Letiltott AMD Phenom II CPU magok bekapcsolása

Már egy ideje elég sokat lehet arról hallani, hogy az AMD Phenom II-es CPU-inál a még a gyárban letiltott CPU magokat engedélyezhetjük, aktiválhatjuk, s íj módon egy olyan CPU-hoz juthatunk hozzá, ami ugyebár a több CPU magnak köszönhetően erősebb.

Mivel máig nagyon sokan nem tudnak erről a „lehetőségről” és/vagy félnek tőle, mert ismeretlen számukra, úgy gondoltam, azoknak az olvasóknak kedveskednék egy részletes cikkel, ami ezzel foglalkozik!

Mielőtt belevágnánk, ismerkedjünk meg az előzményekkel!

Tulajdonképpen az egész egy véletlen műve. Vagy, egyes pletykák szerint direkt megrendezett „műbalhé” hogy ezzel is népszerűséget szerezzen magának az AMD, de egy biztos, az SB750-es déli hídban, (ami elsőként az AMD 790FX északi hídja mellé lett párosítva,) bemutatott Advanced Clock Calibration menüpont teszi ezt az egészet lehetővé.

Eredetileg még az első generációs Phenom CPU-k tuningját hívatott pozitív irányba lendíteni, mert azok a CPU-k nem jeleskedtek a tuningba. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy ez a menüpont ad lehetőséget arra, hogy a letiltott CPU magokat engedélyezhessük.

Aztán jött a leváltó, második generációs Phenom, a Phenom II 2009-ben. Az első példányok még mind 4 magosként kerültek forgalomba. 

Természetesen nem mindegyik CPU hibátlan, van, hogy egy-egy vagy akár két CPU mag is hibás. Hogy ne legyen akkora a veszteség, még a gyárban a hibás magot, vagy magokat letiltották, s így tudták értékesíteni 2 vagy 3 magos processzorként. Természetesen olcsóbban, de még mindig jobban jött ki az AMD, mintha az adott CPU a kukába végezné. Ez egy nagyon jó stratégiának tűnt, és tűnik máig. De vannak olyan esetek, mikor megnő az igény a 2 vagy 3 magos Phenom II-es CPU-kra, de nincs annyi kiesés, ilyenkor az AMD nem tud mást csinálni, fogja a hibátlan 4 magos CPU-kat, és azokba is letilt egy vagy két magot, s úgy értékesíti. 2 vagy 3 magos CPU-ként.

Mikor megjelentek az első ilyen letiltott maggal rendelkező példányok, és a híres tuning csapatok neki fogtak ezeknek a CPU-knak a tuningjába, megpróbálták bekapcsolni a még sikeresebb tuning érdekében az Advanced Clock Calibrationt, innentől kezdve UCC-t, s meghökkenve látták, hogy a 3 magos CPU 4. letiltott magja újra aktív lett, ezáltal egy 4 magos CPU-t csináltak a 3 magosként értékesített processzorból.

Persze az infó elárasztotta az internetet, s innentől kezdve boldog-boldogtalan, aki járatosabb az informatikába, kapcsolgatta be a letiltott magokat, ami vagy sikerült, vagy nem.

De hogy is kell ezt egész pontosan csinálni?

Először is, olyan CPU kell, amibe van letiltott CPU mag

Ilyenek a 3 magos Phenom II-k és a 2 magos Phenom II-k. Ezek mind natív 4 maggal rendelkeznek, csak ugye a 3 magos CPU esetében 1, míg a 2 magos CPU esetében 2 mag van letiltva

Továbbá próbálkozhatunk még a 3 magos Athlon II-vel is, ez is ugyanarra a lapkára épül, csak itt az L3 Cache is le lett tiltva

A 2 magos Athlon II CPU-k már alapból úgy készültek, hogy 2 mag van bennük, tehát itt nincs letiltott mag, itt nem tudunk engedélyezni ilyesmit.

És míg el nem felejtem az 1 magos Sempron-oknál is(szigorúan a K10,5 architektúrára épülőkről van szó, mint pl. a Sempron 140, Sempron 145) érdemes próbálkozni, mert ezek a CPU-k a 2 magos Athlon II-ből lettek úgy hogy az egyik mag le lett tiltva, tehát ezekből a Sempronokból is csinálhatunk 2 magos Athlon II-t

Tehát, ha van egy ilyen CPU-nk, akkor próbálkozhatunk a letiltott mag(ok) engedélyezésével!

DE!!!! NE FELEJTSÜK EL! Hogy nem biztos hogy működni fog az a mag, mert lehet, tényleg azért lett letiltva az, mert hibás. De lehet, hogy működik. Igen, ez lutri, de egy próbát megér nem?

Aztán kell egy hozzá való alaplap, ami támogatja az Advanced Clock Calibration-t.(UCC-t)

Mára szinte az összes AMD csipszettel szerelt alaplap támogatja ezt

A lényeg, hogy az alaplap déli hídja SB750 vagy 710 legyen. Ezek a 700-as szériára alapuló északi hidak mellé szoktak kerülni, illetve a 800-as északi hidak mellé párosított SB850 vagy 810-es déli híd, ami még támogatja a mag feloldást.

Aki esetleg az AMD legújabb 990FX északi híddal szerelt alaplapot választja, ami már a Buldozer architektúrás CPU-kat fogadja, és ebbe rak Phenom II CPU-t az is próbálkozhat mag feloldással, mert ezek a lapok is boldogulnak a mag feloldással, és némely, leginkább Asrock gyártotta Nforce-s AM3-as alaplap is megkapta az UCC-t.

Szóval, ha megvan a CPU-nk és egy ilyen csipszetre alapuló alaplapunk, kezdődhet a mag feloldás!

Én a teszthez egy 2 magos Phenom II  X2 555 BE CPU-t próbáltam „unlock”-olni. Ez a CPU tehát 2 magosként került forgalomba, gyári órajele 3,2GHz és mivel BE, azaz Black Edition, szorzó zár mentes, ezzel is megkönnyítve a tuningot.

Phenom II X2 555 BE

Phenom II X2 555 BE

Alaplapból a piacon egyik legolcsóbb Asrock alaplapját választottam, az Asrock 760GM-GS3-at

Asrock 760GM-GS3

Asrock 760GM-GS3

Ez az alaplap AMD 760G északi híddal van szerelve, és mellé az SB710-es déli híd került, azaz támogatja az alaplap a mag feloldást!

Összepattintottam a gépet, ami így nézett ki:

Asrock 760GM-GS3 alaplap

Phenom II X2 555 BE CPU

2X2GB A-Data Gaming Series 1600MHz memória

Integrált Radeon HD3100 VGA kártya

750W Chieftec moduláris tápegység

60GB SATA HDD

Windows XP SP3 Operációs rendszer

És akkor innentől, tessék jól figyelni! Igyekszem mindent egyszerűen, lépésről lépésre elmagyarázni!

Tehát bekapcsoltam a gépet, Windows indít, s elindítottam az Everest CPU ID ablakát, ahol ugye részletes infót kaphatunk a CPU-nkról, illetve megnyitottam a Windows feladatkezelőjét, ahol látható 2 kicsi ablak, ami mutatja hány CPU (mag, vagy feldolgozó egység) van a gépünkbe! Látható a 2 ablakocska, azaz 2 mag van aktiválva! De ezt láthatjuk az Everest CPU ID-jében is, hiszen ott a CPU-nk logója a jobb felső sarokban, hogy PHENOM II és a logó bal alsó sarkában írja, hogy X2, tehát 2 magosként megy, ahogy a gyártó ezt előírta.

2 magosként megy még itt

2 magosként megy még itt

Még mielőtt belemennénk a mag feloldásba, szeretném jelezni, hogy sebességteszteket nem végeztem el, mert a hangsúly ezúttal csak a mag feloldás mikéntjéről szól, s nem a teljesítményről.

Tehát. A gépet újra indítottam, s beléptem a BIOS-ba, ahol a kezdő képen is írja a gép, hogy Phenom II X2 555 CPU-nk van.

Jól látszik, hogy milyen CPU van az alaplapban

Jól látszik, hogy milyen CPU van az alaplapban

HA megnézzük a BIOS menüpontjait, láthatjuk, hogy a 2. menüpont az OC Tweaker. Ez felel a CPU beállításaiért, illetve tuningjáért, a magfeloldás menüje is itt található. Más gyártó természetesen máshogy hívja a menüpontját. Pl. a Gigabyte alaplapjainál MB Inteligent Tweaker menüpontja alatt vannak ezek a beállítások. Az Asusnál pedig az Advanced fül alatt találjuk ezeket, a lehetőségeket.

Tehát ráálltam az OC Tweaker fülre és ott már egyből megmutatkozott az Advanced Clock Calibration. Nincs más dolgunk, míg ezt Auto-ra tenni, majd elmenteni a beállítást és kilépni a BIOS-ból.

Itt a lényeg

Itt a lényeg

Ekkor a gép leáll, majd újraindul, 4 maggal!

Ezt már a BIOS-nál meg tudjuk állapítani, mert pl. ha belépünk a BIOS-ba ott a kezdő képernyőn a CPU neve is megváltozott Phenom II X4 B55-re.

Itt már alakul valami

Itt már alakul valami

Szóval, ha kis szerencsénk van, nincs más dolgunk, hagyjuk elindulni a Windows-t és ha jók a letiltott magok, gond nélkül betölt. Érdemes futtatni valamilyen rendszer stabilitás ellenőrző programot, mint pl. Prime95, vagy az Everest rendszer stabilitástesztje, de ha ilyesmikkel nem akarunk bajlódni, akkor netezzünk, nézzünk filmet, játszunk, és ha 1-2 órát elmegy a gép bármiféle hiba nélkül, akkor is már nagy valószínűséggel jók a letiltott magok, és ennyi volt! Máris megy a 2 magos CPU-nk 4 magosként!

De mint mondtam ez lutri! Könnyen meglehet hogy tényleg hibás a mag/magok. Ilyenkor könnyen lehet, hogy kékhalált kapunk, mint ahogy én is:

Hardveresen gyorsítja a kékhalált a CPU

Hardveresen gyorsítja a kékhalált a CPU

NA ilyenkor mi a teendő? Van több választásunk! Lépjünk vissza a BIOS-ba, ahol engedélyeztük a letiltott magokat, és ha megnézzük, az Advanced Clock Calibation menüpont alatt ott van, hogy CPU Active Core Control. Itt a már engedélyezett CPU magokat tudjuk egyenként letiltani, vagy engedélyezni. Mivel tudjuk hogy a CPU első 2 magja biztos, hogy jó, fölösleges variálni azokkal, tehát a második 2 magnál van a gubanc! Megpróbálhatjuk vagy a 3. vagy a 4. magot újra letiltani, így a 2 magos CPU-ból egy 3 magos CPU-t csinálunk! Hiszen, lehet hogy csak egy mag a hibás.

Az egyik magot ismét letiltom

Az egyik magot ismét letiltom

Én a 3. magot próbáltam újból letiltani, s így próbáltam elindítani a Windowst:

3magosként tökéletes

3magosként tökéletes

Lám egyből betöltött az. Futtattam az Everest rendszer stabilitástesztjét, ami hibátlanul futott. Tehát lett egy 3 magos CPU-m.

De még mindig van két választásunk! Az egyik az, hogy örülünk ennek, hiszen így is 50%-al nagyobb teljesítményre képes a CPU-nk, a másik pedig, hogy nem hagyjuk szunnyadni azt a 4. feltételezhetően hibás magot, megpróbáljuk akkor is életre kelteni!

Természetesen megpróbáltam azt a magot is életre kelteni, s bemutatni, mit is lehetne csinálni még!

 Ezen belül is van 2 lehetőség próbálkozni! Az első az, hogy visszább vesszük a CPU órajelét, hátha valamivel alacsonyabb órajelen stabil a 4. mag is!

Mivel szorzózár mentes a CPU, meg amúgy is lefelé bármikor állítható a szorzó, ez nem nagy kunszt!

 A BIOS-ban még lejjebb megkeressük a CPU Frekvency Multiplier menüpontot és szépen visszább vesszük a szorzót!

Órajel visszább kicsivel

Órajel visszább kicsivel

Én a gyári 3,2GHz-ről 2,8GHz-re vettem visszább a CPU frekvenciáját, s így próbáltam ismét 4 maggal elindítani a gépet:

Immár 4 magosan fut a CPU

Immár 4 magosan fut a CPU

Így egyből elindult a gép! Ilyenkor, viszont ha betölt a Windows, javasolt még tovább futtatni a rendszerstabilitás ellenőrző tesztprogramot, hogy biztos stabil-e a gépünk!

 Szóval 2,8GHz-en stabil a gép 4 maggal. S igaz 400MHz-el csökkent az órajele a CPU-nak, de összességében még így is gyorsabb.

 Természetesen, ha úgy tarja kedvünk, még mindig nem kell megállnunk!

Próbálkozhatunk azzal, hogy a CPU-nak adunk plusz feszültséget, hogy stabil maradjon a magasabb órajelen is!

Akik a CPU-hoz csomagolt gyári hűtést használják, azok is emelhetnek egy kis feszültséget, de csak ésszel, mert túl fog melegedni a processzor. Azok 1,45V-nál többet ne állítsanak be. De akik komolyabb hőcsöves megoldással rendelkeznek, elmehetnek 1,5V-ig is.

Megkeressük a CPU voltage menüpontot, és itt szépen beállítunk egy kicsit többet, mint a gyári 1,3V. Én 1,45V-ot állítottam be!

Egy kis plusz feszültség a CPU-nak

Egy kis plusz feszültség a CPU-nak

Ezután nincs más dolgunk, mint a CPU órajelét szépen feljebb rakni, lehetőleg kis lépésekben. A szorzót felenként emeljük, ami minden egyes emelés után plusz 100MHz-et emel a processzorunkon! S erősen javasolt minden emelés után rendszer stabilitástesztet újra futtatni!

 Én egészen 3,1GHz-ig jutottam el úgy, hogy stabil volt a rendszer végig:

4 magosként 3,1GHz-en

4 magosként 3,1GHz-en

Szóval, mint látható, nem egy nagy őrdöngőség bekapcsolni a letiltott magokat! De az is látható, hogy a sikeres mag feloldás lutri! Van olyan eset, ahol csak bekapcsoljuk a magokat és mennek, akár sokkal magasabb órajelen, de van olyan példa is, hogy a magok bekapcsolása után még képet sem ad a számítógép, azaz totál rosszak a magok. Jelen esetben látszik, hogy az egyik letiltott mag teljesen hibátlan volt, míg a másik tényleg gyengébben sikerült, s ezért lett letiltva! Feszültség emeléssel ezt egész jól sikerült kompenzálni, tehát a végeredmény tényleg egy 4 magos CPU lett, ami csak 100MHz-el jár alacsonyabb órajelen, mint 2 magosként.

Lényeg a lényeg, hogy egy próbát megér a dolog, hiszen csak nyerhetünk a dologgal

About bacsis

100 hozzászólás

  1. Frankó lett a teszt, grat hozzá Bacsis. Nem gondoltam volna, hogy lehet korrigálni a defektes magokat alacsonyabb órajelen meg kis feszkóval ;) Nekem speciel egy “X2 550 Phenom II BE’ CPU-m van, de 2-3 hónapja nincs alatta lap. Illetve volt egy Asus M2N-E szériás, csak abba nem volt ilyesmi, hogy unlockolom a többi magot. De majd jövő hónapban vagy az utáni hónapban veszek egy erre alkalmas lapot és kipróbálom mindenképp unlockolva a magokat “B50”-ként. remélem szerencsével járok! Asus M4N75TD / M4N98TD EVO lapra gondoltam :)

  2. Köszi a cikket, jól összefoglaltad a dolgot, bár kicsit a hűtésre se árt kitérni. Értem azt hogy az x2 555BE kap egy alu bordát, ami x4 mellett már csak épp-hogy látja el a dolgát. (88W helyett 125Wos kategória) Emiatt a stabilitásteszt mellett figyelni érdemes a hőmérsékletet is.

  3. oPalRx7!
    Igaz nem írtam a tesztbe, de végig gyári hűtést használtam, és simán állta a sarat ;-)

  4. Ez szep, osztan mennyit gyorsu attol, hogy negy magos lett? Valami Crizis vagy COD teszt nincs a cikkhez?

  5. Menet Elek! Dúrván 100%-os lett a gyorsulás, ott ami ki is használja ;-)

  6. Hasznos volt.Ezt sem tudtam hogy BIOS szinten lehet abajgatni, azt gondoltam a registryben kell matatni :-)

  7. Nagyon jó cikk, pont ma vettem egy ilyen lapot és egy sempron 145 öt, így remélem nekem is menni fog

  8. Na jah, de mi az ami kihasznaja? Jatekok? Tomoritonel nem a vinyo ami mijatt nem mene gyorsabban?

  9. Telescreener > Azért azt még megvárom, amíg abban feloldod a többi magot :)))

  10. Ahogyan a cikk is említi van benne még egy mag ugyanis a sempron is a regor kódnevű lapkára épül mint az athlon ii x2

  11. pite71>Fel lehet és lehet belöle 2 magosat csinálni ha jol emlékszem valami amd athlon 2x 4400-et ír ki. Régebben game szeronak vettemegy ett azt 1 mag helyett 2 magon ment a COD 6 meg stb game.

  12. Menet Elek!
    Manapság nagyon sok minden kihasználja a 2-nél több magot, szinte az összes játék, és persze winrar winzip is, konvertálók, szal kb minden

  13. Menet Elek:

    ha egy DC procit használsz, már a mindennapokban is könnyen érezhető a “hozzá képest” nyújtott teljesítmény már 3 mag mellett is.
    másik nem elhanyagolható dolog: minél több magra oszlik az oprendszer teljesítménye, annál ritkábban kapcsolja be magát a proci – kevesebbet fogyaszt mert több az ilde.

    saját példa: x2 555-ként általában 150-160Wot zabálok netezéssel, 4maggal egy 110-135 körül alakul.
    (igaz, max fogyasztás csak cpu-terhelés mellett 200W (2mag) vs. 250 (4mag))

  14. De megis mennyire hasznalja? X2 helyett x3 mennyiszer lesz gyorsabb? Mert ugye a memoria, merevlemez, videjokartya nem gyorsul.

    Esetleg lehet rendelni cikket? :)

  15. Menet Elek!
    Maga az oprendszer betöltése nem lesz gyorsabb ha2 magról pl 4-re térsz át de azon kívül maguk az alkalmazások viszont már szépen gyorsulnak ahogy azt fentebb írtam ;-)

  16. gyorsulnak, de mennyit? Azt mar ertem, hogy lehet 2-bol 3 vagy 4 magot csinyalni. De mennyit szamit, ha jaccok? mennyivel lesz tobb az fps-em?

  17. talán +5~20fps között ha nem többel :)

  18. Menet Elek!
    Játék és VGA kártya függő!
    Ha ajááték régebbi és csak 1 vagy 2 magot támogat akkor semennyit…
    ha újabb ami támogatja már a 4 magot akkor 0 és 100% között…
    0% akkor ha nem a procid limitál, hanem a VGA kártyád. de ha 150ezer Ft-os VGA kártyával csapatod és tuti nincs VGA kártya limit, akkor akár duplájára is emelkedhet az FPS szám

  19. Ey 5750 vagy GTX460 melle hany mag kell?

  20. Ezek elég új kártyák, főleg a GTX460, az mellé már nem árt a 4magos proci…

  21. Akkor a 4850-et ha lecserelem egy 5750-re, akkor kell egy negymagos proceszor is?

  22. Ezt nem is tudtam :D Akkor gondolom az X3-as procikkal is lehet varázsolni.Phenom II X4 illetve X6-osoknál is van ilyen lehetőség?

  23. Menet Elek!
    A 4850nél az 5750 nem erősebb, semmivel sem.. csak tudja a DX11-et és valamivel kevesebbet fogyaszt de igaziból nem gyorsabb…
    És nem KELL hanem csak ajánlott ;-)
    Persze egy 2 magossal is el lehet játszogatni… de pl a GTA4-hez erősen ajánlott a 4 magos…

    ebegab92! Ahogy írtam, igen, az X3-asból si lehet X4-et csinálni….
    A Phenom II X4-ből nem mert uyge abba mind a 4 mag aktiválva van… Vannak olyan 4 magosok amik a 6magos Thuban-ból lesznek de azok nem kerülnek kereskedelmi forgalomba csak a komplett gépeket összeszerelő gyárak kapják meg szal a mi esetünkbe lényegében nincs olyan CPU ahol 4 magosból lehetne 6magosat csinálni.. esetleg ha megpróbálsz az ebay-en egy olyant összekukázni ;-)

  24. kiegészíteném azzal, hogy már a vga-driverek (amd és nV oldalon is) támogatják a 4 szálú táplálást. azaz a driver a 4 magot is igénybe tudja venni ha azt a grafikai motor lehetővé teszi.

    tehát ha eddig súlyos cpu-limit volt, a 4mag ezen is sokat segít.

    továbbá: elvesző FPS-t ad az is, ha épp a víruskeresőd, tűzfalad, daemon, és kitudja mennyi program még (akár a vga CP-je is) fut épp azt a magot terheli számításokkal, ami épp a játékot szolgálná ki.
    egy 3magos procc emiatt is jobb már, ha a játék még csak 2 szálon tud lefutni (os, és a többi program használja az üresen döcögő magot)

  25. AMD Phenom II X4 B50 Procinál hogy kell beállítani a biost,mert állandóan lefagy a gép játék közben.(több játéknál)

  26. instabil a proci, feszültséget próbálj emelni a CPU-nak vagy vedd lejjebb a frekit 1-200MHz-el

  27. Szia!
    Amikor 2 magra volt állítva:
    ACC:Disabled
    3100 MHZ
    1.3500 V

    Most hogy bekapcsoltam a 4 magot
    ACC Auto
    2900 MHZ
    1.400 V

    Játék közben úgy néz ki stabíl,de a Speed Fan 51 fokot jelez,és tűz a jele.Alapesetben 48 fokos és pipa.
    Sok a V ??

  28. Szia!

    Hát ez beállt mint a gerely!
    2900 MHZ-en végigtoltam minden V-on és fagy.
    Most rátoltam a fent leírt maxra 14500V mivel nincs külön proci hűtőm,és 3000 MHZ-re.
    AIDA64 Extreme Edition tesztjét kb 15-20 percig futtattam.
    Végig egyenletes volt minden.
    CPU:62
    Motherboard:47
    Samsung…:33
    Már csak a játékteszt van hátra (Dead Island)
    Ha most is kiakad akkor mit tudok még csinálni?
    Programmal ütközhet?
    Köszi:DS

  29. Szia!

    Kiakad mindenhogy.
    Mi a fene lehet mostmááárrrr??
    Üdv: DS

  30. sajna nem tudsz vele mit0csinálni, nem véletlen lett letiltva…
    próbáld meg 3maggal

  31. Nekem is a cikkben szereplő proci van(decemberben lesz 1 éve),egy Gigabyte MA770T-UD3 alaplappal.Mindenféle szorzó,fesz. állítás nélkül működik a 4 mag,lassan egy éve tökéletesen.A gyári hűtővel megy,sima(böngészés,stb.)használatnál 35-42 fok között ,játékoknál 60 körül.Olyan 10 körül tudnál ajánlani jó hűtést,amivel megpróbálhatnám a szorzó emelést?

  32. Hi!

    Melyik bios-t használtad?

    Üdv Gyula

  33. Szia!
    Nem tudom a bios verzioszámát.Kerestem,de elkerülte a figyelmem.
    NB Voltage
    NB Frekvency..
    Ezeket nem kell állítani?

  34. Üdv!
    3 magosként próbáltam core0-1-2-nél beállt,Core0-1-3-nál úgy néz ki stabil.Játszottam 1-2 órát és nem volt gond.
    AIDA: CPU 54 Moth..42 Sams…31 Core 1 3 – 0-0
    29 percig ment a teszt.
    Bios: 3200 MHZ 1.3500 V
    Jót mutatnak a számok??
    Ha igen akkor így marad,és 3 magos a procim.
    Kösz a segítséget Basic !!!

  35. amd athlon ii x2 245 proceszzorban van még plusszmag esetleg?

  36. Húú gyerekek nálam nagyon bejött.Igaz már rég matattam a a BIOS-ban ezért inkább megkértem a cimbit ő nagy mágus.Sikerült mind a 4 magot bekapcsolni a proci 4ghz-re felhúzva 4 mag bekacsolva memória 1920MHZ ketyeg 4 gigával.Alalplap:asus M4A69T delux proci:AMD Phenon II X2 555 3200 memória:Geil 4g
    atom stabilan fut olyan volt neki ez a húzás mint a lórugás brutál jó lett.

  37. Raktam be egy arctic cooling freezer 13 pro-t.Böngészés,zene,videó,stb alatt 20-23 fok olyan 600-700 fordulaton.Need for Speed Shift-ből kilépve 34 fok vol 850 fordulaton a proci.Egy baj van,hogy akkora nagy,hogy a ram-ok fölé ér és így nem fér rá a ramokra az arctic ram cooler.Kénytelen leszek revoltec ram hűtőket beszerezni.

  38. Feloldom a +2 magot(Phenom II x2 555 BE-nél).
    Újraindítok,kiírja,hogy Phenom II x4 b55.
    Örülök mint állat.Elindítok valami játékot vagy programot egy idő után leáll a gép.Biosba is felismeri a procit,hőmérséklet sem lesz magas.
    Gépem:
    Asus M4n68t-m v2
    Asus EAH 5670 ddr5 1gb
    Samsung 320gb win.
    3gb ram ddr3 1333mhz
    táp FSP Hexa 500w
    Harmadik magot is feloldja,de ott is kikapcsol egy idő után a gép.
    Az nem lehet,hogy kevés az 500w-os táp?

  39. Az biztos nem.Nekem 470-es hipro van és hibátlanul megy.Szerintem adj a magoknak egy picivel több feszt.

  40. Köszi az ötletet de a feszültség auto a biosba,vagyis nem tudom állítani,nincs ilyen,hogy processor voltage.
    Az nem lehet baj,hogy nekem az alaplapon nincs déli hídon SB750 vagy SB710.
    Nekem chipset GeForce 7025/nForce 630a

  41. Itt igen, mert azóta jött ki újabb cikk, ahol kicsit több az élet ;-)

  42. Azt látom,csak ez a cikk azért még ma is aktuális!

  43. Hali,
    Nekem egy Phenom II x3 760-om van, a biosban 3 magot látok, de ha engedélyezem őket, a gép meg sem nyikkan. Hogy lehet ez?
    Mert ugye ha 4 magos lenne, akkor 1 plusz magot kellene látnom. 5 magos volt eredetileg???

  44. Üdv mindenkinek!

    Ricsi: Azt max. Phenom II X4-re húzhatod fel,mivel a procid Deneb (P. II X4) magra épül.Valószínű,hogy hibás a 4. mag.
    Ám nekem meg a Phenom II X2 545 procimat X4 B45-re húzta,de 3.0 GHz helyett csak 2.3 GHz-en megy.Alaplapom: 960GM-GS3 FX ASRocktól.Ez fizikailag megegyezik a 760GM-GS3 lappal.

  45. Nem működik utána?Még nem csináltam ilyet :DD USB-ről sehogy sem akar menni az AFUDOS…

  46. Help!!!athol2 x3 450 em van unlockoltam azota még kép soncs a gépen.lehet h kicsi a tápom? integrált videokártya.

  47. Csak szimplán nem jó a letiltott CPU mag! reseteld le a BIOSt és minden mehet a régiben

Leave a Reply