint elég sok időt vacakoltam el. Miután valami működőképes dolog állt össze az egészből, és elment vele 1,5 hetem, úgy voltam vele, hogy oké-oké. Elment sok időm, és most? Igaz nem egy hű de izgalmas dolog, de mondom ha már ennyit bíbelődtem vele, akkor írok róla egy kis szösszenetet.

Szóval MSI MS-6151 integrált Ati Rage Pro Turbo-val, és egy Sound Blaster 128 PCI-al. Vajon mire jó egy ilyen konfig?
Manapság túl nagy jelentősége nincs sem a hangkártyának, sem a VGA kártyának, hiszen nosztalgiázáshoz már alapból erősebb VGA kártya kerülne bele. Talán a hangkártyának van mai szemmel nézve némi értéke. Arra a speciális estre viszont tök jó, hogy ha SLOT 1 CPU-t akar tesztelni az ember, akkor ezzel az alaplappal kicsit könnyebb, nem kell plusz VGA kártyával vacakolni, és egy esetleges nem működő rendszernél ki lehet zárni a VGA kártya kontakthibát. Na de bő 20 évvel ezelőtt volt-e ebben a felállásban ráció? Sajnos túl sok infót nem találtam erről az alaplapról, pedig jó lett volna tudni, hogy pontosan mikor jelent meg, illetve hogy vajon mennyi volt az újkori ára, s hogy viszonyult ez az ár a standard felépítésű alaplapokéhoz?!

Na de lássuk milyen konfiguráció állt össze?

MSI MS-6151 alaplap
Intel Pentium III 500MHz CPU
256MB PC133@100MHz SD-RAM
Alaplapra forrasztott Ati Rage PRO Turbo VGA kártya (8MB VRAM)
Alaplapra forrasztott Sound Blaster 128 PCI (ES1371) hangkártya
2GB DOM (Disk On Modul)+4GB CF memória kártya (CF+IDE átalakítóval)
Windows 98SE Operációs rendszer.

Ismerkedjünk meg kicsit részletesebben az alaplappal:
Ezen az alaplapon is az Intel 440BX chipset kapott helyet, Pentium II, és Pentium III CPU-k támogatottak egészen 133MHz-es FSB-ig. Az alaplapon van 2 ISA, 4 PCI, és egy 2X-es AGP csatlakozó. A PIIX4 nevű déli híd pedig az UDMA33 szabványú IDE eszközöket fogadja összesen 2 csatornán, azaz 4 IDE eszköz használható. Memória foglalatból 3db kapott helyet az alaplapon, ebbe 3X256MB-nyi memóriát pakolhatunk. Ez a maga idejében elképzelhetetlenül soknak számított, hiszen ’98 környékén a 64MB memória is elég jónak számított, de 2000 környékén is akinek 128MB memóriája volt, már császárnak számított. (apró emlék töredék, én 2000 nyarán raktam össze az első Pentium II-es alapokra épülő számítógépemet, s igaz pont előtte égett le nem sokkal Taiwan-ban a memória gyár, így a memóriák ára eléggé elpattant. 32MB PC66-os SD-RAM-ot 16ezer Ft-ért vásároltam)

Ati Rage PRO Turbo:

Ez a VGA kártya az ATI 3. generációs Rage kártyája volt, és 1997 tavaszán mutatkozott be. Nem volt egy erőmű már a megjelenésekor is, de azért kompromisszumokkal a kor 3D alkalmazásaival megbírkózott. A 350 nanométeren gyártott Videochip 75MHz-en dübörög, a mellé társított 8MB Videomemória ami SGRAM szabványú, pedig 100MHz-re lett hitelesítve. A kártya annak ellenére, hogy az alaplapra van forrasztva, A 2X-es AGP porton keresztül kommunikál. grafikus API-ból hardveresen a Directx 6 ami támogatott.

Sound Blaster 128 PCI:
A hangkártyák lelki világa némileg távol áll tőlem, így nem nagyon mennék ennek a hangkártyának sem a kivesézésébe. Annyit érdemes tudni, hogy a Creative 1998-ban felvásárolta az Ensoniq-ot, aki fejlesztette az ES137x hangcsippet. A vásárlás után a Creative az eredeti Ensoniq hangcsippel értékesített, de már saját néven hangkártyákat. Ilyen az alaplapon található ES1371 is. Tehát ez nem egy Creative fejlesztés volt. Az Ensoniq első sorban olcsóbb megoldásokat gyártott, tehát csodát nem kell ettől sem várni, de alapjába véve egyáltalán nem katasztrófális, teljesen vállalható. Szól, teszi a dolgát.

Szóval kapott a gép egy jó kis Windows 98-at. És akkor azt találtam ki, hogy megnézzük, mire képes az Ati Rage Pro VGA kártya!

Futtassunk egy kis 3Dmark2000-et:


Ahogy már említettem, maga a kártya már megjelenésekor sem számított egy csúcsnak, 2000 környékén pedig már-már használhatatlan volt. Ez meg is látszott a 3Dmark2000 összpontszámán.

Jöjjön pár játék!
3 játékot választottam ki a teszthez. Íme:


Azért is nem válogattam több játékot, mert ezekből már elég jól kirajzolódik, mire képes a forrasztott Ati Rage. Nagyjából a 99-2000-es játékok futtathatóak vele, még esetleg 2001-ből lehet szemezgetni, de ott már erősen kompromisszumos sebességet kapunk.
Na de itt még nem álltam meg. Kíváncsi voltam, hogy mennyire hajtható túl a VGA kártya. Ehhez a Powerstrip nevű programot hívtam segítségül, ami engedte az órajelek emelését.


Lássuk hogy alakultak az eredmények, először a 3Dmark ismételt:

Érezhetően gyorsult a 3Dmark, lássuk a játékokat:

A sebesség itt is szépen megugrott. Hiába csak “pár MHz”-et sikerült emelni, ha százalékosan nézzük, azért ez egyáltalán nem rossz. És ez meg is látszott a játékokon. Sajnos viszont amint hozzányúltam az órajelekhez, a kép az alábbi képen láthatóan némileg eltorzult:

Először azt hittem, túlhúztam a kártyát, de aztán rájöttem, akár csak 1MHz-et emeltem a grafikus chip órajelén, már előjött ez a képi hibajelenség. Ami még érdekesebb, hogy nem mindenhol, mert pl a 3Dmark2000 teljesen hibátlanul futott. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy gyerek korunkban, mikor ez az alaplap/VGA kártya volt az aktuális, simán bevállaltuk volna, és játszottunk volna így is, csak sikerüljön pár plusz FPS-t kicsikarni a rendszerből.

Összegzés:
Egy elsőre teljesen átlagosnak nevezhető SLOT1 alaplap ez, ami fel van szerelve egy a kor közép kategóriás VGA kártyájával, és egy vállalható hangkártyával. Ezeknek mai szemmel nézve nem túl sok jelentősége van. Persze biztos van a szűk rétegen belül is egy szűk réteg, akinek ez előny. De akinek nem, annak sem hátrány, hiszen a jó öreg AGP port ugyanúgy rendelkezésre áll, és a hangkártya is kiváltható bármivel. Ezt leszámítva az alaplap semmi extrát nem tud felmutatni, túlhajtásban sem erős. Viszont hátrányokat sem tudok felhozni ellene. Így azt mondom ez egy jó kis “iparos” alaplap. Aki szeretne egy standard SLOT1-es platformot összehozni, és nem akarja a végletekig kihegyezni a rendszert, annak simán ajánlom ezt a lapot, ha összefut vele.

About bacsis

Leave a Reply